Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

„Szeszkazán” szoktuk mondani arra, aki sokat alkoholizál, de valóban van olyan állapot, ahol a szervezet részben „alkohol üzemmódban” kezd dolgozni. Ez az ABS (auto-brewery syndrome), amely ezúttal nem a gépjárművek blokkolásgátló rendszerét jelenti, hanem egy speciális egészségügyi állapotot. Az ABS nem túl gyakori jelenség, mert habár a jelenséget már 1976-ban leírták, mindössze alig egy tucat közlemény születetett ebben a témában.

Az ABS-ben szenvedő betegeknél a bélrendszer termel alkoholt, olyan mennyiségben, amelynek már hatása a szervezetre.

Mondhatnánk, hogy milyen szerencsések ezek az emberek, mert az életben nem kell költeni alkoholos italokra, miközben örök mámorban töltik az időt. Ez azonban korántsem előnyös állapot, hanem betegség, mert a betegek inkább szenvednek az alkohol hatásaitól, semmint örömüket lelik benne. Szédülés, a gondolkodás lassulása, a mozgáskoordináció zavara, vesialgia (=állandó másnaposság érzés) keseríti meg az életüket, nem beszélve arról, hogy egy közlekedési vagy munkahelyi alkoholfogyasztás ellenőrzésen biztos a „lebukás”. A krónikus fáradtság másodlagosan szorongást, depressziót és csökkent teljesítő képességet okoz.
A történetben az első meglepetés, ha nem is nagy, hogy a táplálékok emésztése során mindig keletkezik valamennyi alkohol, ez azonban nem éri el azt a szintet, hogy megérezzük, illetve kimutatható legyen.

Azonban vannak betegségek, valamint olyan állapotok, amely során az alkohol termelése fokozódik.

Elsősorban gombák tudnak nagyobb mennyiségű etanolt képezni. A Candida és a Saccharomyces fajok képesek erre, de esetleírásban felvetették az Enterrococcus fecium és a Klebsiaella baktériumok felelősségét is. A betegségek közül a 2-es típusú cukorbetegség és a májzsugorhoz vezető krónikus májbetegségekben kell számolni az alkohol toxikus mértékű felszaporodásával. A két betegség kombinációja pedig különösen nagy veszélyt jelent a mérgező szintű alkoholkoncentráció eléréséhez. Kövér emberekben, valamint a nem alkoholos zsírmájban és májgyulladásban szenvedőknél a bélrendszerben termelt alkohol működik közre a májbetegség kialakulásában. A nagy cukor és szénhidrát tartalmú ételek az alkoholtermelést fokozzák, ezért a panaszok ezt követően felerősödnek. Antibiotikum, főleg, ha tartósan vagy több féle gyógyszer adása történt, okozhat átmeneti alkohltermelő képességhez.
A bélbetegségek szintén együtt járhatnak ABS-val. A vékonybél megrövidülés (rövid bél szindróma leggyakrabban műtét vagy gyulladás következtésben), pseudoobstructio, vékonybél bakteriális túlnövése elősegíti az alkoholos fermentációt végző mikrobák megtelepedését. Ezeknél a betegeknél gyakoribbak a hasi panaszok is, hasmenés, hányinger, hányás, böfögés, rossz lehelet, puffadás, gázosság szokott előfordulni. Ösztönösen kerülik a nagyobb mennyiségű keményítőt és egyéb szénhidrátokat tartalmazó ételeket, inkább otthon étkeznek, kevesebb teát és kávét fogyasztanak. Arra is végeztek vizsgálatot, hogy csecsemő tápszerek és ételkiegészítők forrásként szereplhetnek a gombás fermentáció során képződő alkoholnak. Gyermekkori rövid bél szindrómában, szintén több alkohol tud képződni.

A betegségre akkor kell gondolni, amikor absztinencia ellenére a szervezetben alkohol mutatható ki.

A kórisme megállaptásához részletes belgyógyászati kivizsgálás szükséges Ennek része a szénhidrát terhelés, amelyet követően mérni kell a véralkohol szintet 24 órán keresztül. A betegeknél jelentős emelkedés mérhető. Emellett gasztroenterológiai vizsgálat szükséges a vékonybél bakteriális túlnövésének vagy gombás felülfertőződésének vizsgálatára. A kezelés az eredményeknek megfelelő. Ha sikerül a mikrobát azonosítani, akkor gombaellenes vagy antibiotikus kezeléssel ki lehet irtani. Kerülni kell a nagy szénhidrát tartalmú ételeket, amelyek fokozzák az alkohol termelését. Paradox módon a koplalás nem segít, mert az éhezést követően az alkohol termelés az étkezés kapcsán fokozódik. A probiotikumok nem hatásosak. Az esetek nagy részében az alkohol termelő képesség fokozódása átmeneti állapot vagy gyógyszeres kezeléssel visszafordítható.

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30020718

Betegség megállapítása mindig szakorvosi feladat. Panaszok esetén kérjen időpontot rendelésünkre!
Előjegyzés