Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

A Sjögren szindróma diagnózisának megállapítása sokat változott, főleg egyszerűsödött az elmúlt években. A betegség kimondásához az alábbi tényezőket kell figyelembe venni.

Jellegezetes panaszok:
Szemészeti: égő, kaparó érzés a szemben. Műkönny rendszeres használata.
Szájüregi: száraz száj, főként étkezés során, a betegnek a nyeléshez folyadékot kell kortyolnia.

Pozitív vizsgálati leletek:
A csökkent könnytermelés vizsgálatára a Schirmer tesztet alkalmazzuk: az alsó szemhéjba akasztott itatóspapír csík átnedevesedésének hossza alapján lehet megítélni a könnytermelést.
Szemészeti mikroszkópos vizsgálattal, festékek alkalmazásával lehet vizsgálni a könny minőségét, hogy mennyire tartja nedvesen a szemet.
A nyáltermelés is mérhető, de mivel ezy nem megbízható vizsgálat, ma már nem alkalmazzuk. A reggeli spontán 10 perces nyáltermelés mértéke kevesebb mint 1,0 ml/10 perc.
A nyálmirigyek vizsgálhatók ultrahanggal vagy izotópos módszerekkel is, de ezek a vizsgálatok kevés információt adnak, ezért ma már szintén nincsenek alkalmazásban.

Szövettani vizsgálat:
A nyálmirigy biopszia a betegek jelentős részében a betegségre jellegzetes elváltozásokat mutat: a nyálmirigybne gócos nyiroksejtes (lymphocytas) beszűrtség látható. Vizsgálni részben vagy teljesen eltávolított nyálmirigyet (vagy nyálmirigy részlet) lehet. A másik lehetőség kisnyálmirigy biopszia elvégzése: az ajak belső felszínéről, kb. rizsszemnyi minta kerül eltávolítása. Az elszenvedett sérülés nagyjából egy foghúzásnak felel meg.

Laboratóriumi (szerológiai) vizsgálatok:
Az autoantitestek jelenléte (anti-Ro/SS-A, anti-La/SS-B, anti-alfa fodroin, reumatoid faktor) jelenléte utal a betegségre. Önmagukban nem jelentik a betegség meglétét, csak a betegségre jellemző panaszokkal, tünetekkel értékelhetők.

A betegség aktivitásának és az egyéb szervi érintettség megállapításához szükséges általános laboratóriumi vizsgálatok: süllyedés, CRP, vérkép, vizelet, máj- és veseműködés.

A betegség megállapítása mindig szakorvosi feladat. Panaszok esetén kérjen időpontot rendelésünkre!

Előjegyzés