Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

A kezelésben a gyógyszerek mellett a nem gyógyszeres beavatkozások is nagyon jelentősek. A hideg elleni védelem minden évszakban kiemelkedő jelentőségű. A teljes testfelszínt védeni kell a lehűléstől. A vizes bőrt hamar meg kell szárítani, mert a víz párolgása nagyon sok hőt von el. A dohányzás erősen összehúzza az ereket, tovább rontja a betegséget, ezért mindenképpen mellőzni kell.

Erős Raynaud jelenségben és ujjbegyfekélyek kezelésére kálcium csatorna blokkolók, pentoxifyllin, prosztglandin származékok, endothelin-1 receptor antagonista vagy 5-ös típusú foszfdiészteráz (PDE5) gátló alkalmazása a leghatásosabb.

A vesék védelmének érdekében, akár még normális vérnyomás esetén ACE gátló szedése javasolt.

Nyelőcső reflux betegségben protonpumpa gálók és H2 blokkolók adhatók.

Interstitalis tüdőbetegségben ciklofoszfamid infúziók havi rendszerességgel történő adása szükséges fél évig, amit hosszabb immunszuppresszív kezelés kell, hogy kövessen.

A tüdőartériák megbetegedése kálcium csatorna blokkló adását igénylik, súlyosabb esetben endothelin-1 receptor antagonista vagy 5-ös típusú foszfdiészteráz (PDE5) gátló segíthet.

Az autolog őssejt beültetés csak súlyos, rossz prognózisú betegségekben próbálható. A kezelés lényege, hogy a csontvelő kiirtásával elpusztulnak azok az immunsejtek is, amelyek az autoimmun betegség kiváltásért felelősek. Az őssejtek izolációjával és visszaadásával, egy jól működő csont velői és nyirokrendszer építhető vissza.

A szisztémás sclerosis oki kezelése sajnos a mai napig nem megoldott. A fibrosis gátlására számos kísérlet történt, de gyenge hatásosság vagy mellékhatások miatt, ezek a beavatkozások nem kerültek bevezetésre.

A betegség megállapítása mindig szakorvosi feladat. Panaszok esetén kérjen időpontot rendelésünkre!

Előjegyzés

 

 

Fotó: Scleroderma citrinum, rőt áltrifla. Copyright: 123bogdan / 123RF Stock fotó