Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

A bejegyzés a 2020. március 15-én elérhető információk alapján készült.

Az elmúlt egy hétben rengeteg ajánlás jelent meg a koronavírus fertőzésről és az immunbetegségek kezeléséről. Mit, hogyan kell tenni. Ezeket nem ismétlem.

Arról azonban kevés információt kaptak, hogy „de miért” történik mindez? Ábel a reklámban kicsit idegesítő, de ez a kérdés nagyon fontos, főleg azért, mert sok téves eszme kering a nagyvilágban. Amit leírok természetesen az én véleményem, a rendelkezésre álló orvosi irodalom elolvasásán alapul, és nem helyettesíti egy személyes probléma megoldásában az önök saját orvosával történő konzultációt, a szakmai javaslatokat, törvényi előírásokat.

Miért fontos otthon maradni?

Először is nézzük át, hogy hány betegre számíthatunk. Komoly matematikai összefüggésekkel modellezik a járvány terjedését, de még így is nehéz megjósolni, hogy mennyi lesz az érintettek száma. A teljes lakosság 50-70 százalékának átfertőződése sem tűnik irreálisnak. A konkrét szám ismerete nélkül is tudjuk, hogy valószínűleg valóban sok beteg lesz.

A járvány felfutó ágát követően, azonban lesz egy pont, amikor már csökkenni fog az új fertőzések száma. Az logikus, ha mindenki átesik a fertőzésen, a védettség miatt nem lesz már új beteg. Azonban nem szükséges mindenkinek betegnek lenni, hogy lecsengjen a járvány. Elég, ha népesség 70-80 százaléka immunis. Igy működnek a védőoltások is (és ezért veszélyes az oltásellenesség, de ez más téma).

Az otthon maradással tudjuk csökkenteni a fertőzés terjedésének sebességét, valamint kevesebb beteg lesz összességében is. Ideális esetben, ha hirtelen mindenki otthon marad, akkor nem lesz új beteg, a többieknél meg lezajlik a fertőzés egy adott idő alatt, és vége a járványnak. Ez azonban nem lehetséges, mert az életnek menni kell. Működnie kell a minimális ellátásnak (víz, villany, gáz, élelmiszer), a termelésnek, az egészségügynek. Látogatni kell a szülőket, gyerekeket, ellátást igénylő rokonokat. Meg vannak emberek, akik egyszerűen nem működnek együtt. „Egy vírus ne dirigáljon nekem”, és jön-megy, utazik vagy akár étterembe jár. Ezért nem lehet nulla a vírus terjedése, viszont jelentősen le lehet lassítani a mozgás leszűkítésével. A végeredmény, hogy kevesebb beteg lesz, illetve ezek száma nem haladja meg az ellátó rendszer kapacitását. Ugyan tovább tart a járvány, gazdaságilag több kárt okoz, de összességében jobban jövünk ki belőle.

Miért mindenki? Miért nem csak a betegek? Nem ők fertőznek?

Ehhez meg kell értenünk a betegség lezajlását:

  1. Lesznek tünetmentes, főleg fiatal betegek.
  2. Enyhe lefolyású kórképek is.
  3. Súlyos, intézeti ellátást igénylő betegek.

Az első két csoport nagyon nem is fog orvost látni, viszont ha mozog és nem tartja be a higiénés előírásokat, akkor fertőzi a környezetét. Ugyanez van azokkal a betegekkel, akik még a vírushordozás tünetmentes fázisában vannak. Ez 4-5 nap, de leírnak 20 napot is. Aki fertőz, nem mind beteg, és mivel ezt nem tudjuk, otthon kell maradni! A harmadik csoport már inkább az egészségügyi személyzetre jelent veszélyt, hiszen ezek a betegek már intézetben vannak, nem mobilisak, de sok szakdolgozó és orvos vesz részt ellátásukban.

Tényleg elég telefonálni az orvosnak?

Ha enyhék a tünetek, az otthon maradás és a tüneti kezelés segít. A rendelőbe való eljutás, az ott megjelenés további egészséges emberek fertőződéséhez vezet. Ezért kell először telefonálni. Ha súlyosak a tünetek, akkor viszont nincs vesztegetni való idő, intézeti ellátás kell.

Bizonytalanság esetén a https://koronavirus.gov.hu/ oldalon érhetők el a központi információk, a telefonszám: 06 80 277 455  és 06 80 277 456.

