Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

A blog a 2020. március 10-én rendelkezésre álló információkat tartalmazza!

Újdonság:

Az Európia Reumatológus Liga irányelveket fogalmazott meg a reumatológiai betegeknek. Ebben felhívja a figyelmet a személyes higiénére, mint legfontosabb védekezési módszerre. A legsúlyosabban érintett területekre ne utazzanak a betegek (és személyes véleményem szerint a hozzátartozók sem)! A gyógyszerszedés megváltoztatását nem javasolja, amíg nincsen igazolt infekció. Azonban a legkisebb gyanú esetén  – láz, tartós köhögés – is vírus teszt kell. Ha igazolt a COVID-19 fertőzés, akkor a BIOLÓGIAI TERÁPIÁT FEL KELL FÜGGESZTENI! Minden egyéb esetben a reumatológus gondozó orvossal kell egyeztetni, mi történjen! Felhívják a védőoltások szükségességét, elsődlegességet az influenza elleni oltás képez, de fontosnak tartják a Pneumococcus és a szamárköhögés elleni vakcinációt.

Az Amerikai Reumatológiai Kollégium oldalán is vannak információk, igaz angolul. Itt a fentiekhez hasonló dolgokat javasolnak:

https://www.rheumatology.org/announcements

Eredeti bejegyzés (03. 08.):

Sokáig tartottam a fogadalmam, hogy nem írok a korona vírusról, mert mindenhol ez folyik, még a csapból is, sok újat nehéz mondani. De most ezt megtöröm, mivel van egy olyan terület, amelyről senki nem nyilatkozott. Tudjuk, hogy ez a vírus elsősorban 65 év felett veszélyes, olyan emberekre, akik egyéb krónikus betegségben szenvednek, például daganatban, cukorbetegségban, krónikus vesebetegségban. De mi van az immunológiai és reumatológiai betegekkel, főleg azokkal, akik valamilyen immunszuppresszív szert vagy szteroidot szednek?

Az összes felsorolt betegségnek van egy nagyon fontos közös tulajdonsága: az immunrendszer nem megfelelő működése, amit a hétköznapi életben immunhiánynak nevezünk. Az immunrendszer eszekben az esetekben veleszületetten jól működik, de a folyamatosan fennálló folyamatos gyulladás kimeríti. Ez a kimerülés elsősorban az adaptív immunrendszert érinti. Keveset tudunk arról, hogy pontosan mi történik, csak halványan dereng fel a betegség teljes képe, mindössze részleteket ismerünk. Sokat tudunk például a citotxikus T lymphocyták kimerüléséről. Ezek a sejtek felelősek a daganatos és a vírussal fertőzött sejtek elpusztításáért. A számuk a kor előrehaladtával csökken, de a fogyás krónikus betegségekben felgyorsul és súlyosabb, mint egy hasonló korú, de egészséges embernél. Az autoimmun kórképekben pedig mi adunk gyógyszereket, amelyek az immunitást gyengítik. A COVID-19 vírusfertőzésben már kimutatták, hogy a tüdőgyulladásban a lymphocyták száma alacsonyabb, mint egyéb tüdőgyulladásokban.

Átnéztem számos európai és amerikai szakmai honlapot, hogy milyen ajánlást fogalmaztak meg az autoimmun betegségekre és az immunszuppresszióra vonatkozóan. Lényegében semmit, mert nem tudjuk, nincsen tapasztalat, hogy ezeknél az embereknél a vírusfertőzés mennyire lesz súlyos. Egyedül a az AAAACI (amerikai allergiával és asztmával foglalkozó társaság) írta le, hogy az asztmakezelést, beleértve a biológiai kezeléseket nem kell felfüggeszteni, mert a betegség fellángolása a vírusos légúti gyulladást fokozhatja.

A jelenlegi helyzetben (2020. 03. 08.) két józan gondolat lehetséges. Egyrészt, aki immunbetegségben szenved, ne függessze fel a gyógyszeres kezelését, de például a szteroid adagját, ha lehet minimalizálni kell. Ugyanis gyulladásmentes állapotban a fertőzések elleni védekezés is hatásosabb, ezért könnyebb a kezelés.

A fertőzésnek akár gyanúja esetén azonban azonnal konzultálni kell az immunológus-reumatológus kezelőorvossal, hogy mi legyen.

Az immunszuppresszív szerek között ugyanis jelentős különbségek vannak, és az sem mindegy, hogy mennyire súlyos, előrehaladott a betegség. A chloroquin/hydroxychloroquin gátolja a vírus szaporodását, de egyelőre ezt csak laboratóriumi körülmények között figyelték meg, az életben még csak most folynak klinikai vizsgálatok. Ezekre vonatkozóan egyelőre csak egy kínai (és kínai nyelvű) állásfoglalás ismert 2020. februárból, amely még messze nem elegendő a gyógykezelés általános bevezetéséhez. A gyógyszernek vannak mellékhatásai is, ezért nem árt az óvatosság. Az egyéb immunrendszerre ható szerek hatásmechanizmusában jelentős eltérések vannak, a fertőzésekkel szembeni fogékonyságot eltérő mértékben befolyásolják, van amelyik alig, a másik komolyabban. Ezért kell a kezelőorvost megkérdezni a további teendőkről.

A másik bölcs gondolat pedig a személyi higiénia betartása. Immunbeteg nem menjen közösségbe, zsúfolt helyekre, ha hozzátartozó lehet fertőzési forrás, akkor a találkozásokat is ritkítani kell. Nem szabad közös törölközőt és egyéb textíliát használni, gyakran kell ezeket is cserélni. Szükséges a napi többszöri kézmosás, az arc és főleg a száj érintésének elkerülése. Mivel a vírus úgy tűnik, hogy széklettel is terjed és gyomor-bélrendszeri gyulladást is tud okozni, a mosdó használata utáni tisztálkodás különösen fontos. A maszk az egészséges embert nem védi a fertőzéstől, a beteg ember cseppszórását akadályozza meg. Ilyen és hasonló ajánlások mindenhol fellelhetők, javaslom mindenkinek ezek betartását.

A betegségnek már feltűntek a vámszedői is. Főleg a vírus feltűntekor többfelé kínáltak gyógyszert vagy gyógyhatású készítményt, hogy véd a COVID-19 ellen. Ilyen jellegű bizonyítékok azonban ezekre nincsenek. Azt tudjuk, hogy a cink pótlás napi 15 mg adagban a légúti fertőzések hurutos szakaszát csökkenti, de a COVID-19-re gyakorolt hatás nem ismert. A klorokvinról fentebb írtam, itt is rengeteg homályos pont van. Számos antivirális, sőt immunmoduláns gyulladáscsökkentő szert tesztelnek, de ezek is egyelőre nagyon korai fázisban vannak. A hosszabb távú megoldást – hacsak a vírus magától el nem tűnik, mint a SARS -, a védőoltás fogja jelenteni.

Forrás:

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.02.19.20024885v1.full.pdf

http://rs.yiigle.com/yufabiao/1182323.htm

Betegség megállapítása mindig szakorvosi feladat. Panaszok esetén kérjen időpontot rendelésünkre!
Előjegyzés