Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

A pajzsmirigy betegségek nem ritkák, leggyakrabban gyulladásos betegség tudja megtámadni ezt az endokrin, hormon termelő mirigyet.

A pajzsmirigy gyulladásnak több típusa van:
1. Akut gennyes gyulladás, amelyet baktériumok okoznak. A pajzsmirigy illetve a nyak duzzadt, érzékeny, a laboratóriumi leletek gyulladást mutatnak, a pajzsmirigy funkció normális. Antibiotikus kezeléssel gyógyítható.
2. Szubakut gyulladás, amely elsősorban vírusfertőzés eredménye. Kezdetben enyhe pajzsmirigy túlműködés jelentkezik, amit a pajzsmirigy szövet pusztulásával alulműködés követ. Ebben az esetben a pajzsmirigy hormon pótlása jelenti a megoldást a betegek panaszaira, tüneteire.
3. Krónikus gyulladás, amely hátterében leggyakrabban autoimmun folyamat áll. A pajzsmirigy alulműködés tünetei mellett a TSH megemelkedik, az fT4 kezdetben normális, majd alacsony lesz. Az autoimmun folyamatot jelzi a pajzsmirigy hormon termeléséhez szükséges enzim, a thyroidea peroxidáz ellen keletkező antitest (anti-TPO) jelenléte. A betegség nem gyógyítható, a pajzsmirigy hormonok élethosszig tartó pótlása szükséges.
4. Másodlagos pajzsmirigy gyulladást tud okozni a szívritmus zavarok miatt adott amiodaron kezelés vagy interferon terápia, amit vérképzőszervi betegségekre lehet adni.

Külön kategóriát képvisel a Graves-Basedow betegség, amely szintén autoimmun eredetű. Ez a kórkép azonban nem a pajzsmirigy gyulladása, hanem a pajzsmirigyet fokozott működésre serkentő thyroidea stimuláló immunglobulin (TSI) termelésével és a pajzsmirigy túlműködését és a szemgolyó körüli szövetek gyulladása miatt a szemgolyók előre dülledésével (exophthalmus) jár.

Mi hívja fel a figyelmet a pajzsmirigy működésnek megváltozására?
A betegség kezdetén gyakran észlelhetők a pajzsmirigy túlmüködés jelei: szapora szívverés, izzadékonyság, meleg intolerancia, jó étvágy mellett fogyás, a szokottnál gyakoribb székelés, a vérnyomás megemelkedése, nyugtalanság, alvászavar. A krónikus pajzsmirigy alulműködés egy nehezen felismerhető betegség: az aktivitás csökken, a testsúly nő, az izmok ereje csökken, szorulás, hideg intolerancia, a koncentráció készség romlik. Ha sokáig áll fent, akkor az izomgyengeség kifejezetté válik, és a kreatin kináz (CK) enzim is emelkedetté válik a szérumban. A menstruációs ciklus is felborulhat, valamint a fogamzóképesség is romlik, gyakori a meddőség.
A pajzsmirigy a gyulladásos folyamat hatására megnövekedhet, érzékennyé, duzzadttá, fájdalmassá válhat.

A betegség gyakran társul lisztérzékenységhez, egyéb szisztémás autoimmun betegséghez, más endokrin szerveket érintő autoimmun gyulladáshoz (1-es típusú cukorbetegség, mellékpajzsmirigy elégtelenség).

Milyen vizsgálatokat kell végezni pajzsmirigy betegség esetén?
A rutin laboratóriumi vizsgálatok a vérkép, a süllyedés, a CRP, a májenzimek és a vesefunkció ellenőrzését foglalják magukba. Autoimmun gyulladás gyanúja esetén immunszerológiai vizsgálat is javasolt: anti-TPO, valamint TSI meghatározás javasolt.

A betegség megállapítása mindig szakorvosi feladat. Panaszok esetén kérjen időpontot rendelésünkre!

Előjegyzés