Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

A nemváltoztatás igazán a XXI. század találmánya. Ma már nem megy annyira ritkaság számba, egyre többen döntenek a nemük lecseréléséről. A témában sok mindenki autentikusnak érzi magát, a közéletből sokan megszólalnak, politikusok, újságírók, tudósok  vagy maguk az érintettek is.  Orvosok ritkán nyilatkoznak,  pedig a nemváltásnak biztosan vannak hosszú távú következményei, amelyekkel még senki sem számol.

A nemváltoztató beavatkozások két fő részből állnak. Egyrészt sebészi beavatkozással megváltoztatják az elsődleges és másodlagos nemi jellegeket, másrészt, hosszantartó hormonális kezeléssel a szervezet működését áthangolják az ellenkező nemnek megfelelőre.

Ma már több ezer ember él közöttünk, aki ilyen folyamaton mentek át. Belgyógyász-immunológus szemmel nézve a kérdés az, hogy ezek az emberek a későbbiekben milyen problémákkal és betegségekkel kell, hogy szembenézzenek? A nem váltása befolyásolja-e a megbetegedéseiket, ezek lefolyását, mivel jól tudott, hogy a két nem közötti genetikai, hormonális, vegetatív és anyagcsere különbségek jelentősen befolyásolják az egészségi állapotot.

A szisztémás sclerosis autoimmun kötőszöveti betegség. Az erek bántalma (vasculopathia), gyulladás, autoimmunitás jellemzi, amely kötőszövet lerakódáshoz vezet a bőrbén és egyes belső szervekben. Az határozza meg a betegség lefolyását és kimenetelét, hogy a szív, a tüdő, a gyomor-bélrendszer és a vese milyen fokban betegedik meg.

A sclerodermára erős női dominancia jellemző, 5-12-szer több nő betegszik meg, mint férfi. Ennek egyik oka a két nem közötti genetikai és hormonális különbözőségek.  Az Experimental and Clinical Rheumatology friss számában három férfi-nő átalakuláson átment emberben írták le szisztémás sclerosis kialakulását. A betegség a transzgender átalakulás előtt egyik betegnél sem volt jelen, minden esetben hosszú hormonkezelés után jött létre.  A transzgender férfi-nő átalakulás során a férfi nemi hormonok a herék eltávolítása miatt drasztikusan leesnek, és nőihormon-pótlás történik. A női nemi hormon túlsúly a betegséget elősegítő változásokat indít el, kedvez az úgynevezett Th2 típusú immunválasznak, amely elsősorban antitest és sokszor patológiás autoantitestek keletkezéséhez vezet. Ezek az antitestek pedig autoimmun gyulladás kialakulását okozhatják. Ezzel ellentétben a férfi nemi hormonok az antitestek, beleértve az autoantitestek képződését gátolják, inkább a sejtes, úgynevezett Th1 típusú immunválaszt fokozzák. A nemi hormonok arányának megfordulása lehet az a stimulus amely a betegség kialakulásához, progressziójához vezethet. Ez persze nem elegendő, mivel nem lesz mindenkinek szisztémás sclerosisa aki nemváltó átalakításon megy keresztül, egész biztosan szükséges még egyéb, genetikai elkötelezettség is.

A fenti megfigyelésekkel vág össze az a tény, hogy hasonló beavatkozást követően két betegenél is megfigyelték lupus betegség kialakulását, amely szintén a női nemi hormonokkal mutat összefüggést.

A fentiekből messzemenő következtetéseket levonni persze nagyon nehéz, de egész biztos, hogy az orvosokat és az egész egészségügyet a nemváltoztatáson átment emberek betegségei, egészségügyi problémái eddig nem ismert feladatok elé állítják.

A betegség megállapítása  mindig szakorvosi feladat. Panaszok esetén kérjen időpontot rendelésünkre!

Előjegyzés