Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

Gondolkodott már azon, hogy valaki miért lesz szerelmes? Miért akkor, miért akkor ott és abba a személybe?

Az emberi párkapcsolatokat különböző érdekek mozgatják, ezt látjuk a hétköznapokban. Van akit a puszta anyagi érdek, a vagyoni helyzet motivál, mások karriert építenek vagy egyéb előnyt kívánnak kovácsolni, de valóban szerelmesnek lenni valami különleges érzés. A szerelmes ember nem tud szabadulni a partnere gondolatától sem, megváltozik a hangulata, viselkedése, és mérhető változások alakulnak ki a szervezet működésében.

A Psychology Today egy 1967 óta megjelenő újság és a pszichológiát helyezi érthető közelségbe az átlag olvasó számára. Ennek egy cikke került a kezembe, amely a szerelembe esés tudományos hátterét vizsgálta.

Annak ellenére, hogy a szerelem szubjektív érzés, ezért minden embernél más és más, a háttérben zajló biokémiai folyamatok meglehetősen hasonlók. Ezt nevezzük a szerelem kémiájának. A szerelem első fázisában nagyon sok dopamin szabadul fel. Fokozódik a verejtékezés, az éberség, jelentős hangulati változások is bekövetkeznek, az ember izgatott és boldog lesz, fokozódik a szexuális étvágy. A következő fázisban a noradrealin és a feniletilamin a figyelem fokozott fókuszálásához vezet. Csökken az alvásigény, a szerelmes ember a legkisebb részletességgel megjegyez mindent, ami a partnerhez kapcsolódik, a koncentráció erősen a társra irányul, mindehhez eufória, fellazult állapot társul. További idegrendszeri jelátvivők is szerepet játszanak a szerelem korai fázisában. A szerotonin szintje és a szerotonin receptorok száma csökken, hasonlóan a kényszerbetegségben szenvedőkhöz. Emiatt sokan a szerelem első fázisát a kényszerbetegséghez hasonlítják.

Ha a kapcsolat megszakad, a feniletilamin szintje gyorsan csökken, ami sokszor depresszióhoz vezet. Ha a kapcsolat kialakítása sikeres, akkor egy jutalmazó kör alakul ki. Az idegrendszer a szerveinket stimulálja, amelyek viszont serkentik az idegrendszert. Ilyen stimulus lehet direkt fizikai kontaktus (érintés, szexuális együttlét), de egy fénykép vagy gondolat is elegendő a jutalmazó a kör aktivációjához. Ezek a változások mintegy 12-18 hónapig tartanak, majd helyre áll az eredeti állapot. A kapcsolat továbbfejlődése innét kezdve több esélyes. Kialakulhat akár patológiás kapcsolat, kényszeres függőség, de lehet szorongás, elutasítás is a végeredmény. A tartós kötődésért az oxytocin nevű hormon felelős. Az oxytocin a tejtermelésért felelős hormon, de jelentős mennyiségben szabadul fel a testi kontaktus, szexuális együttlét során és az összetartozás érzését erősíti. Emellett az endorphin rendszer aktiválódása adja a nyugalom, a biztonság és az elégedettség érzését.

Mindennek mi köze az immunológiához?
Az immunrendszer működését a központi idegrendszer szoros ellenőrzés alatt tartja. A vegetatív idegrendszer és a hormonrendszer állandó, két irányú kapcsolatban van az immunrendszerrel. Egyrészt nagyon sok információt vesznek át az immunológiai receptoroktól, másrészt az immunrendszer működésére gátló vagy serkentő hatással vannak. A szeretet/szerelem által erősen befolyásolt idegi átvivőanyagok hatást gyakorolnak az immunrendszer működésére is. Az oxytocin az eddigi adatok alapján a gyulladásos folyamatokat gátolja, úgy tűnik, hogy védő szerepet fejt ki a szervezetben. Az ölelés nagyon megemeli az oxytocin szintet, amit a vérnyomás csökkenése kísér.

A házasság és a párkapcsolat több betegség kimenetelét befolyásolja. A házas emberek tovább élnek, ritkábban élnek át szívrohamot, rákbetegséget, tüdőgyulladást. A stressz-szegény házasságban élő nőknél kevesebb szív- és érrendszeri betegség van, mint a stresszes kapcsolatban élőknél. Petefészekrákban szenvedő nőknél a természetes ölősejt (NK sejt, ami a daganatokat pusztítja) aktivitás magasabb volt, ha jó szociális kapcsolatokkal rendelkeztek.

A szexuális együttlét hatást gyakorol az immunrendszerre. Egyetemisták vizsgálata során azt találták, hogy heti 1-2 aktus, emeli a szérum IgA szintjét, amely a nyálkahártyák felszínén az elsődleges védekező vonal egyik alkotórésze. A heti egy alkalommal törénő szexuális együttlét már elegendő a védelmi rendszer éberen tartásához, a szám növelése nem jár több előnnyel (mármint immunológiai szempontból – a szerző megjegyzése). Az összetartozás érzés azonban nem csak a szexualitás révén élhető meg. Azok a párok, akik több időt töltenek együtt és sok közös tevékenységük van, boldogabbak és egészségesebbek, mint akiknél ez nem figyelhető meg.

Ideális párkapcsolat azonban nem létezik, mindenhol fellépnek konfliktusok. Ezek megoldása is jelentősen befolyásolja az egészségi állapotot. Azok a kapcsolatok, ahol a konfliktusokat humorral, pozitív hozzáállással oldják fel, mindig kiegyensúlyozottabbak, mindkét fél egészségesebb. A harag, a düh mérhető élettani változásokat idéz elő: megemelkedik a vérnyomás, a szív szaporán ver, a stresszhormonok megemelkednek. Ez igénybe veszi a szervezetünket, és negatív hatású az immunrendszer működésére is.

Mit tegyünk?
A szeretet és a szerelem, a kiegyensúlyozott párkapcsolat pozitív hatású az egészségünkre, beleértve az immunrendszer működésére is. Ennek vannak kevésbé befolyásolható tényezői, de a tudatos kapcsolatépítés segíthet az egészségünk megőrzésében is.

Vele vagy nélküle?

Mindkettőnek van hatása az egészségünkre. Jól kell dönteni.

A betegség megállapítása mindig szakorvosi feladat. Panaszok esetén kérjen időpontot rendelésünkre!
Előjegyzés