Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

A bőrünk önálló szerv. Beborítja a testünket, védi a kiszáradástól, részt vesz a testhőmérséklet szabályozásában, véd a kórokozók ellen, érzékeli a környezetünk hőmérsékletét, a tapintást és a fájdalmat. A bőr ezeket a funkciókat jelentős részben a bőrfüggelékek, a haj, a testszőrzet, a verejték és a faggyúmirigyek révén éri el.

A kopaszság, a haj és/vagy a testszőrzet elvesztése sok problémát okoz. Ez sokszor bekövetkezik fiatal korban, lehet körülírt, de elveszhet az egész hajkorona is. A hajvesztés hátterében sok betegség áll, anyagcsere, hormonális vagy immunológiai betegség, kemoterápia következtében alakulhat ki kisebb-nagyobb kopaszság. Égéses balesetek kapcsán a bőr és a bőrfüggelékek regenerálása állítja kihívás elé az orvosokat. A másodlagos kórokok mellett, vannak ismeretlen eredetű kórképek is, mint a férfias vagy a nőies típusú kopaszság, amelyek kialakulásában örökletes és hormonális tényezők játszanak szerepet. Speciális altípus a telogen effluvium, amely a haj elvékonyodása, és sokszor alakul ki fizikai vagy emiconális stresszt követően, vagy terhesség során is. A kopaszság nem mindig csak a fejre lokalizált, érintheti a végtagok és a test szőrzetét is.

A haj mennyiségének és minőségének romlása rendszerint komoly érzelmi megterhelést jelent a betegeknek. A terápia sok esetben nem is létezik, ezért rendkívül sok próbálkozás történik az eredetei hajkorona visszaállítására. Autoimmun folyamatokban segíthet az immunszuppresszív kezelés, de a hatásosság közel sem 100%, nemritkán kudarccal kell szembenéznünk. Emiatt sokan vizsgálat folyik a bőr és a bőrfüggelékek regenerációjára vonatkozóan.  A bőr sejtjeinek tenyésztése közel 40 évtizedes múltra tekint vissza, de a normális anatómiai szerkezetet mutató bőrt, amely tartalmazza a bőrfüggelékeket is, eddig nem sikerült előállítani, pedig a funkciók teljes helyreállításához ezek nélkülözhetetlenek. Egy amerikai kutatócsoportnak sikerült pluripotens őssejtből három dimenziós cisztát előállítani.

Az őssejtekkel történő gyógykezelés még nagyon gyerekcipőben jár. Jelenleg a csontvelő átültetésnél alkalmazzuk az őssejteket, hogy a rosszindulatú sejteket tartalmazó kemoterápiával elpusztított beteg csontvelő helyén kialakítsunk egészséges csontvelőt. Ezen túlmenően komoly vizsgálatok folynak az irányban, hogy az őssejteket miként lehet rávenni arra, hogy meghatározott irányba fejlődjenek és elpusztult sejteket, szöveteket pótoljanak. A kutatások addig jutottak, hogy sikerült az emberi sejtekbe kívülről géneket beépíteni, amelyeken keresztül a sejt saját génjeit be vagy ki lehet kapcsolni. Bizonyos gének meghatározott sorrendű be és kikapcsolásának eredménye az őssejt differenciálódása érett sejtekké, úgymint idegsejt, izomsejt vagy egyéb idegrendszeri sejtekké. Emellett kísérletek folynak szívizom, hasnyálmirigy inzulin termelő sejtek és májsejtek előállítására is.

Ebben a kezdetleges bőrszervecskében a bőr jellegzetes rétegei már kialakultak, és  megjelentek a bőrfüggelékek kezdeményei is, valamint az idegsejtek, amelyek az organoid neurológiai feladataiért  (például érzékelés) felelősek. Egy dolgot nem sikerült addig reprodukálni, az a szűrtűszők és hajhagymák körüli immunsejtek, amelyek nagy valószínűséggel más sejtvonalból fejlődnek. A feladatot egy több egymást követő lépcsőben hajtották végre, amelyek során a sejtek differenciálódását szabályozó citokinek (TGF-beta, BMP és FGF) működését szabályozták. Ez a modell lehetővé teszi a bőr és a függelékek fejlődésének vizsgálatát, a rossz indulatú és genetikai bőrbetegségek létrejöttének modellezését, súlyos bőrbetegségek esetén (égés, sebek) a bőr pótlását, és nem utolsó sorban, majd egyszer talán a haj és szőrzetvesztés kezelését.

Betegség megállapítása mindig szakorvosi feladat. Panaszok esetén kérjen időpontot rendelésünkre!
Előjegyzés