Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

A hátfájdalomból nagyon sok féle van, és az egyik leggyakoribb panasz, amely miatt az emberek orvoshoz fordulnak. Az élet során 10 emberből 8-9 biztosan szenved hátfájdalomtól! Ennek ellenére keveset beszélünk erről a panaszról. A hátfájdalom miatt fájdalomcsillapítókra a különböző vizsgálatokra majdnem annyit költünk, mint a szív érrendszeri betegségekre és a rákos megbetegedésekre.

A hát fájdalmát lehet csoportosítani eredet szerint: mechanikus vagy  gyulladásos jelleg alapján. A mechanikus fájdalom a gerinc vagy a lágyrészek terhelésével alakul ki, ezért nyugalomban javul, reggel enyhébb, de mozgásra rendszerint fokozódik. Leggyakrabban a porckorongok, a gerinc kis ízületeinek kopásos elváltozásai, lágyrész túlterhelés, esetleg a gerincvelő vagy az abból kilépő ideggyökök irritációja, összenyomása okozza. A gyulladásos fájdalom immunológiai eredetű, a gerincet összekötő szalagok és ízületek gyulladásából fakad. Ide tartoznak például a spondyloarthritisek. Jellegezetességük, hogy a mozgás enyhíti, a pihenés fokozza a panaszokat, főleg éjjel zavarja meg a betegek nyugalmát.

A panaszok kialakulásának gyorsasága szerinti megközelítés gyakorlatiasabb jellegű. Akut fájdalom, amely rendszerint hirtelen lép fel, gyakran heves és súlyos mozgáskorlátozottsággal jár. Nagyon gyakran azonosítható a kiváltó ok, a rossz mozdulat, az emelés, a fizikai terhelés. A krónikus fájdalom rendszerint enyhébb, nem köthető eseményhez, a mozgást korlátozza, de nem lehetetleníti el.

A fájdalom bármilyen jellegű legyen, mindig tisztázni kell, hogy okoz-e idegrendszeri tüneteket. Van-e végtagi érzészavar, gyengeség, bénulás, széklet vagy vizelet űrítési probléma, szexuális diszfunkció. Ha igen, akkor vagy a gerincvelő vagy a kilépő ideggyök összenyomására kell gondolni. Legtöbbször porckorong sérv áll a háttérben, de nem ritka a csigolyák összeroppanása vagy a csigolyaívek szakadása okozta elmozdulás sem. Ezekben az esetekben a sürgős, gyakorlatilag azonnali MR vizsgálat mondja meg, hogy mi történt a beteggel.

A fájdalom nagyon sokszor ered a lágyrészekből. A fibromyalgia a fájdalomküszöb kóros csökkenéséből fakad. A myofascialis fájdalom esetében, az izomzatban fájdalmas csomók tapinthatók. Az izomzat nyújtásra megfeszül heves fájdalom kíséretében.

Ritka, de nagyon kínzó fájdalommal jár a csontvelőgyulladás, amely a csigolyatestben alakulhat ki, ha baktériumok telepednek meg a véraáramon keresztül. Ugyanígy daganatos betegek áttétei is súlyos fájdalommal járnak.

Mit kell tenni, hogy kiderítsük a fájdalom okát?

Ha nincsen szövődmény (pl. idegrendszeri tünet) és idült gerincfájdalommal állunk szemben, akkor egy alapos fizikális vizsgálat elegendő. Sem röntgen, sem egyéb képalkotó vizsgálat nem visz előre, ezért elvégzésük nem indokolt. Ezt rendszerint a betegek nehezen fogadják el, mert sokan a CT vagy MR vizsgálattól várnak jobbulást. Ha veszélyt jelző panasz vagy tünet áll fent (pl. gyulladásos fájdalom, magas gyulladásos laborértékek, idegrendszeri tünet, daganatos áttét vagy csontvelő gyulladás lehetősége), akkor MR vizsgálat végzendő. Szintén MR vizsgálat végzése javasolt, ha a beteg panaszai kezelés mellett romlanak vagy visszatérnek, esetleg sebészi beavatkozás szükségessége merül fel. Minden egyéb esetben, ha csontszerkezeti elváltozást várunk (pl. csigolya összeroppanás, szalag vagy kis ízületi meszesedés), megfelelő a röntgen felvétel készítése.

A kezelést a kiváltó ok szabja meg. Ha idegrendszeri tünet van és/vagy jelentős szerkezeti eltérés alakul ki, akkor műtét a megoldás. A fájdalomcsillapítás nehéz terület, főleg a 6 hét után fennálló krónikus fájdalom kezelése jelent gondot, mert a gyógyszeres kezelés hatásossága korlátozott. Mechanikus fájdalomban a pihenés és gyógytorna segít. A gyulladásos fájdalom kezelésben gyulladáscsökkentő kezelés, immunológiai eredetű kórképekben biológiai terápia enyhíti a panaszokat. Sok esetben nem egy, hanem két vagy három féle megközelítés tud csak segíteni.

A betegség megállapítása mindig szakorvosi feladat. Panaszok esetén kérjen időpontot rendelésünkre!
Előjegyzés