Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

Az immunrendszer és az immunbetegségek kicsit olyan mint a foci. Nagyon sokan értenek hozzá, sokan bekiabálnak, hogy mit kell csinálni, pedig a történet vége sokszor az, hogy örülünk, ha az ember nem hal bele a sok jó tanácsba.

Ennek mi az oka?

Minden szervünk és szervrendszerünk közül az egyik legérdekesebb az immunrendszer. Egyáltalán hol helyezkedik el? Mi történik, ha megbetegszik? A gyomor bélrendszer, a szív, a tüdő, az idegrendszer és még sorolhatnánk számos tömör szervet jól körülírt, mindenki el tudja képzelni az elhelyezkedésüket, a működésüket és a betegségek okozta panaszok kialakulását: A szívünk a mellkasban ver, a szívinfarktus rendszerint nagy mellkasi fájdalommal jár. A tüdőnk is mellűrben található, a vér és a környező levegő közötti gázcseréért felelős, a megbetegedése köhögéssel, fulladással, légszomjjal jár.

De hol az immunrendszer? Vannak elsődleges immunszerveink (csecsemőmirigy, lép), amelyek az immunrendszer eredetét jelentik, de egészséges felnőtt emberben az immunsejtek az egész szervezetet bejárják. Nagy számban vannak jelen a határfelületeken (bőr, gyomor- és bél-, légző valamint húgyúti nyálkahrártyák) azt figyelik, hogy milyen anyagokkal, mikrobákkal kerülünk kapcsolatba, miközben folyamatos mozgásban, vándorlásban vannak. A szervezeten belül a betolakodó mikroorganizmusokat szűrik ki, valamit a daganatok képződését, növekedését és áttét képzését akadályozzák meg. Ez egy nagyon kifinomult rendszer, amely az élethez szükséges feltételeket nem bántja, viszont megvéd a káros hatásoktól. Az immunrendszer az egész szervezetünk sejtejeivel és molekuláival kölcsönhatásban van, aminek az a következménye, hogy megbetegedése az egyes szervek károsodásával jár.

Milyen kórképekben játszik szerepet az immunrendszer?

Az immunhiányokban, legyenek akár veleszületettek  akár szerzettek, mint a HIV fertőzés okozta AIDS betegség, a fertőzések a leggyakoribb problémák. De mivel az immunrendszer működési zavar áll fent, sok betegnél autoimmun betegségek vagy daganatok is megjelennek.

Az autoimmun betegségekben az immunrendszer olyan sejteket és ellenanyagokat termel, amelyek a különböző szerveket vagy akár egy időben több szervet is megtámadnak. Az immunrendszer ilyen tévedése részben örökletes, mivel az autoimmun betegségek a családban halmozódnak, másrészt környezeti tényezők, fertőzések, kémiai anyagok játszanak közre a betegségek kialakulásában. Ezek  a betegségek érinthetnek egy-egy szervet, mint például az autoimmun pajzsmirigy betegségben, de lehetnek sokszervi megbetegedések, mint például a lupus betegség.

A daganatképződésben is fontos az immunrendszer szerepe. A rákos sejtek elpusztítása az immunrendszer feladata. Az elmúlt évtizedek felfedezése, hogy az immunrendszer és a daganatsejtek szoros kapcsolatban vannak, a tumorok sokféle daganat elkerülő utat alakítottak ki.

Mit adott az immunológia mint tudomány a betegeknek?

Az immunhiányos kórképek egy jelentős része immunglobulin pótlásra jól reagál, ha nem is gyógyítható, de rendben tartható. A mai modern molekuláris biológiai módszerek már azt is lehetővé teszik, hogy egy-egy hibás gén működését megjavítsuk, így a betegek teljesebb, hosszabb életet élhetnek.

A gyulladásos betegségekben a gyulladáscsökkentő kezelések bevezetése élettartam és életminőség növelő hatású. A múlt század közepe után kerültek bevezetésre a szteroid gyógyszerek, amelyek – annak ellenére, hogy sok tekintetben rossz megítélésűek – több százezer beteg életét mentették meg. Az 1960-as években kerültek alkalmazásra az immunmoduláns gyógyszerek, amelyek a szteroid spóroló hatásuk mellett, már közvetlenül az immunrendszerre hatva, annak működését szabályozva, további nagy ugrást jelentettek az autoimmun betegségek kezelésében. Ebben az évszázadban a biológiai kezelés megjelenése volt a következő lépcső, amelyek újabb forradalmat hozott. Ezek a gyógyszerek már specifikusan, nagyon szelektíven nyúlnak bele az immunrendszer működésébe. A biológiai ismereteink bővülésével pedig újabb és újabb célzott kezelési lehetőségek jelennek meg és fognak megjelenni. Ez a fejlődés egyre hatásosabb kezelést nyújt az immunológiai betegségek gyógyítására, amit a mellékhatások csökkenése, az élettartam megnyúlása, mind teljesebb élet kísér.

A daganatellenes immunológiai kezelések nagyon sokáig várattak magukra. Ez az a terület, amely a legkésőbb indult fejlődésnek, de nyugodtan mondhatjuk, hogy az elmúlt évek legnagyobb sikerei itt vannak kibontakozóban. Korábban gyógyíthatatlannak tartott betegségekben sikerült pozitív hatást, javuló túlélést elérni.

A fenti területek mellett az immunológia más esetekben is fejlődik, és egyre többet tudunk az immunrendszer működéséről.  Az allergiás betegségek diagnosztikájában bevezetésre kerültek sepicifikus IgE meghatározási módszerek, valamint a deszenzibilizáció az allergiás betegségek oki kezelését teszi lehetővé. A védőoltások súlyos, sokszor halálos betegségek terjedését akadályozzák meg, valamint gyengült immunrendszerű betegek életét mentik meg a fertőzések kivédésvel. A mikrobiom, a velünk élő mikróbák jelentősége sokáig alulértékelt volt, de a szerény eredmények ellenére intenzív kutatási terület, és nagy jövőnek néz elébe a mikrobiom alapú kezelések. Az ideggyógyászatban és a szívgyógyászatban is több betegség immunológiai eredete és immunterápiája áll a küszöbön.

A fejlődés persze nem áll meg. Az immunológia fiatal tudomány, de ebből fakadóan igen nagy erő van benne, sok olyan kérdésre fog választ adni, amelyet ma még homály fed.

A betegség megállapítása mindig szakorvosi feladat. Panaszok esetén kérjen időpontot rendelésünkre!
Előjegyzés