Nagyon sokan próbálnak vércsoport alapú étrendet tartani, hogy gyógyulásukat segítség vagy megelőzzék bizonyos betegségek kialakulását. Habár vannak összefüggések a vércsoport és betegségek megjelenése között, ezek befolyásolása szinte lehetetlen, illetve a hatás nagysága elenyésző, nem számít a gyógyszeres kezelés mellett.
Az történt nem is száz, inkább 150 évre nyúlik vissza. Már a XIX. században próbáltak vérátömlesztést, nem csak emberből emberbe, hanem állatból emberbe. A beavatkozások jó 2/3 része rendszerint halállal végződött. 1901-ben Landsteiner volt, aki rájött az okra: A vért kapó emberek jelentős része kicsapja a vért adó vörösvértestjeit. De nem mindenkinél áll fent ez a jelenség. Ez a megfigyelés Nobel díjra érdemesítette Landsteinert.
Ma összesen 29 különböző vércsoport rendszert ismerünk, de a gyakorlatban az A, B, 0 és az Rh rendszert használjuk. Minden vörösvértest felszínén megjelenik a H jelű oldallánc, kivéve egy ritka típust az úgynevezett Bombay típust, ahol egy genetikai betegség miatt a H lánc megjelenése elmarad. Alapesetben azonban a H lánc jelen van. Az A és a B vércsoport esetében egy-egy további enzim további cukormolekulát épít a H lánc végére. Ez az enzim öröklődik genetikai úton, így a szülők vércsoportja meghatározza a gyermekét. A négy lehetséges variáció: 0, A, B és AB vércsoport. Ami érdekes, sőt kicsit misztikus, hogy a vérben olyan ellenanyag kering, amely hozzákötődik a vércsoportért felelős oldallánchoz, így a vörösvértesteket kicsapja. A esetében B ellen, B esetében A ellen, 0 esetében A és B ellen, AB vércsoportnál nincsen ellenanyag. Az ellenanyagok eredete nem teljesen ismert. A vércsoport meghatározásáért felelős szénhidrát láncok minden sejt felszínén, így a baktériumok és a vírusok felszínén is megtalálhatók. Valószínűleg ezek felelősek az ellenanyag termelés beindításáért. A szervezet a saját vércsoportja ellen viszont nincsen antitest termelés.
A vércsoportot meghatározó szénhidrát láncok a szervezet egyéb sejtjein, akár kórokozókon is jelen vannak, Sokszor ezek a molekulák képezik a bejáratot a kórokozóknak azzal, hogy a paraziták vagy akár kémiai anyagok hozzájuk tudnak kapcsolódni, be tudnak lépni a sejtekbe. A testnedvek, nyál, nyák, anyatej, vizelet, hüvelyváladék, sperma is tartalmazza a vércsoport antigéneket, amelyek így is, a testfelszínre, a környezetbe jutva tudnak kapcsolatba lépni a mikróbákkal, gátolva a sejtfelszíni molekulákhoz a kapcsolódást.
Az A vagy B ellenes antitestek képesek immunválaszt kiváltani olyan kórokozókkal szemben, amelyek felszínén a hozzájuk tartozó szénhidrát molekula jelen van. Ezért a fertőző betegségekre való hajlam összefügg a vércsoporttal: 0 vércsoport mellett gyakoribb a kolera, E. coli, AB mellett a bárányhimlő, E. coli, Salmonella, B vércsoportnál a gonorrhea, TBC, S. pneumoniae gyakoribb. A gyomorhurutért és a fekélybetegségért felelős Helicobacter pylori szintén vércsoport glikoprotein révén kapcsolódik a nyálkahártyához. Ebben az esetben a 0 vércsoportúak fogékonyak, és van is gyakrabban szenvednek gyomor vagy nyombél gyulladástól, fekélytől.
