Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

Tavaly már írtam  több bejegyzést a karácsonyi ünnepek veszélyeiről, a szeretet és a szerelem immunológiájáról. Kaptam hideget, meleget, és mivel sok embert megmozgatott ezért úgy döntöttem, hogy az idén ismét előveszem a témát kicsit más nézőpontból.

A szeretet valóban sok betegségtől megvéd. De miként lehet a szeretet, a szerelmet meghatározni? Sternberg leírása szerint a szerelemnek három fő összetevője van:  Az első a szenvedély, a vágy. A fiatalok és persze nem csak a fiatalok rendszerint ezt élik meg nagyon hevesen, és a közvetlen fizikai kontaktus, ami a legjobban jellemzi ezt az állapotot. Ez a szakasz véges, legfeljebb évekig tart.  A másik fő tengely az intimitás. A partnerek megosztják egymással érzéseiket, gondolataikat, félelmeiket, örömüket, beengedik a társukat a személyes intim világukba. A harmadik dimenziót az összetartozás érzése, a hosszútávú elkötezettség jellemzi. Ez az az érzés, amely párokat együtt tart még akkor is, ha már kiég a szenvedély, de egymás számára biztonságot nyújtanak mind érzelmileg, mind fizikailag. A szeretet minden fázisa az idegrendszerünk egy-egy meghatározott részéhez kötődik és azon belül is meghatározott kémiai jelátvivőkhöz. A hosszú távú kötődés kialakulásáért  az oxytocin nevű hormon a felelős. Nagy mennyiségben szabadul fel szexuális aktus közben, így erősítve a szenvedélyen túl a hosszú távú stabil kapcsolatot. A szülés és a szoptatás a másik két inger, amely az oxytocin termeléséért felelős. Ennek is megvan a biológiai szerepe. A szülés során az anya és a magzat első méhen kívüli kapcsolatát erősíti, ezért jó, ha az újszülöttet mindjárt az édesanyjára helyezik és ott hagyják, nem választják el. Itt rögzül egymásban a másik bőrének illata, tapintata, légzése. Ugyanígy a szoptatás is az anya-gyermek hosszú távú kapcsolatot erősíti. Ez az élettani hatás mind az anyára, mind az újszülöttre pozitív. Egyrészt erősíti az anyai elkötelezettséget, másrészt a csecsemő felnőtt kori kapcsolatait mind a párválasztást, mind a szülői attitüdöt befolyásolja. Az ebben az időszakban kialakuló lelki sérülések egy életre meghatározzák nem csak a személyiséget, hanem a betegségek létrejöttét. A pszichiátriai kórképeken túl is vannak betegségek, mint például a fibromyalgia, amelyek a nagyon korai lelki sérülésekre vezethetők vissza. Ezért fontos a szeretet, a kiegyensúlyozott kapcsolat a család minden tagjával. Persze a szeretet nem csak a karácsonyra kell, hogy korlátozódjék, hanem az év 365 napjára. Az így begyűjtött pozitív érzelmek segítik a hosszú távú kötődés kialalkulását, az egészséges életet.

De akkor miért lehet néha veszélyes a karácsony, vagy bármilyen ünnep? Ezek az események mindenképpen stresszt jelentenek. Egyrészt fizikai értelemben, hiszen mindenki bevásárol, főz, takarít, utazik, többet, zsírosabbat étkezik, másrészt lelkileg, találkozás a hozzátartozókkal negatív és pozitív érzelmeket egyaránt kiválthat.  A stressz pedig elősegíti sok betegség kialakulását: szívinfarktus, magas vérnyomás, gyomor bélrendszeri panaszok, balesetek kísérik a karácsonyt sok embernél. Ezért is jobb a szeretetre és az együttlétre koncentrálni, kevesebb veszélyt hordoz magában.

Végül idézek egy rövid, nekem nagyon szellemes vizsgálatot. 1996-ban az iskolai karácsonyi ünnepségek szülők egészségére gyakorolt hatását vizsgálták. Brit tudósok voltak (nem vicc, tényleg), akiktől a Kettering általános kórházban 190 dolgozó kapott kérdőívet, és 131-en válaszoltak is. Iskolai karácsonyi ünnepségen részt vett szülők mintegy fele (49%) szenvedett közepes-súlyos hátfájásban iskolai karácsonyi ünnepélyt követően, amely átlagosan 13 órán át tartott. A nagyszülők nagyobb arányban szenvedtek a fájdalomtól mint a szülők, ami az idősebb kornak tudható be. Az iskolai karácsonyi ünnepség a fentiek szerint ki tud váltani hátfájdalmat, minden bizonnyal az alacsony székek és padok, az elhúzódó ünneplés és az idősebb kor miatt. Egy szülő bevallotta, hogy heves pszichikai truma érte, amikor a leszármazottja egyszerűen elfelejtette a szövegét. Mások megjegyzései alapján az ünneplés alatt feszültség is kialakul a hallgatóságban, illetve sokan unatkoznak. Ez is fokozhatja a hátfájás előfordulását. A szerzők a végén javasolják az ilyen ünnepséget szervezőknek, hogy fontolják meg az ünnep hosszát, helyszínét, az ülőalkalmasságokat, különös tekintettel az idős nézőkre.

 

 

A betegség megállapítása mindig szakorvosi feladat. Panaszok esetén kérjen időpontot rendelésünkre!
Előjegyzés