Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

Az oldalon elhelyezett információk csak tájékoztató jellegűek, a leggyakoribb problémákra hívja fel csak a figyelmet! Bármilyen panasz, tünet amely gyógyszerszedéssel hozható összefüggésbe, csak az alkalmazási előiratban foglaltaknak megfelelően értékelhető!

A szedés megkezdése után az első három napban  1×100 mg a gyógyszer telítő adagja. Ezt azonban nem alkalmazzuk minden esetben, mert a nagyobb adag több mellékhatást okoz. A fenntartó adag napi 1×10 vagy 1×20 mg.

A leflunomid máj- illetve csontvelő károsodást tud okozni. Ezért a kezelés előtt és az első 6 hónapban két hetente, majd 8 hetente kell ellenőrizni a GOT és a GPT aktivitást, valamint a vérképet.  Ha a májenzim emelkedés meghaladja a normál felső érték kétszeresét, akkor az adagot csökkenteni kell, ha a háromszorosát, akkor a gyógyszer adását fel kell függeszteni. A leflunomid aktív metabolitjának (A771726) a felezési ideje hosszú, több hét. Ezért súlyos mellékhatások (pl. máj vagy vérképző szervi károsodás, allergiás reakciók) még a kezelés befejezését követően is előfordulhatnak. Ebben az esetben vagy ha az A771726 bármely okból (pl. terhesség) gyorsan eltávolítandó a szervezetből, a kiürülést elősegítő módszert kell alkalmazni.

A gyógyszer toxikus hatása miatt szájnyálkahártya fekélyek, bőrrekaciók (Stevens-Johnson szindróma, toxikus epidermális necrolysis, Dress szindróma = láz, bőrpír, nyirokcsomó megnagyobodás), fogékonyság fertőzésekre, interstitalis tüdőgyulladás, perifériás idegbántalom (neuropathia), magas vérnyomás alakulhat ki.

A gyógyszer terhesség alatt nem alkalmazható, mivel magzati károsodást okoz. Mivel a gyógyszer anyagcsere terméke sokáig kimutatható a vérből, az utolsó tabletta szedése után még két hónapig javasolt a fogamzásgátlás folytatása. Kimosási eljárás után, ez az időszak 11 napra rövidül. Szoptatás alatt sem javallt leflunomid szedése. A férfiak közvetítette magzati károsodásra nincsenek adatok, azért a szedés alatt megfelelő fogamzásgátlásról kell gondoskodni, valamint a leendő apáknál gondoskodni kell a gyógyszer kimosásáról.

A leflunomidot metotrexáttal együtt adni tilos, mert a mellékhatások, elsősorban a májtoxicitás fokozottan jelenik meg! Mivel a többi DMARD gyógyszerrel való együtthatást sem vizsgálták eddig, ezek adása kerülendő leflunomid szedő betegnél. Gyógyszerváltásnál figyelembe kell venni, hogy a leflunomid metabolitja lassan távozik a szervezetből, így interakcióra számítani lehet. Kumarinnal vagy warfarinnal történő anticoagulatio során az INR értéke nőhet, ezért ennek gyakoribb ellenőrzése kell a leflunomid szedésének elindítása után.

Élő kórokozóval oltást beadni leflunomid kezelt betegnek nem szabad!

A leflunomid kezelés ellenőrzéséhez gondozási programmal állunk rendelkezésére, amire a szakrendelésünkön tud regisztrálni!
Kérjen időpontot!
Előjegyzés