Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

Az arthrosis a leggyakoribb oka az ízületek fájdalmának. Sokáig úgy tartottuk, hogy az ízületeket alkotó csontok felszínét borító porc tönkremenetele, elkopása okozza az arthrosist. Ma már egyértelmű, hogy a betegség kialakulásában a porccal határos csontszövet és az ízületi tok belső felszínét alkotó ízületi belhártya, a synovium  is részt vesz a folyamatban. Az arthrosisban az egyes ízületek nem egyformán érintettek, és kialakulásukban is eltérő tényezők játszanak szerepet. A térdek kopásos betegsége egyértelmű összefüggést mutat a testsúllyal. Minél nagyobb a testtömeg, annál gyakoribb, súlyosabb a térdek megbetegedése. A csípő és a kéz kis ízületek arthrosisanak van családi halmozódású formája is. A gyulladásos ízületi betegségek, az arthritisek mellett az arthrosis is gyakrabban fordul elő.

Az arthrosis  rendszerint már a beteggel való beszélgetés és a fizikális vizsgálat eredményeinek ismeretében is megállapítható. Legjellegzetesebb panasza az ízületi fájdalom, amely különbözik az immunológiai eredetű, gyulladásos, arthritises fájdalomtól. Az ízületi kopás elsősorban terhelést követően okoz fájdalmat, pihenésre javulni szokott. Reggel vagy pihenést követően van indítási merevség, de ez kis mozgásra 5-10 perc alatt oldódik. Vizsgálatkor jellegezetes deformitásokat észlelünk. Az ízületekben tengelyeltérés alakul ki, az ízfelszín peremén csonfelrakódás észlelhető, a mozgástartomány beszűkül.  Súlyos esetben csontos átépülés az ízület elmerevedését okozza. A csontból felszabaduló kristályok erősebb gyulladást hozhatnak létre ízületi duzzanattal, melegséggel, a mozgások beszűkülésével. Laboratóriumi eltéréssel az arthrosis nem jár. Röntgen vizsgálat során a porcvesztés miatt az ízületi rész szűkebbnek látszik, tengelyeltérés alakul ki, a csontfelrakódás syndesmophytakat hoz létre az ízületek peremén.

A betegségnek oki kezelési lehetősége nincsen. Előrehaladott károsodás esetén protézis beültetés segíthet, a fájdalom jelentősen enyhül, az érintett ízület mozgása javul. Azonban az ezt megelőző időszakban a fájdalom nagyon megkeseríti a betegek életét.

A fájdalomcsillapítás nagy keresztje az orvoslásnak, mert a fájdalomérzet kialakulását sok minden befolyásolja. A fájdalomérzet erőssége függ az egyéni és társadalmi attitüdtől. Nem mindegy, hogy a személyiség fejlődése során, mit tanul az embert a mikrokörnyezetben (család, óvoda, iskola) vagy makrokörnyezetben (lakóhely, város, ország, földrész). Ezzel magyarázható, hogy az egyéni fájdalomérzet, annak megélése nem csak emberről- emberre változik, hanem a különböző társadalmakban sem egyforma. Az akupunktúra Ázsiában hatásos kezelés, mert a gyerekkorban azt tanulja mindenki, hogy az jó, míg Európában vagy Amerikában a nyugati típusú orvoslás a hatásos, a panaszt egy tabletta bevétele enyhíti. Az arthrosis kezelésében számos eltérő hatású gyógyszer áll rendelkezésre. Ezek hatásosságát egyesével mind igazolták, de összehasonlító vizsgálatok, hogy az egyes kezelések mennyiben térnek el egymástól, nagyon ritkák.

A Journal of the American Academy of Orthopedic Surgeons friss számában különböző fájdalomcsillapító gyógyszereket hasonlítottak össze. 53 vizsgálat adataiból az alábbi következtetéseket lehetett levonni: A térdízületi fájdalom csillapításában a naproxen volt a leghatásosabb, amely az ízületi funkciót is javította. Rövid távon (4-6 hét) a szteroid (kortizon) injekció volt a legerősebb.  A hialuronsav adása nem volt jelentősebben hatásos, mintha palcebot adtak volna sem a fájdalom sem pedig az ízületi mozgás tekintetében. Celecoxib és a PRP injekció szintén hatásos volt, de nem annyira, mint a naproxen.

Különösen fontos, hogy a szerzők már belevették a PRP injekció vizsgálatát. Mi is ez a kezelés? A PRP rövidítés a „platelet rich plasma”, azaz a vérlemezkékben gazdag plazma kifejezést takarja. Kidolgozásához az a logika vezetett, hogy a vérből izolált vérlemezkék számos olyan szabályozó molekulát tartalmaznak, amelyek az ízületbe adva a porc regenerációját segítik. Jelenleg még nincsenek olyan vizsgálatok, amelyek hosszú távon igazolják ezt a hatást, de az egyre nyilvánvalóbb, hogy a PRP injekció átmenetileg csökkenti az ízületi fájdalmat, és manapság egyelőre mint fájdalomcsillapító módszert lehet elfogadni. Az, hogy valóban védi a porcot még további vizsgálatokat igényel.

Az arthrosis, és ezen belül a térdarthrosis fájdalmának csillapítása nem megoldott a mai napig. Egyelőre a nem szteroid gyulladáscsökkentők képezik a kezelés fő vonalát. Ennek megválasztása nagy odafigyelést igényel, mert ez a gyógyszercsoport, főleg az idős, egyéb társbetegségektől szenvedő betegeknél különböző mellékhatásokhoz vezet. A kezelés megtervezésekor mindig figyelembe kell venni a gyógyszer alkalmazásából fakadó várható előnyöket és hátrányokat egyaránt.