Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

Reumás sokizom fájdalom, ha szó szerint fordítjuk a betegség nevét. Ebben a betegségben mindig a vállöv, a nyak és a felkarok fájdalma szokott kialakulni, amihez a medenceöv (fartájék, csípők, tompor) fájdalma társul. 50 év felett szokott elsősorban nőknél szokott kialakulni.

A megnevezéssel ellentétben nem az izmok fájdalmasok, hanem az izmok közötti kis tasakok (bursak) amelyek az izmok egymáson való elcsúszását biztosítják. Ezek belső felszínét az ízületekhez hasonlóan nyálkát termelő szövet borítja. Ennek gyulladása okoz heves fájdalmat, amely szinte mozgásképtelenné teszi a beteget. Az okot nem ismertjük, valószínűleg fertőzés (vírus?) okozza.

A betegek a heves fájdalom miatt fordulnak orvoshoz, amely éjjel nem hagyja aludni, reggel nagyon heves, mozgásra kicsit javul, pihenésre romlik. Ébredés után, több mint fél óra kell, hogy a végtagok merevsége, a mozgás javuljon.

A laboratóriumi vizsgálatok az esetek jelentős részében mindig gyulladás mutatnak, de 1/3 részben normális a süllyedés, a CRP és a vérkép is. Ultrahang vizsgálattal a gyulladt tasakok (bursitis) kimutathatók. Az MRI vizsgálaton is látható a bursitis, de a gyakorlatban ezt a beavatkozást nem kell elvégezni, mert a klinikai kép alapján a kezelést mihamarabb el kell indítani.

A betegség gyakran társul az óriássejtes arteritissel, időnként továbbfejlődik rheumatoid arthritisbe.

A betegséget a jellegzetes fájdalom és a gyulladásos laboreltérések alapján lehet diagnosztizálni. Jellemző, hogy a gyulladásos laboratóriumi leletek miatt végeláthatatlan góckutatás és daganat keresés indul, rendszerint negatív eredménnyel. Természetesen egyéb mozgásszervi fájdalmat okozó betegséget ki kell zárni. A differenciál diagnosztika széles spektrumot ölel át: egyéb gyulladásos (rheumatoid arthritis, poly- és dermatomyositis) és nem gyulladásos (fibromyalgia) reumatológiai betegségek, rosszindulatú kórképek (vérképző szervek), hormonális eltérések (pajzsmirigy betegség), anyagcsere betegségek (köszvény), fertőzések (vírus) jönnek szóba.

A kezelés szteroid adásával indul. A gyógyszer hatására szinte órák alatt nagy fokban enyhül a fájdalom.  Csak alacsony adagú metilprednizolon adható (legfeljebb napi 12 mg), amit igen lassan, havonta lehet 2 mg-mal csökkenteni. Amennyiben nagyobb adagot adunk vagy lassabban építjük le a gyógyszert, a betegség elhúzódóvá válik, nehezebben gyógyul. Az esetek felében egy ciklus szteroid kezelés nem elegendő, mert a betegség fellángol, akkor szteroid spóroló gyógyszer beállítása (methotrexate vagy azatioprin) szükséges. Ezért a kezelés beállítása és annak ellenőrzése mindenképpen szakorvosi feladat, mivel a betegek szoros kontrollt igényelnek.

A betegség megállapítása mindig szakorvosi feladat. Panaszok esetén kérjen időpontot rendelésünkre!
Előjegyzés