Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

Az allergiás folyamatok az immunológiai túlérzékenységi reakciók közé tartoznak. Az immunrendszer nagy hevességgel próbál egy idegen anyagot felismerni, és ennek során a szervezet is károsodik, akár életveszélyes állapot alakul ki. Szűkebb értelemben az azonnali típusú hiperszenzitivitási reakciót nevezzük allergiának, amely IgE képződéssel jár. Manapság már a lassúbb, tartósabb szöveti károsodást kiváltó gyulladásos immunológiai folyamatokat is az allergiák közé soroljuk.

Az azonnali típusú hiperszenzitivitási reakció két fázisú. Az antigénnel való első találkozás során a beteg még nem tapasztal semmi panaszt vagy tünetet. Ugyanakkor ebben az időszakban IgE típusú antitestek keletkeznek, amelyek letapadnak különböző sejtek, elsősorban a hízósejtek felszínéhez. Amikor második alkalommal találkozik a szervezet az allergénnel, akkor a hízósejtekből gyulladáskeltő anyagok szabadulnak fel, valamint elindul a gyulladásnak egy elhúzódó szakasza is.
A tünetek leggyakrabban a bőrön (csalánkiütés, viszketés, bőrpír) jelennek meg, de kialakulhatnak légúti (orrdugulás, tüsszögés, köhögés, fulladás, asthmas roham), gyomor bélrendszeri (hasmenés, hányás, hasi görcsök, puffadás), szív-érrendszeri (szapora szívverés, vérnyomás esés) tünetek is. Általános tünetként fejfájás, fáradtság, alvászavar fordulhat elő. A panaszok az allergén elfogyasztása után rendszerint gyorsan (30-60 perc) alatt alakulnak ki, de nem ritka a több órás (6-24) lappangás is.

A leggyakoribb étel eredetű allergének: tej, tojás, hal, tengeri állatok, mogyoró, de az ételekben található szín és konzerváló anyagok is sűrűn okozhatnak allergiát.

A betegség kialakulásában szerepet játszik az atopia, amely az IgE képzésre való fokozott hajlamot jelenti. Sokszor a megváltozott körülmények hajlamosítanak allergiás reakcióra. Testmozgás, izommunka is provokál allergiás reakciót.

A táplálék allergia diagnózisa egyáltalán nem egyszerű, főleg az egyéb táplálék okozta rekacióktól kell elkülöníteni. Az allergéneket bőrpróbával tudjuk tesztelni (Prick teszt), valamint a vérből ki lehet mutatni a táplálékra specifikus IgE antitestek jelenlétét. Azonban ezek a tesztek érzékenysége és hatásossága nem kielégítő. A pozitív eredmény csak szenzitizáltságot (érzékenyítettséget) jelent, ami nem igazolja, hogy a beteg panaszait és tüneteit az az allergén okozza. Az ellenkező is igaz lehet. Ugyan kicsi a valószínűsége, de a tesztek negativitása még nem zárja ki, hogy egy allergén elfogyasztása betegséget okozzon. Az IgG típusú antitestek vizsgálata a jelenlegi ismereteink szerint nem informatív semmilyen betegségben.

A betegség megállapítása mindig szakorvosi feladat. Panaszok esetén kérjen időpontot rendelésünkre!

Előjegyzés

Fotó copyright: bialasiewicz / 123RF Stock fotó