Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

Az ASIA szindróma 2011 óta ismert. Mivel szindróma, különböző panaszok és tünetek gyűjtőfogalma, ami összeköti őket az az, hogy a betegség megjelenése előtt mindenki adjuváns hatásnak volt kitéve.

Mik azok az adjuvánsok?

Minden védőoltás tartalmaz adjuvánsokat, amelyek feladata az immunválasz felerősítése. Ezt sokféle képpen lehet elérni. Van olyan anyagok (például az aluminium sók)  amelyek a beadott antigént a felületén kötik, így az lassabban tűnik el a szervezetből. Vannak anyagok (például a lipid nanopartikulumok) amelyek a zsíroldékonyságuk révén könnyebben eljutnak a nyirokszervekbe, ahol elindítják az immunválaszt. További lehetőség olyan anyagok együttes adása, amelyek az immunrendszerre hatva (lipopolisztacharid, peptidoglikán a baktériumokból) közvetlenül fokozzák annak működését. Mindegyik beavatkozás következménye, hogy az immunrendszer válasza felerősödik, és nem csak azzal a vakcinával szemben, amit kívánunk, hanem mindennel szemben.

Ennek oka enyhébb estekben a vakcina utáni mozgászervi fájdalom, hőemelkedés, láz, étvágytalanság, amely rendszerint néhány nap alatt el is múlik. Azonban az emberek kis részében elhúzódó gyulladásos reakció, sokszor autoimmun betegség is megjelenhet. Az első megfigyelések valóban vakcinákhoz kapcsolódtak: alumíniumsó tartalmú vakcina beadása után nem csak elhúzódó posztvakcinációs szindróma, hanem autoimmun betegségek (lupus, Sjögren szindróma, arthritis, vasculitis, demielinizációs kórképek) kialakulását is megfigyelték. Az öbölháborúból visszatért katonák között kialakult szindróma (fáradtság, izom- és ízületi fájdalom) is az alumínium és szkvalén (szteroid szintézis zsíroldékony előanyaga) tartalmú vakcinákra vezették vissza.

Az ASIA szindróma kimondásához szükséges fő feltételek:

Kitettség külső stimulusnak

A trigger megszűntetése enyhíti, eltünteti a betegséget

„Típusos” klinikai megjelenés:

izom és ízületi fájdalom

fáradtság

romló memória

figyelemzavar

alvászavar

hőemelkedés, láz

A betegségben előforduló kisebb feltételek:

adjuváns ellenes antitestek

genetikai hajlam (HLA-DRB1, PTPN22)

autoimmun betegség

Az eredeti leíráshoz képest a szindróma ma már jelentősen átalakult, továbbfejlődött. Nem csak a vakcina beadás utáni tünetcsoportot sorolják ide, hanem több autoimmunnak tartott betegség okaként feltételeznek külső behatást. Por, műanyag mikropartikulumok, légszennyezés, gyógyszerek, kémiai anyagok lehetnek a triggerek.  A legmeggyőzőbb adatok a sarcoidosis, Sjögren szindróma, szilikon implantátum inkompatibiltás szindróma, nem differenciált autoimmun szindróma, a checkpoint gátlók adását követő immunmediált nem kívánatos reakciók esetében gyűltek össze.

Mintegy 30 éve az emlői és egyéb szilikon implantátumok szerepe kérdéses az autoimmun betegségek kialakulásában. A szilikon beültetés körül kialakulhat lokális gyulladás, amely egy idegentest típusú reakció. Azonban több betegnél fordult elő súlyos szisztémás, belszervi érintettséggel járó gyulladás, amelyek jelentős, körülbelül 2/3 részben az implantátum eltávolításával gyógyulnak. A tünetek, amelyek felhívják a  figyelmet a szindrómára nagy fokban átfednek az ASIA szindrómával, lényegében egy szilikon okozta ASIA szindrómával állunk szemben.

A kérdés persze felmerül, hogy kell-e nekünk akkor a védőoltás? Az ASIA szindróma előfordulása messze nem olyan gyakori, mint a súlyos, védőoltással megelőzhető fertőzések okozta halálozás, megbetegedés. Emellett a gyulladásos reakciók időben korlátozottak, előbb-utóbb megszűnnek, tünetileg kezelhetők. A következő vakcinára fel lehet készülni, sok esetben lehet olyan készítményt alkalmazni, amely nem okoz feltétlenül szisztémás gyulladásos reakciót.

Betegség megállapítása mindig szakorvosi feladat. Panaszok esetén kérjen időpontot rendelésünkre!

Előjegyzés