Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

Erre a kérdésre röviden nehéz válaszolni. Ez első kérdés az, hogy a liszt vagy áttételesen a búza-e a hibás. A malomipar sokat fejlődött ez elmúlt néhány száz évben, és egyre jobb, finomabb liszt féléket tud előállítani. Ez a folyamat pedig ki tud hozni olyan komponenseket, amelyekkel a szervezet korábban nem is találkozott. Mindezek túl a liszt összetételét is jelentősen módosítani lehet, hogy a pékáru minősége jobb legyen. A kenyér rugalmasságát glutén hozzáadásával lehet fokozni, ami az érzékszervi tulajdonságokat javítja. Mindezek a tényezők valószínűleg hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre több problémát vélünk a liszttel összefüggésbe hozni.

Itt van először a cöliákia, amely a liszt egyik fehérjéje, a glutén által kiváltott gyulladásos betegség. Nem igazi allergia, mert nem jár IgE termeléssel, de a glutén olyan gyulladást vált kis, amely végső soron a bélnyálkahártya sorvadásával jár következményes felszívódási zavarral. Ez a legdivatosabb téma manapság. Másodszor, a valódi lisztallergia, amelyet IgE antitestek keletkezése kísér és allergiás tüneteket okoz. Ez a betegség szerencsére ritka. Harmadszor, a nem cöliákia típusú glutén szenzitivitás. Nincsenek jelen a klasszikus cöliákiás panaszok és tünetek, a betegek sokszor nehezen megfogható, ködös panaszokról számolnak be, de a lisztmegvonásra jobban lesznek. Ha ismét lisztet fogyasztanak, akkor a panaszok előjönnek. Negyedszer, az elhízás és ennek minden anyagcsere következménye: cukorbetegség, zsíranyagcsere zavarai. A liszt olcsó kalóriaforrás, egyre nagyobb mennyiségben állítjuk elő, meg is esszük.

Akkor most a liszt jó vagy sem? Ha valakinek a liszttel vagy annak valamelyik komponensével összefüggésbe hozható betegsége van, akkor ne fogyasszon lisztet és rokon gabonákat (rozs, árpa) semmilyen formában, még folyékonyan sem (sör!).  Ha nincsen ilyen probléma, akkor a mennyiséget kell kordában tartani a káros anyagcsere következmények miatt.

A betegség megállapítása mindig szakorvosi feladat. Panaszok esetén kérjen időpontot rendelésünkre!

Előjegyzés

Fotó copyright: bialasiewicz / 123RF Stock fotó