Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

Lassan tizedik hónapja, hogy ezzel a vírussal kell élnünk. Ez egyébként nem hosszú idő, az orvostudományban az ismeretek bővülése években, vagy akár évtizedekben mérhető. Ezért különösen izgalmas, annak a vizsgálata, hogy a vírusfertőzés okoz-e hosszútávú következményeket.

A betegség megjelenésekor nyilvánvaló volt, hogy a korai fázis vagy tünetmentes, vagy nagyon változatos szervi érintettséggel jár: súlyos  fáradtság, légúti vagy gyomor-bélrendszeri  fertőzés,  ízületi gyulladás, láz, thrombosis, embólia képében lép fel a fertőzés.

Az emberi test tartós károsodására irányuló megfigyeléseket korán megtették, amelyek szerint a légúti fertőzések után a betegek mintegy harmadánál maradnak vissza eltérések a mellkas CT felvételen egy hónap után. Mindezek mellett a betegek panaszosak is, több, mint 2/3 légszomjról, minden tizedik beteg oxigént kell, hogy használjon otthonában. Az ugyan kérdéses, hogy maga a vírusfertőzés okozza-e ezeket az elváltozásokat vagy az intenzív kezelés következtében alakulnak ki.

Azonban a további megfigyelések felhívták a figyelmet a tüdő mellett a  szív, az idegrendszer vagy akár immunrendszer tartós károsodására.

A szív megbetegedése szívelégtelenség képében jelentkezik, a véralvadás zavar thrombosishoz és vérrög leszakadáshoz, tüdőemboliához vezet. Az idegrendszer heves károsodása zavartságot, hosszabb távon memória és koncentrálási zavart okoz. A fáradtság nagyon súlyos lehet. A krónikus fáradtság egy ismert önálló betegség, a korona vírus előtt is ismert volt, de a betegségen átesetteknél gyakori.

A hosszútávú következmények megismerésére sok országban követési programokat indítanak a korona vírusfertőzésen átesettek körében. Ezt mindenképpen meg kell tenni, mert már a 2003-as korona vírus pandémia során megbetegedett emberek közül is soknak van tartós radiológiai eltérése a mellkasi képben vagy beszűkült a légzésfunkció. Ugyanígy évekkel a fertőzés lezajlása után gyakran észlelni a SARS infekción átesetteknél izomfájdalmat, fáradtságot, alvászavart, depressziót.  Mindezeken túl ismert, hogy a vírusfertőzések lenyomataként az immunrendszer megváltozott működése marad vissza, amely hosszabb-rövidebb ideig tart. Egy egyszerű légúti infekció is bakteriálisan felülfertőzödik, de egyéb fertőzések is kialakulhatnak. Ez lehet magának a vírusfertőzésnek a folyománya, de az infekció okozta mellékvese aktiváció és stressz következménye is lehet. Az immuszabályozás zavarát jelzi, hogy ezekben az állapotokban újkeletű gyulladásos betegségek is létrejönnek. Ez lehet a magyarázat a nagy fáradságra vagy a mozgásszervi panaszokra.

Ezek az ismertek sokban befolyásolják más betegségekről alkotott véleményünket. Vannak kórképek, amelyeket a gyulladásos folyamatok közé sorolunk, de igazán nem tudjuk a valódi kórokot, a betegség kialakulását. A fibromyalgia, a krónikus fáradtság szindróma ezek közé sorolható, és a központi idegrendszerben zajló gyulladást tartjuk a legfőbb kórélettani folyamatnak. Nem véletlenül hívjuk manapság a fibromyalgiát myalgiás encephalitis szindrómának, amely lefordítva izomfájdalommal járó agyvelőgyulladást jelent. Nem kizárt, hogy vírusok vagy akár más patogének állnak ezek elindítása mögött.

Oldal aljára:

Betegség megállapítása mindig szakorvosi feladat. Panaszok esetén kérjen időpontot rendelésünkre!
Előjegyzés