Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

A krónikus ízületi gyulladások élethosszig tartó betegségek. Oki terápia a mai napig nem áll rendelkezésre, a gyógyszeres kezelés során a panaszokat tudjuk csökkenteni, illetve lassítani tudjuk az ízületek tönkremenetelét. Ezek a betegségek azonban nem korlátozódnak a mozgásszervekre, a gyulladásos folyamat miatt felgyorsul az érrendszer károsodása, szívinfarktus, szélütés a leggyakoribb következmény. A gyógyszeres kezeléssel, a fizikoterápiával való elégedetlenség és a mellékhatásoktól való félelelem miatt a betegek több mint fele keres alternatív kezelési lehetőségeket, amelyek hatásossága rendszerint erősen kérdéses. Az unortodox beavatlozások egyike a táplálkozás megváltoztatása. Különböző étrendek, táplálék kiegészítők terjednek a legváltozatosabb, sokszor nem bizonyított vagy nem is igaz ajánlásokkal.

A rheumatoid arthritist illetően azonban számos vizsgálat áll rendelkezésre, amelyek a koplalás a vegetariánus és a vegán étrend gyulladáscsökkentő hatását igazolják.

Melyek azok a megfigyelések, amelyek ezt a kijelentést alátámasztják?
A vegyesen táplálkozó embereknél az arthritisek előfordulása mintegy 50 %kal magasabb, mint a vegetariánusoknál. A szemivegtáriánusoknál ez az előfordulás 15 %-kal magasabb. Ha arthritises beteget koplaltatnak, majd vegán vagy vegetetáriánus étrendre állítják be, akkor a betegség aktivitása csökken: enyhül a fájdalom, rövidül az ízületi merevség időtartama, javul a szorító erő, és a gyulladásos laboratóriumi értékek. A javulás már néhány 3-4 hét alatt jelentkezik, de a teljes hatásosság kialakulásához hónapok kellenek, cserében viszont évekig tart a húsmentes étrend tartása mellett. Az ízületi gyulladás javulásán túlmenően, egyéb autoimmun betegségek is ritkábban jelentkeznek, például az autoimmun pajzsmirigy elégtelenség.
Mi áll vegetáriánus étrend hatásossága mögött? Az egyik kézenfekvő magyarázat a bélrendszer mirobiomjának a megváltozása. A vegetáriánus étrend nem csak a húsmentesség, hanem a megnövelt rostbevitel és összetett szénhidrátok révén módosítja a bélbaktériumok összetételét. A rosgazdag és lactobacillusben gazdag étrend hatásosabb gyulladáscsökkentő, mint ha csak a húst vonjuk el. Ennek az étrendnek az immunrendszerre kimutatható hatása van, elsősorban a T lymphocyták szabályozása révén. Kimutatható, hogy azoknál a betegeknél, akiknél az ízületi gyulladás javul, a bélflóra jelentősen változik, míg akik nem gyógyulnak, változás nincsen. A vegán étrendre javuló betegeknél a székletben található toxikus és gyulladáskeltő anyagok mennyisége csökken.
A mikrobiom hatását azonban nem szabad eltúlozni. A vegetáriánus/vegán étrend csökkenti a kalória fogyasztást, a testsúlyt, a telített zsírok bevitelét, fokozza a rostok és az antioxidánsok mennyiségét a táplálkozásban. Ez az étrend emeli a szervezetben a természetes gyulladáscsökkentő vegyületek szintjét. A szalcilátok vérben mérhető szintje olyan mértékben meg tud emelkedni, amely már gátolja a gyulladáskeltő Cox-2 enzim aktivitását. A telítetlen zsírsavak mennyisége is emelkedik, amely szintén a gyulladásos folyamatok ellen hatnak. Ez a hatás különösen ezért jelentős, mert az érrendszer károsodása (az atherosclerosis) kialakulását és előrehaladását serkentő vérzsírok (koleszterin, LDL-koleszterin) csökkenése is megfigyelhető.
Lehet-e pusztán az étrend módosítással arthritist kezelni? Erre a kérdésre egyszerű a válasz: NEM. Enyhe arthritisekben ugyan lehet próbálkozni, de rendszerint, mikorra a gyulladás miatt orvoshoz fordul a beteg, az aktivitás rendszerint olyan fokú, hogy csak gyógyszeresen csökkenthető, az alternatív módszerek nem hatásosak. Azonban a koplalás, majd a vegán és ez után a a vegetáriánus étrend kialakítása hozzájárulhat a gyulladásos aktivitás csökkentéséhez, kevesebb gyógyszerre lehet szükség, valamint a további autoimmun betegségek rizikója sem olyan magas. Mindehhez nagy türelemre van szükség, mert az állati fehérjéket nélkülöző étrend hatása csak nagyon lassan, hónapok alatt alakul ki.

Irodalom: https://juniperpublishers.com/oroaj/OROAJ.MS.ID.555852.php

Betegség megállapítása mindig szakorvosi feladat. Panaszok esetén kérjen időpontot rendelésünkre!
Előjegyzés