A fertőző betegségeken túl a vércsoportok számos összefüggést mutattak ki a keringési betegségekkel, az érelmeszesedéssel, a szívinfarktussal, a kognitív funkciókkal, a rák és vérképző rendszeri betegségekkel, a magas vérnyomás és a cukorbetegség kialakulásával kapcsolatosan. Az ezekre vonatkozó leírások sokszor jelentősen ellentmondanak egymásnak, de összességében úgy tűnik, hogy a 0 vércsoportúak általában kevésbé fogékonyak betegségekre, mit az A/B/AB hordozók.
Lehet-e a gyakorlatban használni ezeket a felismeréseket? Van-e értelme a vércsoport szerinti étrendnek?
Eddig nem sok bizonyíték gyűlt össze arra vonatkozóan, hogy a vércsoport és a betegségek közötti összefüggések miként hasznosíthatók az életben. A vércsoportból nem lehet következtetni arra, hogy milyen betegség alakul ki, illetve a betegség felfedezésekor a vércsoport már nem befolyásolja a terápiát.
Az ABO vércsoport és az étrend közötti kapcsolatot P.J. D’Adamo 1996-ban megjelent „Eat Right For Your Type” című könyvében írta le. Azóta a „vércsoport” diéták széles körben elterjedtek. D’Adamo azt feltételezi, hogy az emberek étrendjét az ABO vércsoport alapján kell kialakítani, mégpedig az őseink szokásainak megfelelően. Ezáltal javíthatjuk az általános egészségi állapotot, főleg a cardiovasculáris betegségek kimenetelét. A „vércsoport” diétaelmélet szerint a 0 csoport az ősi vércsoport, így az optimális étrendnek hasonlítania kell a vadászó-gyűjtögető korszakra jellemző nagy fehérje tartalmú étrendekre. Ezzel szemben A csoporttal rendelkezőknek vegetáriánus étrenden kell élniük, mivel úgy gondolta, hogy ez a vércsoport akkor alakult ki, amikor az agrártársadalmak létrejöttek. Ugyanezt a logikát követve a B vércsoportúak a nomád törzsekre jellemző, ezért a tejtermékek fogyasztása előnyös. Végül az AB vércsoportú egyének számára előnyös egy olyan diéta, amely az A és B csoport számára javasoltak közötti átmenet.
A gond az ezzel az elmélettel, a vércsoportok ilyen módon történő kialalkulása tudományosan nem magalapozott, nincsen rá bizonyíték.
Betegség megállapítása mindig szakorvosi feladat. Panaszok esetén kérjen időpontot rendelésünkre!
Tisztelt Dr. Sütő Gábor!
10 éve fennálló autoimmun RA betegségem van.Vércsoportom B+.Szeretném kérdezni, hogy tudnék javítani táplálkozással az állapotomon, hogy kevesebb gyógyszerre legyen szükségem.(kéthetente Hyrimoz, hetente 10mg Metotrexate, másnaponta felváltva Plaquenil 200mg,és Medrol 6mg. étrendkiegészítők: Kurkuma por és Calcivid7 1db. Jelenleg mindent eszek,sok zöldséget és gyümölcsöt, kevés húst. Táplálékaim fele zöldség, gyümölcs, a többi minden más. Köszönöm válaszát, üdvözlettel: N. Ágnes
Tisztelt Nagy Ágnes!
A rheumatoid arthritisben és minden autoimmun betegségben az állati eredetű fehérjék megszorítása mindig csökkenti a gyulladás aktivitását. Ennek hatása azonban a gyógyszerekhez képest nagyon enyhe. Így, sajnos gyógyszert kiváltani táplálkozással nem lehet. Azonban hosszabb távon könnyebb a betegség egyensúlyban tartása. Emellett nyomelem pótlást (réz, cink, króm..) javaslok évente 2-3 alkalommal 4-4 hétig. Más táplkálék kiegészítő nem befolyásolja a betegség aktivitását.
Üdvözlettel: Sütő Gábor