Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

Az ízületi gyulladás látszólag (arthritis) egy egyszerű betegség, hiszen az ízület megduzzad, meleg és fájdalmas lesz, esetleg a bőr kipirul és mozgáskorlátozottság alakul ki. Sok esetben azonban a gyulladás megállapítása is nagy gyakorlatot igényel, a mögötte álló folyamat azonosítása pedig sok munkát, türelmet igényel elsősorban a beteg, de az orvos részéről is.

Az ízületek gyulladása  az ízületi tok belső felszínét borító szövetből (synovium) indul ki. Ez egy érzékeny hártya, amely különféle ingerek hatására megvastagszik, folyadékot termel, a környező porcot és csontot elpusztítja. Ez nagyon gyakran immunológiai eredetű.

A rheumatoid arthritis az ismeretlen eredetű sokízületi gyulladás gyűjtőneve. Hasonló eltérést okoz a gyulladásos bélbetegséghez vagy a pikkelysömörhöz társuló arthritis, a köszvény, az autoimmun betegségek és különböző fertőzésekhez kapcsolódó arthritisek. A synovium begyulladhat kristályok lerakódása miatt. Köszvényben húgysav, kopásos ízületi bajban porc és csontdarabkák, hidroxiapatit kristályok képesek gyulladást okozni.

Jellemző panasz a fájdalom, az ízületi duzzanat és melegség, nem ritkán az ízület feletti bőr kipirulása és mozgáskorlátozottság. Tapintáskor az ízület érzékeny, duzzadt, mozgatása heves ellenállást vált ki. A fájdalom éjjel lehet nagyon kínzó, megzavarja az alvást, valamint reggel, felébredés után jelentkezik, és órákig tart. Mozgásra szinte mindig javulnak a panaszok, de pihenést követően ismét felerősödnek. A mozgás mindig korlátozott, jellemző a végtagok vagy a gerinc merevsége.

A laboratóriumi vizsgálatok szinte mindig gyulladásos eltéréseket mutatnak: megemelkedik a vérsüllyedés, a CRP (gyulladásos fehérje a vérben) és a fehérvérsejt szám. Röntgen eltérések főleg a korai esetekben nem jellegzetesek, de ízületi ultrahang vizsgálattal ki lehet mutatni az ízületi tok megvastagodását, az ízületi folyadék képződését, Doppler vizsgálattal a fokozott vérátáramlást. Ha van technikai lehetőség, az ízületi folyadékot fecskendővel le kell szívni, és megvizsgálni mikroszkóp alatt (baktériumok, kristályok, fehérvérsejtek) és laboratóriumban (fehérvérsejt szám, bakteriális tenyésztés).

Az ízületi bántalom megállapítása, kivizsgálása és kezelése immunológiai-reumatológiai szakorvosi feladat.

Ha kérdése van, hívjon, vagy jöjjön el a rendelőbe.