Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

A párválasztást sok minden meghatározza. Nem régen írtam a szerelem biokémiájáról és ennek immunológiai vonatkozásairól. Akkor is megjegyeztem már, hogy a párválasztásban a motivációk különbözőek lehetnek. Van akit a vagyoni helyzet  (fizetés, ház, lakás, autó) mozgat, de nagyon sok élettani tényező is van, amelyek tudattalanul befolyásolják egy kapcsolat kialakítását. Az férfiak oldaláról az egyik ilyen tényező, amely tudatosan, de tudattalanul is hat erre a folyamatra az a megjelenés, különösen az arc karaktere, a jóképűség, az attraktivitás. Ez nagy fokban függ a férfi nemi hormon, a tesztoszteron aktivitásától. Erre a rendszerre erősen hat a stressz rendszer, főleg a mellékvesekéreg hormon a kortizol révén.

És mi köze mindennek az immunrendszerhez?

Egy nemzetközi munkacsoport Litvániában végzett egy vizsgálatot, ahol jóképűség és az immunrendszer aktivitása között fedeztek fel pozitív összefüggést.

74 férfit választottak ki, akik a fertőző májgyulladás ellen kaptak védőoltást. Megmérték ezeknek az önkénteseknek a tesztoszteron és kortizol szintjét, a védőoltásra kialakuló hepatitis ellenes antitestek mennyiségét. Minden férfiről azonos körülmények között fénykép készült. A jóképűséget, a vonzalmat 94 orvostanhallgató nő értékelt -5 –től  +5 –ig terjedő skálán.

Az eredményeknél nem volt kétséges, megerősítették, hogy a jóképűség erősen összefügg a tesztoszteron szinttel. Minél vonzóbb egy férfi arc, annál magasabb a tesztoszteron szint. Amikor vizsgálták a védőoltásra adott választ, kiderült, hogy minél több a tesztoszteron, az immunrendszer annál erősebb védekezést alakít ki azáltal, hogy több ellenanyagot, antitestet termel a vakcinációra. Az izgalmas rész itt jön. Ha a fenti adatokat kombináljuk, akkor azt látni, hogy minél jobb képű, tehát vonzóbb valaki, annál jobb a védőoltásra adott immunválasz!

A mellékvese hormon habár csak igen enyhe, de negatív hatást gyakorol erre rendszerre. A magasabb kortizol szint stresszt jelent, amely csökkenti a vonzalmat a férfi iránt, és gyengébb immunválaszt eredményez.

Mi a gyakorlati következtetés?

A fentiekből az következik, hogy a jóképűség magasabb tesztoszteron szinttel és kompetensebb, azaz jobban működő immunrendszerrel jár. A fajfenntartás érdekében a párválasztásnál elsődleges az olyan partner kiválasztása, amelyik a legnagyobb valószínűséggel biztosítja a faj továbbélését. Ebben a folyamatban meghatározó a külső megjelenés, de ahogy láttuk, ez bizonyos szintig tükrözi a célszemély hormonális és az immunrendszerének működését, a biológiai adottságokat.

A betegség megállapítása mindig szakorvosi feladat. Panaszok esetén kérjen időpontot rendelésünkre!
Előjegyzés