Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

A nemzetközi plazma figyelemfelkeltés hete ebben az évben október 8-14 közé esik.
Célja a plazmaadás társadalmi fontosságának hangsúlyozása, a plazma donáció irányban való elkötelezettségének fokozása, a plazmafehérjékből készített gyógyszerek jelentőségére és az ezekkel kezelt ritka betegségre való figyelemfelhívás.

A plazmaadás miért szükséges? A plazmából, életmentő gyógyszerek készülnek. Számos olyan betegség van, amely a plazma egy-egy alkotórészével gyógyítható. Ezek mind fehérjék, amelyek nagy mennyiségű előállítása a mai napi nem megoldott.

Melyek ezek a gyógyszerek?

Az albumint a máj termeli nagy mennyiségben, az egyik legfontosabb fehérjénk, amely a vérben kering. Feladata a víz visszatartása, hogy megfelelő mennyiségű vér legyen az erekben. Emellett számos anyagot is szállít, például a gyógyszerek nagy része az albuminhoz kötve kering.
A vér alvadási fehérjéit nagyrészt szintén plazmából nyerjük ki. Ezek a fehérjék már mesterségesen is előállíthatók, de nem akkora mennyiségben, mint amennyire szükség van. Emellett a laboratóriumi körülmények között előállított alvadási faktor készítmények nem minden esetben alkalmasok a betegek kezelésére, előfordul, hogy plazmából kinyertre van szükség.
Az immunglobulinok (IgG, IGM, IgA) a vér védekező fehérjéi. Ezek a fehérjék elsősorban fehérjékhez kapcsolódnak, legyenek akár saját, akár idegen fajból (kórokozók) származóak. Az immunrendszer a nagy több ezer aminosavból álló fehérjéket rövid – legfeljebb 10-12 aminosavas – szakaszokra darabolja fel. Az immunglobulinok egy-egy ilyen szakaszt ismernek fel. A fehérjék száma végtelen és egy-egy fehérjéből több ezer darabka képződik, így az immunglobulinokból is milliárd féle létezik. Laboratóriumi körülmények között ennyiféle immunglobulint elkészíteni lehetetlen. Emellett egy földrajzi régióra jellemzők, hogy milyen kórokozókkal fertőződnek az emberek, így a plazmában olyan immuglobulinok vannak, amelyek a környezetben lévő kórokozók ellen védenek. Emiatt immunglobulin készítményt, amely immunhiányok és súlyos fertőzések kezelésére alkalmas, csak plazmából lehet kivonni.

Hogyan történik a plazmaadás?
A plazmaferezis folyamata során egy gép kis mennyiségű teljes vért vesz le. A plazma (víz, só és fehérjék) különválasztása után a vérben lévő sejtes elemeket (fehérvérsejtek, vörösvértestek, vérlemezkék) visszapumpálja. A plazma 3 nap alatt újratermelődik, így hamar lehet ismét plazmát adni.

Veszélyes-e a plazmaadás?
A beavatkozás egyszer használatos eszközökkel történik, fertőzés gyakorlatilag kizárt. A plazmát egészséges donorok adhatnak orvosi vizsgálatot követően. Ennek része a kizáró okok összegyűjtése: korábbi vagy jelenlegi betegségek, műtétek, gyógyszerszedés, kábítószer használat, tetoválás, testékszer felhelyezésének időpontja. A donorkiválasztásnál mindig a donor egészségi állapota, annak megőrzése az elsődleges szempont. Minden donáció alkalmával történik vérkép és fertőző vírusok (fertőző májgyulladás, HIV, parvovírus B19) vizsgálat. Rendszeresen ellenőrizni kell a fehérje és immunglobulin szinteket, szükség esetén a beavatkozások sűrűségét ritkítani kell.

Veszélyes-e a plazmából származó gyógyszerrel történő kezelés?
A jó donorkiválasztás, a rendszeres és folyamatos vírusvizsgálatok és a gyártás során történő szűrések és hőkezelés gyakorlatilag megakadályozzák, hogy a végtermékbe bármilyen kórokozó kerüljön.

A betegség megállapítása mindig szakorvosi feladat. Panaszok esetén kérjen időpontot rendelésünkre!
Előjegyzés