Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

A tökéletes immunrendszer olyan mint Columbo felesége, mindig beszélnek róla, de még senki nem látta. A jól működő immunitás megelőzi és gyógyítja a fertőző betegségeket, elpusztítja a daganatsejteket valamint eltávolítja a sérült, beteg sejteket. Az élet során szinte mindannyian szembesülünk az immunitás túl- vagy alulműködésével. Elhúzódó fertőzések, gyulladásos betegségek, autoimmunitás és daganatképződés jelzi az immunrendszer elégtelen működését.

Ezeket a kórképeket régebben immunhiány elnevezéssel illettük, mivel a legtöbb esetben az elsődleges probléma a fertőző betegségekre való fokozott fogékonyság, de manapság az immunrendszer veleszületett zavaráról beszélünk, amely az infekcióhajlamon túl magába foglalja a gyulladással járó elsődleges immunszabályozási rendellenességeket ”) és  a daganatokra való fokozott fogékonyságot.

A legtöbb veleszületett betegség gyermekkorban indul, de felnőtteknél is jelentkezhet, sőt, egyre gyakrabban vesszük észre a serdülő kor után. Amennyiben variábilis immunhiánnyal állunk szemben, a felismerésben sokat segít az immunglobulin meghatározás, mivel a kórkép megállapításának alapvető feltétele az immunglobulin szint alacsony volta. Olyan betegeknél kell ezt elvégezni, akiknél elsősorban a légúti vagy gyomor-bélrendszeri fertőzések egy életre szóló gondot jelentenek: gyakoriak, elhúzódóak, nem csak ősszel vagy télen, hanem nyáron is jelentkeznek, gyakori antibiotikum szedést igényelnek és ritka kórokozók mutathatók ki. Ezeknél a betegnél is gyakoribbak a daganatos és immunológiai betegsége kelőfordulása. Az immunglobulin szűrés olcsó, egy egyszerű vérvételből végezhető el, és szükség esetén kiegészíthető összetettebb immunológiai vizsgálatokkal is.

Azok a kórképek, amelyek elsősorban gyulladásos és autoimmun betegségekkel jelentkeznek már keményebb diót jelentenek. Nagyon sokszor csak igen enyhe, sokszor nem is szembetűnő eltérések láthatók, amelyek a panaszokkal és a tünetekkel együtt értékelve vezetnek a betegségre. A leggyakrabban az endokrin szervek, a bélrendszer és a vérképzés, főleg a fehérvérsejtek, a bőr megbetegedésével járnak, sokszor rendszerbetegség, autoimmun kórkép látható.

Endokrin szervek: Autoimmun pajzsmirigy betegség
1-es típusú cukorbetegség
Hypogonadismus
Gyomor- bélrendszer:Autoimmun gastritis
Coeliakia
Gyulladásos bélbetegség
Autoimmun hasnyálmirigy gyulladás
Autoimmun májgyulladás
Primer biliaris cholangitis/cirrhosis
Vérkép eltérések:Vérszegénység
Alacsony fehérvérsejt szám/Leukopenia
Alacsony lymphocyta szám/Lymphopenia
Alacsony neutrofil szám/Neutropenia
Bőr:Vitiligo
Kopaszság (Alopecia)
Urticaria
Psoriasis
Neurodermitis/Atopiás dermatitis
Vese: Tubuloiterstitalis nephritis
Tüdő:Subpleurális nodulusok
Lymphocytas interstitialis pneumonia
Szisztémás autoimmun betegségek:Rheumatoid arthritis
SLE
Sjögren szindróma, száraz szem, száj, hüvely.
Myasthenia gravis
Az immunrendszer veleszületett zavaraira utaló betegségek

Mit tegyek, ha magamra ismerek? Lehet-e ilyen betegségem?

Mindenképpen javasolt a kivizsgálás, mert kezelést igénylő elváltozásra derülhet fény. Néhány hétköznapi laboratóriumi vizsgálattal nagyon sok esetben meg lehet állapítani az immunrendszer veleszületett zavarát. Vérkép, gyulladásos laboratóriumi paraméterek, vizelet máj- és vesefunkció vizsgálat, immunglobulin meghatározás lehet a kiindulópont. Amennyiben ezek nem vezetnek eredményre, akkor az immunológiai vizsgálat a következő lépés.

Mit lehet tenni, ha van eltérés?

A gyulladás okozta szervi károsodás, az idő előtti öregedés megelőzhető, az élettartam kitolódik, az életminőség javul. Örökletesnek tűnő betegség esetén a családtagok szűrése is elkezdhető, illetve oda lehet figyelni azokra a panaszokra, tünetekre, amelyek a megbetegedésre felhívják a figyelmet.

Betegség megállapítása mindig szakorvosi feladat. Panaszok esetén kérjen időpontot rendelésünkre!

Előjegyzés