Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

Miért kell felhívni a figyelmet az immunológiai betegségekre?

Az immunológia ez egyik legfiatalabb tudományág az orvostudományban, de a legdinamikusabban fejlődők egyike. Az itt keletkezett felfedezések nagy része forradalmasította a gyulladásos betegségek kezelését. Lehetőség nyílt az immunhiányos kórképek kialakulásának leírására és célzott terápiák bevezetését. A daganatos betegségek gyógyításában is új perspektívák nyíltak, korábban halálos kórképek kezdtek reagálni immunológiai gyógyszerekre.

Az immunrendszer olyan szervünk, amely jelen van minden testünk minden pontján, minden szövetünkben. Normális esetben az immunrendszer jól működik, gyakorlatilag nem is észleljük, hogy folyamatosan őrködik szervezetünk épségének megőrzésében. Azonban az immunrendszer veleszületett vagy szerzett betegségei súlyos következményekkel járhatnak. Autoimmun betegségek, daganatok, krónikus fertőzések alakulnak ki, amelyek súlyosan rontják az életminőséget és megrövidítik a várható élettartamot.

Az immunológiai eredetű betegségek szinte mindig más szerv vagy szervrendszerek megbetegedésében nyilvánulnak meg. Az immunhiányos kórképek krónikus fertőzéseket okoznak, elsősorban a légutakban és a gyomor bélrendszerben. A szisztémás autoimmun kórképek a belszervek gyulladásához és visszafordíthatatlan károsodásához vezetnek. Ezek a kórképek gyakran társulnak a mozgásszervek (ízületek, lágyrészek) gyulladásával. A szervspecifikus autoimmun kórképek egy-egy szerv (pl. pajzsmirigy, hasnyálmirigy, máj, vérképző rendszer) gyulladását és tönkremenetelét okozzák. A panaszok és a tünetek rendszerint nem specifikusak, ezért nagyon nehéz ezeket a betegségeket felismerni. Sokszor csak fáradtság, fogyás, gyengeség hívja fel a figyelmet immunológiai eredetű kórképre.

Az autoimmun betegségek gyakran járnak gyulladásos laboratóriumi eltérésekkel. A süllyedés és a CRP (máj által termelt gyulladásos fehérje) megemelkedik, vérszegénység és fehérvérsejt szám eltérés jelentkezik.

Mivel sem a panaszok, sem a tünetek nem jellegzetesek és a laboratóriumi eltérések is általánosak, gyakran nem gondolnak immunológiai betegségre. Ezért fontos, hogy minél többet tudjunk az immunológiai kórképekről, azok felfedezéséről, gyógyításáról.

A betegség megállapítása mindig szakorvosi feladat. Panaszok esetén kérjen időpontot rendelésünkre!
Előjegyzés