Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

A mozgásszervi fájdalmat mind a betegek, mind az orvosok nagyon gyakran csak a csontok és az ízületek megbetegedésihez kötik. Számos alkalommal jönnek a betegek, hogy jártak vizsgálaton, még röntgen felvétel is történt, de még azon sem derült ki, hogy mi a probléma, a fájdalom továbbra is megvan. Ez sokszor nem meglepetés, mert a hagyományos röntgen vizsgálatok csak a csontok szerkezeti elváltozásait mutatják ki, a lágyrészekét nem. A lágyrészek gyulladására a részletes kikérdezésből, a fizikális vizsgálatból gondolhatunk, megerősíteni a véleményünket ultrahang vagy MR vizsgálattal lehet.

A lágyrészgyulladások közé tartoznak a bursitisek. A bursák kisebb-nagyobb zsákok, tasakok, amelyek biztosítják a bőr, az inak és az izmok elcsúszását egymáson valamit a csontok felszínén.

A bursák felszínét az ízület belhártyához hasonló synovium borítja, amely folyadék termelésével segíti elő a mozgékonyságot. Testünkben megszámlálhatalanul sok bursa van, 150-200 közé tehető a számuk. A bursitis  kialakulása a bursát bélelő synovialis sejtek burjánzásának, fokozott kötőszövet képzésnek és folyadék termelésnek következménye. A hosszan tartó bursitis ráterjed a környezetére a szomszédos szalagok és inak szakadását okozhatja a fájdalmon túl. A bursitis leginkább mechanikus túlterhelés, repetitív sérülés következménye, de autoimmune betegségek, kristály lerakódás, (köszvény, álköszvény), generealizált hipermobilitás, fertőző betegségek, balesetek, vállba vagy farba adott injectiok is ki tudják váltani.

A bursitis tünetei mozgásra fokozódó fájdalom , nyomásérzékenység, duzzanat, a bőr pirossága, mozgáskorlátozottság.

Fizikális vizsgálatnál duzzadt, fájdalmas csomóként tapintható. Mélyebben fekvő bursa nem tapintható, de a felette lévő bőr nyomásérzékeny. Kimutatására ultrahang vizsgálat a legegyszerűbb és legelérhetőbb vizsgálat. A bursitis MR felvételen is látható, de rendszerint nem ad további információt az ultrahang vizsgálathoz képest, valamint egy komplikáltabb, nehezebben elérhető beavatkozás. A laboratóriumi vizsgálatok általában nem mutatnak specifikus eltérést, a vérkép és a gyulladásos értékek emelkedhetnek meg bakteriális felülfertőződés esetén. A húgysav vizsgálata köszvény gyanúja esetén segítség, autoimmun vagy más gyulladásos betegségben immunszerológiai vizsgálatok is szükségesek lehetnek.

A bursitis kezelésében elsődleges az érintett végtag pihentetése, emelése, védelme a mechanikus behatások ellen, kompresszió, helyileg alkalmazott hideg vagy meleg pakolások, helyi vagy szájon keresztül adott nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek.

Nagyobb folyadékgyülem esetén a bursa aspiratioja, a folyadék leszívása segít. Ezt össze lehet kötni helyi érzéstelenítő és szteroid adásával, amelyek a fájdalmat hatásosan csökkentik, és a gyulladás is visszahúzódik. Bakteriális felülfertőzés esetén antibiotikum adása is szükséges.

Annak ellenére, hogy sok bursánk van és elvileg szinte mindegyik begyulladhat, vannak helyek amelyek az átlagosnál gyakrabban érintettek:
A vállcsúcson okoz fájdalmat a subacromiális bursa gyulladása, jelentős megnagyobbodáskor kis is lehet tapintani. A kart emelő izom, a m. supraspinatus sima csúszását biztosító bursa gyulladása okozza a panaszokat. A lapocka alatt is található két bursa, amelyek a lapocka mellkasfalon történő elmozdulását biztosítják. Gyulladásuk éles fájdalommal jár a hátban, a lapockák belső éle mentén.
A könyök mozgásában a bursa olecrani vesz részt. A felületes bursa a bőr alatt a könyök csúcsánál található, gyulladása akár lúdtojásnyi, fájdalmas duzzanat kialalkulását okozza. A mélyen fekvő bursa az alkarfeszítő m. triceps brachii alatt helyezkedik el, ennek a gyulladása ritkább, mint a felületes bursáé.
A csípő tájéki fájdalom hátterében is gyakran állnak bursitisek. A nagytompor a combnyak alatt a combcsonton kitüremkedő csontgumó. Az itt tapadó izmok az alsó végtag hátrahúzásáért és kifelé fordításáért felelősek. Az inak körüli bursa gyulladása tomportáji fájdalmat okoz. Az ülőcsont feletti bursa főleg üléskor okoz fenékfájdalmat.
A térdben a térdkalács előtt található bursa prepatellaris gyulladása a bőr alatti tapintható fájdalmas, rugalmas képlet formájában észlelhető. Egy másik bursa a térdkalács alatt található, fájdalmas gyulladása a térd mozgásait korlátozza. A térd belső felszínén három ín fut össze, amelyek tapadása, a pes anserinus vagy az az alatti bursa gyulladása a térd belső felszínén okoz heves fájdalmat. A térdhajlatban, főleg gyulladásos ízületi bántalmak vagy arthrosis kapcsán kialalkuló Baker cysták szintén begyulladt bursák, amelyek a térdhajlító izmok inainak mozgását segítik. A Baker cysta nem csak fájdalmat okoz, hanem összenyomja a térhajlat ereit, és a lábszár és a láb duzzanatát okozza.
A lábon az Achilles ín tapadása előtt és mögött begyulladó bursák tudnak fájdalmas korlátozottságot okozni a boka mozgásában, valamint fájdalmas duzzanatot a sarokcsont felett.

Betegség megállapítása mindig szakorvosi feladat. Panaszok esetén kérjen időpontot rendelésünkre!
Előjegyzés