Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

Miként jönnek létre az autoimmun betegségek?

A legtöbb immunológiai kórkép ismeretlen eredetű gyulladásos betegség. Azért hívjuk őket autoimmunnak, mert a saját sejtek, szövetek ellen támadni képes ellenanyagok és fehérvérsejtek mutathatók ki a szervezetben. Ezek lehetnek a betegségek okai, de következményei is.

Az immunrendszer kereszttüzében sokszor olyan saját fehérjék állnak, amelyek nagyon hasonlítanak a kórokozókban jelenlévő fehérjékre. Így egy baktériumra adott immunválasz, az egyébként ártatlan emberi sejtek ellen is fordul. Ilyen molekuláris hasonlóság (mimikri) sok betegségben igazolt már. Az alfaprotebaktériumok közé tartozó Novosphingobium aromaticivorans gyakran jelen van az autoimmun epeúti gyulladásban szenvedőknél. Ezek a betegek olyan antitesteket termelnek, amelyek az emberi sejtekben lévő energiagyárak, a mitokondriumok enzimeit veszik célba. A mitokondriumok pedig az alfaproteobaktériumokból származnak.

Más esetben a saját módosult fehérjék képezik az immunválasz célpontját. Rheumatoid arthritisben a fehérjéink szerkezete változik meg egy enzim hatására, ezt citrullinációnak nevezzük. A megváltozott fehérjék idegenként viselkednek, és immunválaszt váltanak ki. A citrullinációért felelős enzimek főleg a szájüregi mikrobiom összetételének megváltozásából származnak. Olyan baktériumok, mint például a Porphyromonas gingivalis jelennek meg, amelyek képesek a szervezetünk fehérjéit megváltoztató enzimek termelésére és kiválasztására.

Lehet-e fáradtság, gyengeség, alvászavar hátterében autoimmun betegség?

Lehet, de mindig keresni kell, hogy milyen szervi érintettség van jelen. A szisztémás autoimmun betegségek, ahogy a nevük is mutatja, az egész szervezetet érintik. Bőr, ízület, szív, tüdő, máj, idegrendszeri, anyagcsere és vérképző szervi eltéréseket okoznak, amelyhez gyulladásos laboratóriumi eltérések társulnak, emelkedett süllyedés, CRP, vérkép. Ritkán önmagában is jelentkezik fáradtság, amit krónikus fáradtság szindrómának nevezünk. Erről a kórképről nagyon keveset tudunk, felismerése nehéz, kezelése sincsen. Krónikus fáradtság és gyengeség hátterében belgyógyászati szempontból autoimmun, hormonális és vérképző szervi betegségek állhatnak. Ezek a betegségek nagyrészt egyszerű laboratóriumi vizsgálatokkal felfedezhetők.

Lehet -e testsúly zavar az autoimmun betegségek hátterében?

Mivel gyulladással járó betegségekről van szó, rendszerint fogyás jelenti a fő problémát. A hízás nagyon ritka szövődmény, rendszerint másodlagos következmény, elsősorban a szteroid kezelés okozza. Vannak azért kórállapotok, amelyek a testsúly pozitív eltéréseivel járnak. Hashimoto féle pajzsmirigy gyulladásban nőhet a testsúly a pajzsmirigy működés elvesztése miatt. Idegrendszeri gyulladások is ritkán ugyan, de okozhatnak testsúly növekedést. A spondyloarthritisek körébe tartozó arthritis psoriatica gyakran jár metabolikus szindrómával, amely az elhízás, cukorbetegség és magas koleszterin és vérzsír hármasát jelenti a gyakorlatban.

Biztosan meghízok a szteroid kezeléstől?

Nem. A szteroid típusú gyulladáscsökkentők nagyon nagy segítséget jelentettek a gyulladásos betegségek kezelésében. A mellékvese kivonatok gyulladáscsökkentő hatását 1929-től vizsgálták és 1948-ban Philip Showalter Hench adott először szteroid tartalmú készítményt betegnek Rochesterben a Mayo klinikán. Ezért a felfedezésért 1950-ben Nobel díjat kapott Edward Calvin Kendall és Tadeusz Reichstein társaságában. A szteroidok az 1950-es években a néhány év alatt mindig halálhoz vezető lupusos vesegyulladások 5 éves túlélését 80%-ra emelték. Ez hatalmas áttörés volt, még akkor is, ha a mellékhatások elég súlyosak voltak, a testsúly növekedett, magas vérnyomás, cukorbetegség, fertőzések, bőrelváltozáaok jelentek meg a tartós nagy adagú szteroid kezelteknél. Az azóta eltelt 70 évben a szteroid kezelés ideje jelentősen megrövidült, illetve az adag lecsökkent. Ez azért jöhetett létre, mert egyrészt az ismereteink bővültek a szteroidok alkalmazását illetően, másrészt hatásos szteroid spóroló szereket vezettünk be. Így a szteroid kezelés mellékhatásaik rendszerint enyhébbek, könnyebben visszafordíthatók.

Betegség megállapítása mindig szakorvosi feladat. Panaszok esetén kérjen időpontot a rendelésünkre!

Előjegyzés