Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

Év vége van, jön a karácsony és az új év. Az ünnepek azonban nem mindig hoznak nyugalmat, pihenést. Gyakorló belgyógyászként már éreztem, hogy a december második felében megnő a betegforgalom, sok akut eset jelentkezik az ambulancián. Ezt az érzetet a statisztika is megerősíti. Az Amerikai Egyesült Államokban végzett felmérések azt mutatják, hogy a karácsony körüli időszakban a szív- és érrendszeri valamint az egyéb megbetegedések előfordulása és az ebből fakadó halálozás megemelkedik. Ez nem az évszakra jellemző időjárás hatása, mert hasonló trend figyelhető meg Új Zélandon is, ahol a karácsony nyárra esik. A fokozott egészségügyi kockázat az esetek zömében inkább a megnövekedett stresszből, a fizikai és lelki túlterhelésből, a fokozott alkohol fogyasztásból és táplálék bevitelből fakadnak. Ez igénybe veszi az emberi szervezetet, túlterheli a keringést, gyakoribb a thrombosis és a tüdőembolia a különböző fertőzések.Vannak persze közvetlen összefüggések is. Egy svájci vizsgálat kimutatta, hogy habár a karácsonyfa tüzek nem gyakoriak, de a súlyos égési sérülések és a következményes halálozás ezekben az esetekben a sűrűbben fordulnak elő.

Az ünnepi időszak háborús zóna az immunrendszerünk számára is. A stressz, az alkohol, a zsírdús étkezés, mind-mind gyengítik a szervezetet, beleértve az immunrendszerünket is. Sokszor bevállalunk olyan aktivitásokat is, amelyekre egyébként nem vagyunk hajlandók.  Mindezek mellett a fokozott mobilitás miatt jobban ki vagyunk téve a környezeti hatásoknak, hideg-meleg váltakozásának, a tömegnek, amely a kórokozók gyorsabb terjedését segítik elő.

Mit tegyünk?
Először is ne együnk! Annyit. Meg olyan ételeket, amik finomak ugyan, de hát a jóból is megárt a sok. A bőséges szénhidrát bevitel növeli a testsúlyt, fokozza az inzulinnal szembeni rezisztenciát, elősegíti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását. A zsírokban gazdag étel gyulladáskeltő hatású, mert a hasi zsírszövetben olyan immunológiai elváltozásokat indít el, amelyek az inzulin rezisztenciát fokozzák, súlyosbítják az érelmeszesedést. Természetesen nem az ünnepi töltött káposztáról akarok senkit lebeszélni, egy közös ebéd vagy vacsora fő fogása lehet, de tervezzük meg a nap többi étkezését úgy, hogy a táplálkozásunk egészséges legyen.

Összességében ne lépjük túl a napi háromszori étkezést!
Ha az egyik zsírosabb, nehezebb, akkor állítsunk össze két olyant, amelynek a kalória és zsírtartalma alacsony. A bélrendszer szempontjából fontos a bélbaktériumok védelme. A baktériumok egyensúlya könnyen felborulhat, dysbiosist okoz, amely szintén az elhízás és a inzulin rezisztencia kialakulását segíti elő. Ezért a könnyebb étkezések tartalmazzanak prebiotikumot (elsősorban élelmi rostok, amelyek az ember számára nehezebben emészthetők) illetve probiotikumokat (élő gombák, baktériumok, amelyek a bélrendszerünket karbantartják). Fogyasszunk gyümölcsöket (pl. alma), natúr kefírt, joghurtot, natúr magvakat, fokhagymát, spárgát, articsókát, gombát, zöldségeket.

Az emésztést az alkohol fogyasztása nem mindig segíti!
A lepárolt italok (pálinka, viszki, konyak) nem hatnak egyáltalán az emésztőrendszerre, csak irritálják. A fermentált italok (sör, bor, sherry, pezsgő) fokozzák ugyan a gyomor- és emésztőnedv elválasztást, de nagyobb mennyiségben már károsak, gyakran vezetnek hasnyálmirigy gyulladáshoz.

Ne feledkezzünk meg a nyomelemekről és a vitaminokról!
A vitaminok és nyomelemek bevitele elsősorban természetes forrásokból történjen! Ha mindenképpen szeretnénk pótlást bevinni, akkor a téli időszakban napi 1-2000 E D-vitamin jót tesz a szervezetnek, elsősorban a csontoknak, de kell az immunrendszer jó működéséhez is. Cink, szelén, réz és magnézium pótlása szükséges a szervezet működéséhez, ezek bevitele azonban nem kell, hogy folyamatos legyen, elég évi 2-3 alkalommal egy 3-4 hetes kúra.

Ne hagyjunk mindent az utolsó pillanatra!
Ez tartós stresszt okoz, amely elsősorban a mellékvesekéreg horomonokon keresztül negatív hatású a szervezetre, bontja a fehérjéinket, gyengíti az immunrendszer működését. Jóga, relaxációs gyakorlatok, nem nagy fizikai terhelést jelentős sport (pl. 20 perc úszás, kocogás naponta) tudnak a stresszoldásban segíteni, de ezek sem helyettesítik a tudatos előre tervezést. A feszültséget sokan alkohol fogyasztásával próbálják oldani. A kimerült szervezetre azonban az alkohol inkább előnytelen hatású, megzavarja az alvást, késlelteti a regenerációt.

A karácsonyi ünnepkör nem a végtelen bevásárlásokról, étkezésekről és tespedésről kell, hogy szóljon. Okosan elő kell készülni, a hagysúlyt a családi együttlétre, a közös, fizikailag is aktív programokra kell helyezni.