Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

A betegség nagyon jóindulatú az esetek jelentős részében. A tüneti kezelésen túlmenően a betegek igen kis hányada igényel az immunrendszerre ható (immunszuppresszív vagy immunmoduláns) terápiát

Oki kezelés nem létezik, a Sjögren syndroma kezelése nagyrészt tüneti. A szájszárazság kezelésére műnyálat használunk, a nyáltermelést fokozó szerek (úgynevezett kolinergiás szerek: pilocarpin és cevimelin) alkalmazhatók, de nagyon drága gyógyszerek és hazánkban nem rendelkeznek megfelelő ártámogatással. A szájhigiéniára oda kell figyelni, mert nagyobb a szájfertőzések veszélye. A szemszárazság ellen műkönnyet használnak, ezeket gyakran, legalább óránként több alkalommal kell cseppenteni. Éjszakai használatra zselés szemnedvesítő szer alkalmazása javallt, mivel ezek hatása hosszabb, mint a szemcseppé. A légutak és a garat nedvesen tartása nehéz feladat. Acetilcisztein, bromhexin mérsékelten fokozza a nyákszekréciót, enyhíti a panaszokat. A hüvelyi panaszok szüntetésére zselék, krémek, kúpok állnak rendelkezésre, de fertőzések lehetősége miatt ezek alkalmazása csak nőgyógyászati vizsgálat után javasolt.

A belszervi megnyilvánulások agresszívabb, hosszan tartó, az esetek többségében hosszú évekig történő kezelést igényelnek.
Az ízületek fájdalma jól reagál nem szteroid gyulladáscsökkentő szerekre, súlyosabb esetben szteroid hydroxichloroquin, methotrexat is alkalmazható.
Szisztémás vasculitis, idegrendszeri súlyos vese érintettség esetén cyclophosphamid kezelés, majd utána azatioprin vagy mycophenolat mofetil adható. Ezek a megbetegedések egyedi elbírálást igényelnek.
A lymphoma kezelése kemoterápiával (CHOP: cyclophosphamid, doxorubicin, vincristin, prednisolon), valamint anti-CD20 monoclonalis antitesttel (rituximab) történik. Ez a kombináció jelentősen javította Sjögren syndromhoz társuló lymphomák kimenetelét.

A betegség megállapítása mindig szakorvosi feladat. Panaszok esetén kérjen időpontot rendelésünkre!

Előjegyzés