Kell-e minden esetben tesztelni a vírust?

Fogós kérdés. Elvileg az ideális az lenne, hogy igen, mert akkor tudjuk mi okozza a betegséget. Minden orvos biztosan erre fog törekedni. Azonban éppen Svédországban most állították le a korlátlan vírus tesztelést. Ennek nem pusztán anyagi okai vannak, hanem szakmai!

Minden egyes betegnél vírustesztet elvégezni csak a járvány elején lehet, és kell is, mert ezek alapján tudjuk kimondani a járvány tényét. Valaki jelentkezik jellemző tünetekkel, meg kell tudni mondani, hogy COVID-19 vagy sem. Ekkor még csak tűt keresünk a szalmakazalban. Minél több embert vizsgálunk, annál hamarabb megtaláljuk a fertőzést, és lehet kezdeni a védekezést. Később azonban a tesztelés nagyon idő- és költségigényes, egyszerűen nem fog menni. A tünetmentes, de fertőző betegnél eleve nem fogja senki elvégezni. Az enyhe tünetesek a teszt eredményétől függetlenül nagyrészt gyógyulnak. Sokszor ők sem mennek orvoshoz, sőt, nyugodtan beszélhetünk múlt időben is. Egész biztosan vannak már emberek, akik átestek a fertőzésen hazánkban is, terjesztették a vírust úgy, hogy még csak nem is tudnak róla. A súlyos esetek rendszerint fekvő intézetben, sokszor intenzív osztályon vannak. Ezeknél a betegeknél a vírusteszt fontos, elrendelése az ellátó orvos kompetenciája. Az ellátó személyzetnek tisztában kell lenni a fertőzésveszéllyel, minden beteget potenciálisan fertőzöttnek kell tekinteni, és rendelkeznie kell a megfelelő védőöltözettel.

Sokan érvelnek azzal, hogy rengeteget teszteltek Koreában. De az eddigi tapasztalatok szerint a vírusterjedés csak ott csökkent, ahol az emberek mozgását korlátozták. Nem a tesztek száma volt döntő, ez egy tényezője volt a szervezett társadalmi fellépésnek, végső soron a korlátozások segítettek.

A vírusteszteknek rendelkezésre kell állni, segít a betegek és a kontaktok azonosításában, de a betegség terjedését nem a tesztelés állítja meg.

Érdemes-e bármit venni, szedni, a megszokott gyógyszereket kicserélni?

A vírusos betegségek kezelése nagyon ellentmondásos. Egyre jobban tudjuk kezelni például a fertőző májgyulladást, de van amire a mai napig nincsen megoldás. Erre a vírusra sincsen még terápia. A mágikus növényi kivonatok, nyomelemek, gombák, vitaminok gyógyítani nem tudnak. Ezek hatásosságát rendszerint laboratóriumi körülmények között (ex vivo modellek, sejttenyészetek) vagy más betegségekben (pl. a cink és a nem korona vírus okozta felső légúti infekciók) vizsgálták, emberi alkalmazásról és a korona vírusról nincsen információ. A forgalomban lévő gyógyszerek közül is meggyanúsítottak néhányat, hogy rontják a betegség kimenetelét,  de végül is a mai napig nincsen olyan állásfoglalás semmilyen szakmai szervezet részéről, hogy bármit ki kellene cserélni a gyógyszerelésben.

 

A vírus terjedésének gátlása az elsődleges, amelynek leghatásosabb módszerei a személyi higiénia fokozása, a helyváltoztatás csökkentése. Ez nagyon fontos az immunbetegek számára is, mondhatjuk, hogy elsődleges!

Súlyosbodó, romló állapot, főleg magas láz, légúti panaszok esetén a sűrgősségi ellátóhoz kell fordulni.

Enyhébb esetekben vagy bizonytalanság esetén telefonon, akár a koronavírus vonalon kell konzultálni: https://koronavirus.gov.hu/, telefon: 06 80 277 455  és 06 80 277 456.

A paramedicinális termékek nem hatásosak, a megszokott gyógyszerelésen egyelőre nem javasolt változtatni.

Az tanácsolom mindenkinek, hogy kövesse az utasításokat bármi más véleménye van!

A bejegyzés a 2020. március 15-én elérhető információk alapján készült. A leírtak ismeretterjesztő jelleggel készültek, bármilyen egészségügyi probléma esetén kövesse orvosa utasításait!