Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

A cukorbetegség és a megelőző állapotai a leggyakoribb betegségek közé tartoznak.  Kialakulásukban nagy szerepe van az elhízásnak, a szükségesnél több táplálék elfogyasztásának, a mozgásszegény életmódnak. Ez utóbbit rontják még tovább az ízületek, a csontok és a lágy részek kóros elváltozásai a mozgás további korlátozásával.

A prediabetes az az állapot, amikor a vércukor már a normálisnál magasabb, de a cukorbetegség jellegzetes tünetei még nincsenek jelen. Azonban már ebben fázisban megindul a cukorbetegség szövődményeinek az erek, az idegek, a szív és a vese károsodása. Cukorbetegség azonban nem feltétlenül alakul ki, mert életmód változtatással, megfelelő táplálkozással, mozgással a szénhidrát anyagcsere normalizálható. 

A Morbidity and Mortality Weekly Report legfrisebb számában az Egyesült Államokban  2009-2016 között végzett nemzeti egészségvédelmi és táplálkozási vizsgálat eredményeit vizsgálva értékelték az arthritisek és a cukorbetegség előfordulását.

A vizsgálat szerint a cukorbetegség előfordulása az amerikai népességben 13,1 %, a prediabetes 35,8 % volt. A lakosság közel fele vagy cukorbeteg vagy azt megelőző állapotban van!

A cukorbetegeknél az arthritis előfordulása 42 %, a prediabetesben 32 %.  A prediabetesben a mozgásszegénység az emberek 56,5 százalékára volt jellemző, a túlsúly előfordulása 50,1 % volt. Az ízületi gyulladás az életkor előre haladtával egyre gyakoribb, főleg a 65 év feletti korosztály érintett, és elsősorban a nők.

A vizsgálat sok tekintetben korlátozott. Az adatok egy része önbevalláson alapult, nem volt tudható, hogy milyen típusú az arthritis, kialakulásában megelőzi vagy követi a cukorbetegséget, a betegek fizikai aktivitása, főleg a foglalkozás közbeni, nem volt ellenőrizhető. Ennek ellenére felhívja a figyelmet arra, hogy a szénhidrát anyagcsere és a mozgásszervi gyulladásos betegségek egymással összefüggnek. Egyrészt az arthritis korlátozza a beteg mozgásképességét, ezáltal elősegíti a túlsúly és a cukorbetegség kialakulását. Másrészt a cukorbetegség és társuló állapotai, mint az elhízás, rontják az artritis lefolyását, ezzel csökkentve a betegek mobilitását. Ördögi kör jöhet létre, amelyben az anyagcsere betegség és az ízületi gyulladás egymást erősíthetik.

Ezért különösen fontos cukorbetegségben vagy prediabetesben a mozgásszervek vizsgálata, gyulladás keresése. Arthritisben szenvedő betegeknél pedig a szénhidrát anyagcsere rendszeres ellenőrzése elengedhetetlen.

Ezt a kört a megfelelő életmód, az egészséges táplálkozás és a mozgás fokozásával meg lehet szakítani. A kalória és főleg a szénhidrátok étrendi csökkentése már elindíthat fogyást, amit az aktivitás fokozásával lehet intenzívebbé tenni. Ez utóbbi nehéz, amikor már kialakult ízületi probléma, de az életkornak és a fittségnek megfelelő aktivitás kiválasztásával és fokozatos terheléssel a mozgásterápia szinte mindig bevezethető.

A mozgás, a testsúly csökkentése előnyös hatású mind az ízületi betegség romlására, a panaszok súlyosságára, valamint előnyösen befolyásolja a cukorbetegség kialakulását és előrehaladását.

A betegség megállapítása mindig szakorvosi feladat. Panaszok esetén kérjen időpontot rendelésünkre!
Előjegyzés