Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

A korai petefészek elégtelenség 40 év alatt jelentkezik, a menses elmaradása vagy nagyon rendetlenné válása jellemzi. A betegség igazolásához a nemi hormonok hormonok vizsgálat is hozzátartozik: az agyalapi mirigy hormonja (FSH) megemelkedik, a petefészek hormonja (ösztrogén) nagyon alacsony lesz. A hormonvizsgálatot két alkalommal vizsgájuk legalább egy hónap különbséggel. A betegség nem jelenti a petefészek működés teljes lellását mint a menopausaban, mivel időnként történik petesejt érés és ovuláció, sőt a várandósság is bekövetkezhet.

A korai petefészek elégtelenség okai változatosak: örökletes eltérések, autoimmun gyulladás, orvosi beavatkozás (besugarazás, kemoterápia), környezeti hatások (vírus, vegyszer, kémiai szennyezés), anyagcsere betegség (1-es típusú cukorbetegség, galactosaemia, 17- vagy 21-hidroxiláz enzim elégtelenség, amelyek a szteroidszintézis elégtelenségéhez vezetnek), endometriosis, polycystás ovarium szindróma okozhatja. A kórkép megállapítása nőgyógyászati feladat.

Az autoimmun petefészek elégtelenség első leírásai autoimmun betegeknél történtek, akik a mellékvese és/vagy a pajzsmirigy autoimmun betegségében szenvedtek. Ez a társulás is a közös immunológiai eredetet mutatja, sőt sokszor más autoimmun betegségek társulása is előfordulhat. A belső elválasztású mirigyek többszörös autoimmun gyulladása ismert jelenség, polyglanduláris autoimmun betegségnek nevezzük.Az autoimmun petefészek elégtelenség oka a lymphocytás oophoritis, amely a petefészkek gyulladását jelenti, és szövettani vizsgálattal immunsejtekkel történő beszűrtsége látható. A petesejt ellenes antitestek kimutatása már több mint 50 évvel ezelőtt megtörtént. Azonban az azóta eltelt idő nem volt elegendő, hogy ezeknek az antitesteknek a szerepét jól meg tudjuk magyarázni. A dolgot nehezíti, hogy mire vizsgálni kezdjük az autoimmun petefészek gyulladás lehetőségét, a betegség már régen elpusztította a petefészkeket és a vizsgálatok nem mutatnak pozitív eredményt. Az antitestek leggyakrabban a szteroid hormon szintézis enzimeire irányulnak, de ismert egy a Chlamydia fertőzésben kialakuló hősokk elleni fehérje (90-beta) vagy más enzim (alfa-enoláz) ellenes autoantitest megjelenése is. Egy másik típusú antitest tudja blokkolni a petefészkek működését sekentő FSH hormont vagy receptorát. Endometriosisban is sokféle autoantitest keletkezik, amelyek közül több a petefészek ellen irányul vagy előfordul más szisztémás autoimmun betegségekben (antinukleáris antitest, simaizom ellenes autoantitest, antifoszfolpid antitestek)  is.

A korai petefészek elégtelenség vezető tünetei: amenorrhea (menses leállása) oligomenorrhea (ritka havi vérzés), infertilitás (megtermékenyülési képtelenség).

Az egyéb panaszok és tünetek rendszerint nem túl specifikusak, de vannak olyan eltérések, amelyek felhívják a figyelmet a betegségre: a bőr színének és a szőrzetnek a megváltozása, vitiligo, korai őszülés, pajzsmirigy betegség jelei (fogyás, szapora szívverés, gyakori székelés, izzadékonyság), foltos hajhullás, bőr és a nyálkahártyák gombásodása. A petefészek megnagyobbodhat, amit kis medencei ultrahang vizsgálat során látni is, és időnként a polycystas ovarium szindrómára hasonlíthat.

A kivizsgálásnak a fenti panaszokon túl, ki kell terjedni az endokrin szervekre, elsősorban a mellékvesére és a pajzsmirigyre. Az érintett betegeket meg kell tanítani az endokrin betegségek tüneteire, mivel ezek később, akár 1-2 évtizeddel később is megjelenhetnek.

A betegségnek a jelenlegi tudásunk szerint nincsen oki kezelése. A betegség szteroidra vagy immunszuppresszív kezelésre nem reagál. A szubjektív panaszokat csökkenteni lehet ösztrogén és progeszteron pótlással. Androgén készítményt is lehet alkalmazni bizonyos esetekben ha a fáradtság nagy fokú, csökken a libido és közérzet kifejezetten rossz.

Mért kell akkor foglalkozni a betegséggel?

Az korai petefészek elégtelenség összetett probléma, érintheti az egész endokrin rendszert, társulhat lisztérzékenységgel egyéb immunológiai eredetű gyulladásos vagy autoimmun betegséggel. Ezért jó figyelemfelhívó kórkép, hogy a betegeket széles látókörrel kell áttekinteni, mert akár immunológiai betegséget is jelezhet.

Betegség megállapítása mindig szakorvosi feladat. Panaszok esetén kérjen időpontot rendelésünkre!
Előjegyzés