Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

Az oldalon elhelyezett információk tájékoztató jellegűek, csak a leggyakoribb problémákra hívja fel a figyelmet! Bármilyen panasz, tünet amely gyógyszerszedéssel hozható összefüggésbe, csak az alkalmazási előiratban foglaltaknak megfelelően értékelhető!

A chloroquint eredetileg a malária kezelésére használták, de mivel jól csökkenti az ellenanyag termelést is, a rheumatoid arthritis és a lupus kezelésében is alkalmazzuk.

A chloroquin átlagos maximális napi dózisa 2,3 mg/kg. Mivel a tabletta nem osztható, a heti adagot úgy kell kiszámolni, hogy a beteg ne vegye be minden nap. Ehhez egy táblázat található az alkalmazási előiratban:

A Delagil 250 mg tabletta heti adagolási táblázata
A beteg testtömege (kg) a beveendő tabletták száma hetente 1 tabletta bevétele a következő napokon
50 3 pl. hétfő, szerda, péntek
55 3 pl. hétfő, szerda, péntek
60 3 pl. hétfő, szerda, péntek
65 4 pl. hétfő, szerda, péntek, vasárnap
70 4 pl. hétfő, szerda, péntek, vasárnap
75 4 pl. hétfő, szerda, péntek, vasárnap
80 5 pl. hétfő, szerda, péntek, szombat, vasárnap
85 5 pl. hétfő, szerda, péntek, szombat, vasárnap
90 5 pl. hétfő, szerda, péntek, szombat, vasárnap
95 6 pl. hétfő, kedd, szerda, péntek, szombat, vasárnap
100 6 pl. hétfő, kedd, szerda, péntek, szombat, vasárnap
105 6 pl. hétfő, kedd, szerda, péntek, szombat, vasárnap
110 vagy nagyobb 7 minden nap

A hatás rendszerint a kezelés 4-6. hetében jelentkezik, és a teljes válasz kialakulásához akár 6 hónapra is szükség lehet. Amennyiben ekkor sincs javulás, a kezelést le kell állítani. A remisszió vagy maximális hatás elérését követően a dózist csökkenteni kell, majd a kezelést célszerű abbahagyni, amint lehetséges.

Fokozott elővigyázatosság szükséges időseknél, beszűkült veseműködésben, májkárosodásban, egyes szemészeti betegségekben úgymint macula vagy retina betegségben.

A chloroquin legsúlyosabb toxikus hatása szemészeti jellegű. A szaruhártyában a gyógyszer szedésének felfüggesztésével felszívódó lerakódások kialakulásához vezet. Az ideghártyában a pigmentréteg károsodhat, amely tamoxifen egyidejű szedésével gyakoribb. Műszeres vizsgálattal korábban ki lehet mutatni a retinakárosodást, minthogy a betegnek látászavara lenne. Megfelelő adagolás mellett a retinatoxicitás 5 éven belül nem fordul elő, később is lassan halad előre, van idő a gyógyszer felfüggesztésére. Az egyéb mellékhatások elég kiterjedtek: alacsony vércukorszint, szívritmus zavar, májbetegség alkohol fogyasztóknál, izomgyengeség – myopathia, idegrendszeri tünetek (akaratlan mozgások, görcsök), bőrviszketés, súlyosabb bőrreakciók (Stevens-Johnson szindróma, toxikus epidermalis necrolysis, erythema multiforme).

A chloroquin nagyobb adagokban szedve fejfájást, emésztőrendszeri zavarokat, hányingert, hányást, hasmenést okozhat.

Terhesség alatti szedés az újszülöttben hallás- és látáskárosodást okozhat. Fogamzóképes nőknél emiatt hatásos fogamzásgátlás javasolt egészen az utolsó tabletta beszedése utáni első év végéig, mert a gyógyszer csak lassan ürül ki. Szoptatás alatt a cloroquin nem szedhető.

A készítmény már kisebb adagokban is károsan befolyásolhatja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket, ezért szedésének kezdeti időszakában a fenti tevékenységek vég­zése tilos. A kezelés későbbi időszakában egyénileg kell eldönteni, hogy ezeket a tevékenységeket folytathatja-e a beteg.

A chloroquin kezelés ellenőrzéséhez gondozási programmal állunk rendelkezésére, amire a szakrendelésünkön tud regisztrálni!
Kérjen időpontot!
Előjegyzés