Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

Az oldalon elhelyezett információk tájékoztató jellegűek, csak a leggyakoribb problémákra hívják fel a figyelmet! Bármilyen panasz, tünet amely gyógyszerszedéssel hozható összefüggésbe, csak az alkalmazási előiratban foglaltaknak megfelelően értékelhető!

A gyógyszert a hét egy napján kell bevenni két részletben, gyomor- bélrendszeri intolerancia esetén három alkalommal legfeljebb 36 óra alatt.  Az injectio többféle kiszerelésben (10-25 mg) létezik, heti 1 nap adjuk. A heti átlag adag 15-20 mg, legfeljebb 25 mg, amit 7,5 mg/hét mennyiségről 2,5 mg/hét emelésekkel célszerű elérni. A kezelés után 1 nap szünet szükséges, majd két napig 1×5 mg folsav szedése javasolt.

A kezelés elindítása előtt részletes laboratóriumi vizsgálat: vérkép, májenzimek, vesefunkció, gyulladásos paraméterek, vizelet ellenőrzés szükséges. A gyógyszer folyamatos szedése mellett, majd havi rendszerességgel javasolt a GOT, a GPT és a vérkép meghatározása. A kezelés elindításakor egy 5 mg-os tesztadag bevétele, majd 1 héttel később laborvizsgálat is elvégezhető, ez psoriasisban mindenképpen javallt. Ha dózisváltoztatás történik, akkor soron kívüli laborvizsgálat szükséges 1 hét múlva.

Ha a májenzimek (GOT, GPT) értéke meghaladja a normális felső határ kétszeresét, akkor a dózist csökkenteni kell, ha a háromszorosát, akkor a gyógyszerszedést fel kell függeszteni. A laborok rendeződése után a kezelés ismét elindítható, de csökkentett adagban.

Idős betegek is szedhetik a gyógyszert, életkori korlát nincsen. Azonban a vesefunkció magasabb életkorban már csökkent, ezért az adagot 30-40 %-kal csökkenteni kell. Ugyanígy májbetegek esetén is óvatosság szükséges, az adagot kell csökkenteni, illetve sűrűbben kell laborvizsgálatot végezni.

A metotrexát  köhögéssel, fulladással, lázzal  járó interstitialis pneumonitist (a tüdő egy speciális gyulladása) tud okozni. Ritka komplikáció. Légúti panasz esetén annak eredetét ki kell vizsgálni. Amennyiben a gyógyszer a felelős, azt fel kell függeszteni, és szteroid adását kell elkezdeni.

A metotrexát hosszútávú szedése mellett májkárosodást, elsősorban fibrosist, májzsugort (cirrhosist) írtak le. Az azonban nem világos, hogy a máj megbetegedése a gyógyszer, az alapbetegség, vagy egyidejű alkoholfogyasztás eredménye. Az alkohol fogyasztása mindenképpen kerülendő. Rheumatoid arthritisben nem szükséges májbiopszia rendszeres végzése, psoriasisban, főleg magas rizikójú betegeknél megfontolandó a májszövettan vizsgálata. Rizikót jelent az elíhzás, a cukorbetegség, a zsíranyagcsere zavara, a májenzimek tartós emelkedése, vagy vírusos fertőző májgyulladás egyidejű jelenléte.

A csontvelő károsodása is rendszerint hosszabb szedést követően szokott kialakulni. Alacsony fehérvérsejt és vérlemezke szám, vérszegénység jellemzi, amit a szájnyálkahártya gyulladása, kisebesedése, émelygés és rossz közérzet kísér. A csontvelőkárosodással függenek össze a különböző fertőzésekre is megnövekedett hajlam.

Metotrexát szedőknél leírták a nyirokszervi daganatok (lymphoma) gyakoribb megjelenését, de ez inkább az alapbetegséggel függ össze, semmint a gyógyszerszedéssel.

A metotrexátot leflunomiddal együtt szedni tilos, mert a máj- és csontvelő  károsító hatásuk felerősödik!

A vesefunkció rendszeres ellenőrzési is szükséges. Különösen figyelni kell kiszáradás veszélye esetén, vagy olyan gyógyszerek (pl. nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek) szedése mellett, amelyek csökkentik a vesekeringést. Ilyenkor a metotrexát bomlásterméke kicsapódik, vesekárosodást okoz.

A metotrexát együtt szedése a fokozott toxicitás miatt a nem szteroid gyulladáscsökkentő szerekkel, főleg az aszpirinnel  nem javallt.

A metotrexát teratogén, magzati halálról és/vagy veleszületett fejlődési rendellenességekről számoltak be. Ezért nem javasolt fogamzóképes korban levő nők esetében, kivéve, ha a kezelés várható előnye meghaladja a kockázatot. Ilyenkor hatásos fogamzásgátlást kell alkalmazni, terhességet az utolsó tabletta bevétele után 3 hónappal szabad vállalni. Terhes betegek esetében tilos a metotrexát kezelés. Mivel a gyógyszer kiválasztódik a tejbe is, szoptatás alatt a szedése nem javallt.  A metotrexát az alkalmazásának ideje alatt csökkent fogamzó képességhez  vezethet férfiakban is, mely azonban a kezelés felfüggesztését követően reverzibilis.

A metotrexát szedése alatt a védőoltások hatásossága csökken. A kezelés ideje alatt élő vakcinákkal történő oltás ellenjavallalt. A legfrisebb adatok szerint a védőoltások beadás után a metotrexát két hétre történő felfüggesztése jobb immunválaszt eredményez, ugyanakkor a gyulladáscsökkentő hatás nem romlik.

A metotrexátnak lehetne enyhe idegrendszeri hatásai (szédülés, álmosság), amit gépjármű vezetéskor vagy magasban történő munkánál figyelembe kell venni.

A metotrexát kezelés ellenőrzéséhez gondozási programmal állunk rendelkezésére, amire a szakrendelésünkön tud regisztrálni!
Kérjen időpontot!
Előjegyzés