Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

Az immunmoduláns gyógyszerek az autoimmun és immunmediált gyulladásos betegségek alapvető gyógyszerei. Nincsen gyors hatásuk a gyulladásra, rendszerint több hét (2-12) alatt fejtik ki a hatásukat, ezért a kezelést szinte mindig gyors gyulladáscsökkentéssel (rendszerint szteroid kezeléssel) javasolt kezdeni. Előnyük, hogy az ízületek és a belszervek károsodását is megelőzik, a betegség lefolyását módosítják, ezért ezeket a gyógyszereket betegségmódosító gyógyszereknek (angol elnevezéssel „disease modifying antirheumatic drugs = DMARDs”) is nevezzük. Alkalmazásuk mellett kevesebb a mellékhatás, hosszabb az élettartam, jobb az életminőség, a betegség kimenetele minden szempontból előnyösebb, mint kezelés nélkül. A DMARD-ok az immunrendszerben fejti ki a hatásukat, az aktivált immunsejtek működését állítják helyre. Közös tulajdonságuk, hogy anyagcsere utakat blokkolnak, nem csak az immun-, hanem más sejtekre is hatnak. A legtöbb DMARD évtizedek óta jelen van a kezelésben, ezeket hagyományos, szintetikus DMARD gyógyszereknek nevezzük, mivel kémiai eljárással készülnek. A biológiai DMARD-ok gyártása biotechnológiai eljárással történik, és néhány éve jelentek meg azok a szintetikus DMARD-ok, amelyek egy-egy molekulát gátolnak célzottan.

A legtöbb gyógyszernél azonban számolni kell olyan nem kívánt eseményekkel, amelyek súlyos szövődményeket, akár halált is okozhatnak. Azonban kellő odafigyeléssel, hozzáértéssel ezek a mellékhatások megelőzhetők, kivédhetők, és a betegek nagyon hatásos kezelést kapnak.

A gyakorlati kivitelezéshez számos irányelv készült, amelyek közül a legutolsó az Európai Reumatológus Liga munkája.

Eszerint:

1. A rheumatoid arthritises beteg ellátásakor a leghatásosabb terápiát kell megcélozni, amelynek kiválasztása a  reumatológus és a beteg közös döntésén alapul. Ennek kulcsa a gyógyszer adásában jártas orvos és a jól képzett beteg együttműködése.

2. A rheumatoid arthritisben szenvedő beteg ellátása döntően a reumatológus szakorvos feladata.

3. A  beteg szerepét eddig kevésbé hangsúlyozták. A hagyományos orvosi gondolkodásban az orvos utasításokkal látja el a beteget, akinek nincsen a végrehajtandó terápiába beleszólása. Ezzel ellentétben a betegnek megfelelő ismeretekkel kell rendelkezni a betegségéről, a kezelésről, mik az előnyök és a hátrányok, a veszélyek. Így maga is tud dönteni, hogy milyen típusú kezelést miként hajt végre.

4. A terápiás döntések meghozatalakor a  betegség aktivitását , a már kialakult károsodások típusát, súlyosságát, a társbetegségeket és a biztonságossági szempontokat (ellátó rendszer közelsége, színvonala) figyelembe kell venni. Nincsen séma, amit a diagnózis alapján el lehet indítani. A rheumatoid arthritis terápiája mindig egyedi.

5. Mivel a rheumatoid arthritis kezelésének orvosi és társadalmi költségei nagyon jelentősek, ezt a tényt is mérlegelni kell a kezelés megtervezésekor.

A reumatológiában leggyakrabban használatos betegségmódosító gyógyszerek:

metotrexát

szulfaszalazin

chloroquin

leflunomid

A betegség megállapítása mindig szakorvosi feladat. Panaszok esetén kérjen időpontot rendelésünkre!
Előjegyzés

A fenti tájékoztató a gyógyszerek alkalmazási előiratain alapulnak, de az abban foglaltakat nem helyettesítik! Minden esetben az adott gyógyszer éppen érvényes alkalmazási előirata mérvadó, amit az OGYÉI honlapjáról tud kikeresni.