Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

Hasi fájdalom miatt rendszerint gasztroenterológus kezébe kerül mindenki, és hosszú listát megtöltő vizsgálatok készülnek. Azonban gyakran eredmény nélküli a kivizsgálás, ami miatt a betegek sokszor csalódottak. A gyomor-bélrendszeri átvizsgálás természetesen ilyenkor sem felesleges, egy jó alkalom a daganatok és gyulladásos betegségek kiszűrésére. Ilyen betegségek hiányában azonban tovább kell lépni, hogy nincsen-e más oka a fájdalomnak. Számos kórkép van, amely mozgásszervi ugyan, de hasi fájdalom képében jelentkezik. Ide tartoznak a gerinc megbetegedései, a szegycsont processus xyphoideusának fájdalma, az álbordák egymásra csúszása, a hasi bőridegek alagút szindrómája.

Miből gondolhatunk arra, hogy a hasi fájdalom mozgásszervi eredetű?

A fájdalom erősen összefügg a testhelyzettel, a fizikai terheléssel, a csontok, az ízületek és a lágyrészek igénybevételével.

Fizikális vizsgálatnál a hasi szervek tapintása, kopogtatása, a has feletti hallgatózás nem mutat kóros elváltozást.

Betegvizsgálat során a csont-izomrendszer fájdalma, érzékenysége tapasztalható. Műfogásokkal meg lehet állapítani, hogy a fájdalom a hasűrből fakad vagy azon kívüli.

Röntgen CT vagy MR felvételen a fájdalommal összefüggésbe hozható elváltozások láthatók.

A gerinc megbetegedései közül elsősorban a csigolyák és a csigolyaközti porckorongok kopásos elváltozásai okozhatnak hasba sugárzó fájdalmat. Az alsó háti és az ágyéki gerincszakaszról eredő m. psoas maior a lágyékszalag alatt kibújva a combcsonton tapad, a csípő és az ágyéki gerinc hajlítása a feladata. Ez az izom begyulladhat túlerőltetésből, sérülésből, fertőzésből fakadóan vagy bevérezhet véralvadásgátló kezelés miatt. A fájdalom az izom gyengesége miatt tartási és járási zavar alakul ki.

A szegycsont alsó végében egy körülbelül ujjbegynyi kis lapos csont, a processus xyphoideus tölti a bordaívek alkotta szöget. Számos a mellkast összetartó szalag, a hasfali izmok és a rekeszizom tapad rajta. Túlerőltetés vezet leggyakrabban a fájdalomhoz, de a hasi típusú elhízásban a szalag- és izomfeszülés is gyulladáshoz vezet. Annak ellenére, hogy nagyon gyakori és egyszerű a felismerése, a xyphodynia, a processus xyphoideus fájdalma, ritkán kerül diagnosztizálásra.

A hasfal középvonal két oldalán fut végig a két egyenes hasizom. Ezek egy kötőszövetes tokba vannak beágyazva, amely középen megggyengülve szétcsúszhat, és a fájdalom mellett a hasi szervek előreesését, sérvet okoznak. Sérv a hasfalon több ponton kialakulhat: a lágyékcsatornában, hasi műtétek hegében is.

Hasonló betegség az álbordák (VIII. – X.) egymásra csúszása. Ezeknek a bordáknak a végét egy közös kötőszövetes porc tartja össze, amellyel a szegycsont testének végéhez kapcsolódnak. Ennek a porcnak a megnyúlása vezet a bordák rendellenes mozgásához, egymásra csúszásához és a bordaív fájdalmához. Bármelyik oldalt érintheti. Gyakran epekő, epeúti gyulladás, nyombél- vagy gyomorfekély, vastagbél gyulladás, diverticulitis a vélt betegség. A beteget alaposan megvizsgálva azonban rá lehet lelni a mozgásszervi eredetre.

A hasi bőridegek alagút szindrómája szintén nem ritka. A túlsúly okozta hasfali feszülés és a fokozott fizikai igénybevétel, nem ritkán sport (testépítés, planking) mellett jelentkezik. A hasfali idegek a gerincre merőleges síkban idegzik be a hasfalat. A legbelső haránt lefutású izom és a belső ferde hasizom között futnak, három ágat leadva. A hátsók a gerincoszlop mentén, az elülsők a hosszanti egyenes hasizom mentén okoznak fájdalmat. A középső ágak a hasfal oldalsó felszínétől futnak előre kb. 15 cm hosszú sávon. Az izmok között kilépve nyomás alá kerülve fájdalmat és érzészavart hoznak létre. Vizsgálat során a beteg megfeszített hasfalán keressük az idegkilépési pontokat, és azokra nyomást gyakorolva hozzuk létre a jellegzetes panaszt.

Mit lehet tenni, ha a hasi fájdalom mozgásszervi eredetű?

A kezelése rendszerint nem bonyolult, lidocain és szteroid injectio a fájdalmat gyorsan enyhíti. Alkalmazhatunk helyi nem szteroid krémet vagy tapaszt is. Segíthet gyógytorna, mozgás, az izmok nyújtása, valamint a testsúly csökkentése, amely a lágyrészek feszülésének csökkentése révén fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású.

Betegség megállapítása mindig szakorvosi feladat. Panaszok esetén kérjen időpontot rendelésünkre!

Előjegyzés