Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu


Ha én lennék a szerelmed
Biztos hogy a miénk lenne
Az egyszerű igazságok boltja
És te eladó lennél benne…

Kiscsillag (2006)

Ha ez ilyen egyszerű lenne!

A szerelemről, annak élettani hatásairól és pozitív erejéről már volt szó korábban. A szerelem első fázisa mindig egy felfokozott állapot, amelyben jól körülírt élettani folyamatok zajlanak, minden emberben nagyjából hasonlóan. Ez a szerelem kémiája. Elsősorban a dopamin, majd a noredranalin a feniletilamin és végül a szerotonin hatására felfokozott hangulat, a társra való fókuszálás, izgatottság, fokozott szexuális étvágy alakul ki. Ez a fázis azonban nem tart örökké, vagy kiég vagy jó esetben tartós kötődéssé alakul át, amelyben az oxytocinnak van jelentős szerepe.

Azt gondoljuk, hogy örökké holtodiglan-holtomiglan a tart a szerelem, de ritkán zajlik így. Sőt, a szerelem lehet eleve viszonzatlan, lehet nagy a távolság a partnerek között, esetleg más tényezők, vallási vagy etnikai okok gátolják a románc kialakulását.

A negatív kimenetel akár betegségbe is torkollhat, amit az irodalom a szerelemi bánatnak („love sickness”-nek) nevez. Ez az állapot létrejön elvesztett vagy viszonzatlan szerelem következtében, és nem csak mentális panaszokkal, tünetekkel (mánia, depresszió, koncentráció képesség zavara, kényszeresség, alvászavar) jár, hanem nagyon sok más testi tünet (hasi panaszok, étvágytalanság, fogyás, szédülés, szívritmus zavar, zavartság) is kísérheti. Ezeknek a panaszoknak lelki eredetével, főleg a szerelemmel való kapcsolatával az orvostudomány nem sokat tud kezdeni annak ellenére, hogy a jelenség régóta ismert.

Jacques-Luis David 1774-ben festette az „Erasistratus felfedezi Antiochus betegségének eredetét” című festményt. Erasistratus anatómiából és élettanból jók képzett görög orvos volt, aki a pszichoszomatikus betegségek jelenlétét már korában megjósolta. Antiochus, Szíria királyának, Seleucusnak a fia súlyos beteg volt, gyenge, halál közeli állapotba került. Erasistratus a pulzusát vizsgálta, és eközben észlelte, hogy Antiochus mindig felélénkült és a szívverése élénkebbé vált, amikor mostohaanyja, Stratonice a közelében volt. Ebből vonta le a következtetést, hogy Antiochus szó szerint halálosan szerelmes apja feleségébe. A király a helyzetet felismerve a fia egészségét mindennél fontosabbnak tartotta. A házasságát feladta, országát kettéosztotta, Antiochus és Stratonice i.e. 294-ben összeházasodott. A festményen azt a jelenetet látjuk, amikor Erasistratus Antiochus pulzusát vizsgálja Stratonice jelenlétében. Erasistratus volt az egyik legelső orvos, aki felismerte a szív pumpa funkcióját, és szívbillentyűk véráramlás szabályozó működését. A gyógyításban a higiénia, a táplálkozás, a fürdők és a mozgás szerepét hangsúlyozta.

Szóval, szerelmesnek lenni nem egyszerű. Ha bejön a dolog, akkor az zilálja szét az életünket, ha nem lesz sikertörténet, akkor meg az. Mindenesetre egy dolog biztos, mindig látszik rajtunk. A kitartás fontos, mert ne felejtsük el, hogy a boldogsághoz az utat a jó Isten görbe sorokkal írja.

Boldog Bálint napot mindenkinek!

A betegség megállapítása mindig szakorvosi feladat. Panaszok esetén kérjen időpontot rendelésünkre!
Előjegyzés