Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

A liszt egyik fehérjéje, a glutén kiváltotta gyulladásos betegség. A foltos gyulladás a vékonybélben alakul ki, és a bélbolyhok sorvadásához vezet, ami felszívódási zavart okoz. Amennyiben gyermekkorban jelentkezik, hasmenés, hasi panaszok, fogyás jellemzi a klinikai képet. A felnőttkori megjelenés kevesebb hasi panasszal jár, viszont gyakran társul más egészségügyi problémákkal. Bőrtünetek (Dermatitis herpetiformis Duhring), vashiányos vérszegénység, csontritkulás, autoimmun pajzsmirigy vagy mellékpajzsmirigy betegség, autoimmun (1-es típusú) cukorbetegség, Sjögren szindróma, lupus betegség és még nagyon sok más kórkép társul cöliákiával.

A betegség kialakulásának oka nem ismert. Amennyiben a táplálékban jelen van a glutén, a vékonybélben gyulladás alakul ki. A gyulladás létrejöttében lényeges az immunrendszer szerepe, mert olyan immunsejtek és autoantitestek azonosíthatók, amelyek a glutén egyik komponensével a gliadinnal és szervezet saját fehérjéivel reagálnak.

A diagnózis felállításához a vékonybél nyálkahártya szövettani vizsgálata elengedhetetlen. A mintát a gyomor és a nyombél tükrözésével lehet nyerni. A vizsgálat nem kellemes, de létfontosságú. Az immunológiai folyamatokat a vérben keringő antitestek vizsgálatával lehet kimutatni: anti-endomysium, anti-gliadin és anti-szöveti transzglutamináz antitestek vizsgálata javasolt. Ha ezek eredménye bizonytalan, akkor deamidált anti-gliadin antitest mérés szükséges, illetve genetikai vizsgálat (HLA-DQ) meghatározás vihet előre. A betegséget el kell különíteni más táplálék okozta reakcióktól, ezért egyéb táplálkozási reakciók és gasztroenterológiai betegségek kizárása szükséges.

A cöliálkia csakis a glutén teljes elvonásával gyógyítható, liszt, rozs, árpa semmilyen formában nem fogyasztható. Az étrendet legalább 2 hónapig kell folytatni, de a legfrisebb szakmai ajánlások szerint akár 12 hónapig is érdemes próbálkozni a diétával. Amennyiben az étrend megfelelő, de a beteg állapota nem javul, akkor újra kell gondolni a diagnózis helyességét. Vitaminpótlás rendszerint nem szükséges, de a nyomelemek felszívódása károsodhat, ezért ilyen jellegű étrendi kiegészítők fogyasztása segíthet.

A betegség megállapítása mindig szakorvosi feladat. Panaszok esetén kérjen időpontot rendelésünkre!

Előjegyzés

 

Fotó copyright: bialasiewicz / 123RF Stock fotó