Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

Óriások persze csak a mesékben léteznek, de óriás sejtek, amelyek gyulladást okoznak az érfalban, igenis vannak.

A fejfájás egyik ritka oka az óriás sejtes vasculitis vagy arteritis temporalis. Ez a betegség a nyakat ellátó fő verőér (carotis artéria) egy vagy több ágának gyulladása miatt jön létre. A betegséghez gyakran társul a vállak és csípők lágyrészeinek fájdalmas gyulladása (polymyalgia rheumatica).

A betegség főleg idősebb korban jelentkezik. Ha a szemet ellátó erekben jön létre gyulladás, akkor ez keringési zavart, akár a vér megalvadását okozza (thrombosis). Ennek tünete a látászavar, súlyos esetben vakság létrejötte. A látásvesztés hirtelen alakulhat ki, és mielőbbi kezelése szükséges, hogy ne legyen maradandó. Az idegrendszeri tünetek nagyon változatosak. Enyhe agyi keringési zavartól („TIA” = átmeneti iszkémiás zavar) a súlyos nagy kiterjedésű agylágyulásig terjed. Izomgyengeség vagy bénulás, érzészavar, zsibbadás, szédülés, kettős látás, beszédzavar jelzi kialakulását.

Ha betegség polymyalgia rheumaticaval társul, akkor erős váll- és medenceövi fájdalom jelentkezik.

Az esetek egy részében csak erős fejfájás lép fel, és a halántéktájon a verőér fájdalmas kötegként tapintható.

A betegség mindig gyulladásos laboratóriumi eltérésekkel jár, a vérképben a fehérvérsejt szám emelkedett, a süllyedés és a CRP jelentősen magasabb a normálisnál.

Az érfal gyulladását és a benne áramló vér keringését ultrahang vizsgálat mutatja meg. Koponyaűri folyamatban MRI vizsgálat szükséges, hogy megállapítsuk, melyik agyterület, milyen mértékben érintett.

A betegség kezelése attól függ, hogy milyen a klinkai kép. Látásvesztés vagy látászavar esetén a véralvadás gátlása (aszpirin és kis molekulasúlyú heparin injectio) szükséges keringésjavító gyógyszerekkel (pl. pentoxifyllin). A gyulladásos aktivitást csak kortikoszteroid kezeléssel tudjuk csökkenteni, amely 3-6 hónapig tart kezdetben nagyobb, majd fokozatosan csökkenő adagban. Amennyiben a gyulladásos aktivitás visszatér, immunmoduláció bevezetése (ciklofoszfamid, methotrexate, azatioprin) tarthat fent tartós gyulladásmentességet. Ezt a kezelés 1-2 évig kell legalább folytatni, hogy a betegség meggyógyuljon.

Mikor kell immunológushoz fordulni? Ha újkeletű felfájás, idegrendszeri tünet vagy látászavar alakul ki, amelyhez gyulladásos laboreltérések társulnak.

A betegség megállapítása mindig szakorvosi feladat. Panaszok esetén kérjen időpontot rendelésünkre!
Előjegyzés