Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

2-3 évtizede nem nagyon volt kérdés, hogy egy gyógyszert naponta hány alkalommal kell bevenni, A legtöbb készítmény napi három vagy négyszeri alkalmazást írt elő. Közben több ezer olyan új gyógyszer készült, amelyeket elegendő naponta egy vagy két alkalommal bevenni. A legtöbb gyógyszert már nem szükséges naponta sok alkalommal szedni. Ezek közé tartoznak a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek is. A napi egy alkalommal szedendő tabletták jelentős részét szinte mindig reggel adjuk. Ennek az oka egyszerűen a hagyomány, új nap új kezelés indul. De biztos, hogy ezt jól csináljuk? A nap során az élettani folyamatok egy meghatározott sorrendben követik egymást, ezt cirkadián ritmusnak nevezzük, amit a nappal-éjszaka váltakozást követi. A legutóbbi blogból már megtanultuk, hogy az alvás nem egy passzív állapot, hanem nagyon sok minden történik, amíg alszunk. Korábbi vizsgálatokból már ismert, hogy az éjszakai és hajnali vérnyomás emelkedés a szí-érrendszeri és agyi érkatasztrófáknak – szívinfarktus, stroke – kedvez. Ennek hátterében több tényező összejátszása szerepel, amelyek közül egyik a vérnyomás szabályozás zavara.

Már régóta ismert, hogy az éjszakai vérnyomás emelkedés gyógyszeres kezelése, a szív és agyi éreredetű katasztrófák előfordulását jelentősen csökkenti.

Ezért különösen fontos az éjszakai vérnyomás ellenőrzés, amelynek eszköze a 24-48 órás ABPM (ambulatory blood pressure monitoring = ambuláns vérnyomás ellenőrzés). Az automata vérnyomásmérő 1-2 napon keresztül méri a vérnyomást. Ennek segítségével több érték számítható, amelyek közül a nappali és éjszakai átlag vérnyomás ad sok információt, illetve ki tudjuk számítani, hogy éjjel a vérnyomás miként változik a nappalhoz képest. A vizsgálatot el lehet végezni a vérnyomáscsökkentő kezelés bevezetése előtt és után is, így tudjuk felmérni a kezelésünk hatásosságát. Már több gyógyszer esti adagolását is vizsgálták, és azeke a tanulmányok is igazolták, hogy az éjszakai vérnyomáscsökkentés megelőzi a hajnali szívinfarktusok és stroke-ok jelentős részét. A Hygia kronoterápiás vizsgálat – amelynek az eredményeit a közelmúltban tették nyilvánossá – az első vizsgálat, amely az alapellátásban hasonlította összae 22654 (!) betegnél a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek esti és reggeli adásának hatását. A vizsgálat a korábbiakhoz hasonló, de arányaiban egy sokkal  megdöbbentőbb eredményt hozott.

A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek esti alkalmazása 45%-kal csökkentette a súlyos szív és érrendszeri betegségeket és azok kezelésének szükségességét. A szívhalál, a szívinfarctus, a szívkoszorúsér revascularisatio (műtét, katéterezés és stent behlyezés), a szívelégtelenség és a stroke lett ritkább.

A csökkenés hátterében az egyik legfontosabb tényező az éjszakai vérnyomás javulása. Az esti gyógyszerbevétel után az éjszakai értékek alacsonyabbak lettek, miközben a reggeli és másnapi vérnyomás nem romlott és több mellékhatás sem volt. Megnőtt azoknak a betegeknek az aránya, akiknél éjjel a vérnyomás csökkent, míg korábban változatlan volt vagy éppen emelkedett. A vérnyomás esés mértéke jelentősen nagyobb lett, 8,5 % helyett 12,2 %. Ezek látszólag nem nagy értékek, de a klinikai hatásuk jelentős. További kérdésként merült fel az éjszakai vérnyomás célérték. Jelenleg legfeljebb a 120 Hgmm-es szisztolés (ez a felső) értéket tartjuk még elfogadhatónak, de a vizsgálatban a legjobb eredményt a 103 Hgmm alatti értéknél lehetett kapni. Hosszabb távon valószínűleg inkább e körüli értéket kell célba vennünk. A vérnyomáson túl, a betegeknél további javulások voltak mérhetők: jobb lett a veseműködés, csökkent a HDL-koleszterin, nőtt az LDL-koleszterin. Ez utóbbi két változás az érelmeszedés ellen hat, fokozza az erek rugalmasságát.

A vizsgálatnak persze voltak hátrányai is. Mexikói népesség vett részt benn, kérdés, hogy más populációkban ezek a megfigyelések mennyire érvényesek. Nem voltak egyformák a kezelések, ekkora betegszámnál a módszert is nehéz volt egységesíteni. Azonban van egy nagyon fontos üzenete ennek e megfigyelésnek, amit a gyakorlatban alkalmazni is kell:

A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek adása során figyelni kell az éjszakai vérnyomás beállítására, hogy a szív és agyi érrendszeri szövődmények előfordulását csökkentsük. Ennek érdekében az ambuláns vérnyomás ellenőrzést el kell végezni, ami 48 órán át végezve pontosabb adatokat ad, mintha 24 órán át történne.

Betegség megállapítása mindig szakorvosi feladat. Panaszok esetén kérjen időpontot rendelésünkre!
Előjegyzés