Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

Az ízületi fájdalom vizsgálata során gyakran nem könnyű eldönteni, hogy milyen eredetű a fájdalom. A fájdalom kialakulásának módja ugyanis jelentősen meghatározza, hogy milyen fájdalomcsillapítást kell alkalmaznunk.

A gyulladásos, arthritises fájdalom az ízületi tok belső felszínének gyulladásából fakad, amely a fájdalmon túl az ízület megduzzadásához, melegségéhez és mozgáskorlátozottságához vezet. Ezekben az esetekben nem csak az ízület betegedik meg, hanem az inak az inhüvelyek az izmok közötti apró tömlők a bursak is begyulladhatnak.

A gyulladásos fájdalom sokszor éjjel jelentkezik, reggel erős,rendszerint órákon át jelen van, mozgásra enyhül, pihenés után rosszabb.

A legtöbb immunológiai eredetű ízületi gyulladás, amelyek közül leggyakroibb a rheumatoid arthris ide tartozik, de vannak olyan gyulladásos kórképek, mint a polymyalgia rheumatica, amely Spondyloarthritisek esetén az ín és ízületi szalagok szalagtapadási pontjai és a gerincoszlopot összekötő szalagok is begyulladnak.

A degeneratív, a hétköznapi nyelvben kopásosnak hívott, nem immunológiai eredetű kórképekben a porc és a csont betegszik meg, valamint az ízületek körülölelő lágyrászek vékonyodnak el, gyengülnek meg.

A kopásos, arthrosisos jellegű fájdalom esetén a panaszok mozgásra erősödnek, pihenésre javulnak.
.

Sok esetben a fájdalom nem a mozgásszervekből ered.A végtagi idegek bántalma neuropathias fájdalomhoz vezet. Ez a fájdalom a hosszú idegek legvégén, a kezekben és a lábakban jelentkezik, és a fájdalom mellett zsibbadás, érzészavar, súlyos esetben akár végtaggyengeség formájában jelentkezik . A neuropathia hátterében lehet elsődleges ideggyógyászati betegség, de gyakran alakul ki más betegség következtében, leggyakrabban cukorbetegség miatt.

A reumatológus dolgát nehezíti, hogy sok esetben a fenti fájdalomtípusok keverednek. A kopásos ízületi betegnek lehet neuropathiás fájdalma, de idős korban sokszor lappangva jelentkezik a kopott ízületben a gyulladás is. Ezért nem indokolatlan már régóta fennálló ízületi panaszok esetén is friss vérvételt végezni, hogy nem jelent-e meg gyulladásra utaló elváltozás.

Gyulladásos ízületi betegség gyanúja esetén kötelezően elvégzendő laboratóriumi vizsgálatok: süllyedés, C-reaktív protein (CRP), vérkép, májenzimek, vesefunkció, hugysav és vizelet ellenőrzés.

A panaszok összesítése, a fizikális vizsgálat és a laboratóriumi leletek alapján lehet megállapítani, hogy a mozgásszervi fájdalom milyen eredetű és milyen beavatkozást igényel.

A betegség megállapítása mindig szakorvosi feladat. Panaszok esetén kérjen időpontot rendelésünkre!
Előjegyzés