Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

A mellkasi fájdalom sokszor rémisztő panasz, mert rendszerint a szívinfarktus vagy a tüdőembólia jut mindenkinek az eszébe. Ezek a betegségek valóban nagy figyelmet igényelnek, mivel:

A hevenyen fellépő mellkasi fájdalom hátterében – főleg ha egyéb panasszal, elsősorban fulladással és szapora szívveréssel társul, valamint a beteg kórelőzményében túlsúly, cukorbetegség, magas vérnyomás, dohányzás szerepel -, súlyos, akár az életet veszélyeztető betegség áll.

Ezek életet veszélyeztető problémák, így komolyan kell mindegyiket venni, megállapításuk és kezelésük sürgősségi betegellátást igényel. Az esetek jelentős részében azonban enyhébb betegség okozhat akár igencsak súlyos fájdalmat. A mellűri szervek közül a nyelőcső reflux betegsége okoz égő fájdalmat a szegycsont mögött. A szívburok vagy a mellhártya gyulladása légvételre fokozódó szúró fájdalommal jár. Tüdőgyulladásban a láz és az elesettség jelzi a fertőzést. Pánik reakcióban a fájdalom mellett légszomj, szapora szívverés és heves szorongás jelentkezik.

Azonban a krónikus mellkasi fájdalom leggyakoribb okai között az első helyen a mozgászervi fájdalmak állnak.

A hátizomzat és a mellkasi izomzat túlerőltetése, fokozott használata fájdalommal, izomlázzal jár.

A gerinc betegségei háti fájdalom formájában jelentkeznek. Csigolya összeroppanás leggyakrabban csontritkulás és kisebb nagyobb trauma miatt alakul ki, a hátfájdalom mellett a bordaközti ideg irritációja okozhat előre, a szegycsont felé sugárzó fájdalmat. Baleset miatti bordatörés szintén az ideg mentés kisugárzó fájdalomhoz vezet. Ezekben az esetekben a fájdalmat kiváltó trauma rendszerint azonosítható.

A gyulladásos reumatológiai betegségek is okozhatnak mellkasi panaszokat. Az arthrisiek közül az arthritis psoriatica okoz mellkasi fájdalmat, típusosan a szegycsont és a kulcscsont ízülete lesz duzzadt, fájdalmas, valamint a bordaporcok érzékenyek. A Tietze szindróma egy nem gyakori gyulladásos kórkép, a II. és a III. bordák porcának gyulladása, jellegzetes a bordaporcok megduzzadása, nyomásérzékenysége.

A polymyalgia rheumatica a lágyrész betegségek közé tartozik. A vállöv és ritkábban a medenceöv izmai között lévő kis tasakok, bursák gyulladása. Rendszerint gyorsan, néhány nap alatt alakul ki, fáradtsággal, fogyással, rossz közérzettel jár. A laboratóriumi vizsgálatok magas süllyedést és CRP értéket mutatnak a fehérvérsejt szám megemelkedésével. A polymyalgia rheumatica sokszor társul a koponyába belépő carotis érrendszer ágainak gyulladásával, amely heves fejfájással jár.

Ezek a kórképek néhány egyszerű vizsgálattal könnyen azonosíthatók, és hatásos kezelést lehet indítani.

A mellkasi panaszok eredetének megállapításához a fizikális vizsgálat mellett szükséges a háti gerinc kétirányú röntgenfelvétele, mellkasfelvétel, a gyulladásos laboratóriumi paraméterek (süllyedés, CRP és a vizsgálata) vizsgálata.

A betegség megállapítása mindig szakorvosi feladat. Panaszok esetén kérjen időpontot rendelésünkre!
Előjegyzés