Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

Az oldalon elhelyezett információk tájékoztató jellegűek, csak a leggyakoribb problémákra hívják fel a figyelmet! Bármilyen panasz, tünet amely gyógyszerszedéssel hozható összefüggésbe, csak az alkalmazási előiratban foglaltaknak megfelelően értékelhető!

A szulfaszalazin új beállítása esetén a terápiás adagot lassan, néhány hét alatt célszerű elérni. Az első héten 1×500 mg az adag, amit hetente 500 mg-mal kell emelni a 2×1000 mg-ig, indokolt esetben 2×1500 mg-ra. A napi adagot 2 részletben kell bevenni. A gyógyszer a teljes hatását 2 hónap alatt éri el.

A szulfaszalazin szedése mellett a csontvelő  működésének gátlásával összefüggő súlyos fertőzésekről számoltak be, többek között vérmérgezésről (sepsiről) és tüdőgyulladásról.  Enzimdefektusban (glukóz-6-foszfát dehidrogenáz hiány) hemolízis alakulhat ki.

A kezelés elindítása előtt részletes laboratóriumi vizsgálatok, a vérkép, a májenzimek, a vesefunkció, gyulladásos paraméterek, és a vizelet ellenőrzése javasolt.  A gyógyszer folyamatos szedése mellett 3 hónapig két hetente, majd utána 3 hónapig havi rendszerességgel javasolt a GOT, a GPT és a vérkép ellenőrzése. Ezután lehet ritkítani a vérvételek sűrűségét, de az ellenőrzés nem maradhat el.

Ha fertőzésre jellemző panaszok, tünetek jelentkeznek (láz, köhögés, sárgaság, gyengeség, rossz közérzet, izomfájdalom, bőrpír) a gyógyszert azonnal fel kell függeszteni és sűrgős laboratóriumi vizsgálatot kell végezni.

Ritkán akut túlérzékenységi reakció is megjelenik (DRESS szindróma), a láz mellett bőrpír és nyirokcsomó megnagyobbodás a fő tünet. A gyógyszer egyéb, súlyos bőrtüneteket is előidézhet Stevens-Johnson szindróma vagy toxikus epidermalis necrolysis formájában. Bőr és nyálkahártya kiütések formájában jelentkezhetnek.

Mivel a szulfaszalazin gátolja a folsav felszívódását, vérképzési zavart okozhat.

A kezelés során gondoskodni kell a megfelelő folyadékbevitelről, mert vesekő képződésre hajlamosít.

Férfiaknál a kezelés felfüggesztésével reverzibilis alacsony spermium szám alakulhat ki, amely a megtermékenyítő képességet ronthatja.

A szulfaszalazin fokozhatja az azatioprin, a metotrexát, a véralvadás gátló szerek, a fenitoin és a szulfonamidok hatásosságát. Együttadáskor az adagolást át kell gondolni.

Arra vonatkozó adat, hogy a szulfaszalazin a terhességre negatív hatást gyakorol, nincsen. Ezért várandósság alatt nem ellenjavallt, de figyelembe kell venni a kockázat és az előny viszonyát a kezelés megkezdése előtt. A gyógyszer átjut az anyatejbe. Az ilyen anyatejet fogyasztó csecsemőknél hasmenés, véres széklet megjelenését írták le.

A szulfaszalazin kezelés ellenőrzéséhez gondozási programmal állunk rendelkezésére, amire a szakrendelésünkön tud regisztrálni!
Kérjen időpontot!
Előjegyzés