Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

A különböző szépészeti beavatkozások nagyon népszerűek, főleg a fiatalok körében. Az egyedi megjelenés érdekében végzett eljárások néha balul sülnek el. Az orvosi praxisomban eddig két problémával találtam szembe magam.
Az egyik a tetoválások okozta komplikációk. A bőrbe bejuttatott pigment okozhat időnkét bőrgyulladást, amely lehet hevesebb vagy idült ekzemas jellegű. Néha a tetoválás eltüntetése során a széteső festékszemcsék okoznak nem kívánt reakciót. A másik a tetoválások során kialakuló fertőzések. Egyrészt a nem megfelelő sterilitás bakteriális, gennyes bőrfertőzésekhez vezethet, másrészt a beavatkozással a vérrel és a testnedvekkel terjedő kórokozók mehetnek emberről emberre. Ezek közül a fertőző májgyulladás vírusa a hepatitis C és az AIDS betegséget okozó HIV vírus előfordulásával kell számolni. A hepatitis C vírus sajnos az esetek jelentős részében panaszt, tünetet nem is okoz, ezért a megfertőzödött ember a vírust akaratán kívűl is átadhatja első sorban szexuális úton vagy vér útján, ebben ez esetben a nem megfelelő tisztaságú tetováló tűvel. A HIV vírus a fertőzés után egy rövid légúti vagy gyomor bélrendszeri tünetcsoportot okoz, majd 10-12 évig a HIV fertőzött ember tünetmentes. Ez alatt az idő alatt a hordozó szintén vérrel vagy szexuális úton fertőz.
A másik problémakör az injekciós technikákkal végzett szépészeti beavatkozások. A következő történettel találkoztam Egy betegnél néhány évvel ezelőtt ajakfeltöltés történt poliakrilamiddal. Ez után után az ajak megduzzadt, kipirult, fájdalmas lett, alig tudott enni és inni, a beszéd elmosott lett. Szövettani vizsgálat idült gyulladást mutatott, amely idegentest típusú reakció jeleit mutatta. Egyértelmű volt a leírás alapján, hogy az ajakfeltöltésre használt anyag okozta a gyulladást. Az ajakfeltöltésre többféle anyagot, többek között hialuronsavat, szilikon származékokat vagy poliakrilamidot alkalmaznak. Közvetlenül a beinjekciózás során előfordulhat az ajak vizenyője, duzzanata, égő fájdalma, néha az anyag nem megfelelő eloszlása deformitást okoz. Nem gyakran ugyan, de előfordul, hogy a beinjekciózott feltöltés idült gyulladást vált ki, amely súlyosabb esetben akár az arcra vagy a nyakra is rá tud terjedni a nyirokerek útján. A különböző feltöltő anyagok eltérő biológiai viselkedésűek, csak arra fogékony emberben váltanak ki reakciót. A poliakrilamid ki tud váltani idegentest típusú reakciót, és sajnos ilyenkor csak az eltávolítás lehet a megoldás.

Mire kell felkészülni ilyen beavatkozások előtt?

A fertőzések megelőzésére a megfelelő személyi higiénia, a sterilitás szabályainak betartása az egyetlen megoldás. Olyan intézetet kell keresni, amely régóta működik, jó referenciákkal rendelkezik, és a beavatkozás előtt részletes tájékoztatást ad az alkalmazott anyagokról, technikákról. Az immunológiai reakciók előre nem igazán jósolhatók meg. A felhasznált anyagok összetételének ismerete, esetleg bőrpróba végzés olyan területen, amely nincsen szem előtt, segíthet megelőzni a szerencsére ritka immunológiai szövődményeket. Ha krónikus gyulladás alakul ki, akkor az implantált anyag eltávolítása a leghatásosabb, komoly panaszok esetén gyulladáscsökkentő kezelés is szükséges lehet.

A betegség megállapítása mindig szakorvosi feladat. Panaszok esetén kérjen időpontot rendelésünkre!
Előjegyzés