Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

A menopausa bekövetkezése jelentős hormonális változásokkal jár. Az immunrendszer működését a nemi hormonok jelentősen befolyásolják, így megváltozik a szervezet működése, a betegségek kialakulása, lefolyása, kezelhetősége. Mindehhez társul az életkor előrehaladásából fakadó változások.  Ezek az eltérések sokszor negatívak, de nem feltétlenül.

A fogamzóképes korban a szervezet sok betegségre fogékonyabb mint nemi érés előtt vagy a menopausában.

Az ösztrogén az immunrendszer működésére serkentő hatású, erőteljesebb az antitest képzés, magasabb azoknak az immunsejteknek az aránya, amelyek azt elősegítik. A progeszteron és a férfi nemi hormonok inkább gátló jellegűek ezekben a folyamatokban. A lupus betegség kifejezetten a fogamzóképes kor betegsége. A menopausa beálltával ritkábban alakul ki, a betegség aktivitása enyhül, illetve olyan súlyos szervi érintetség, mint a vese gyulladása ritkábban alakul ki vagy enyhébb lefolyású. A rheumatoid arthritis várandósság alatt ritkábban alakul ki, a rendszeres ciklus véd a betegség ellen, a menopausa bekövetkeztével gyakrabban jön létre.

Menopausaban a vasculáris jelenségek gyakoribbak: kipirulás, verejtékezés, szapora szívverés, aritmiás szívműködés jelzi a hormonális rendszer változását. Ezeknek a tüneteknek a hátterében gyakran keresnek immunológiai okot, pedig sokszor a hormonrendszerben rejlik a megoldás. A Sjögren szindróma a külső elválasztású mirigyek gyulladása, a száraz szem és száj jellemzi. A betegségnek két életkori csúcsa van. Fiatalokban gyakran  jár egyéb gyulladásos jelenségekkel, mint vese, bőr, ízület vagy idegrendszeri gyulladás.  A másik előfordulási csúcs a menopausa körül van, amikor is inkább a nyálkahártya szárazsága ez elsődleges. A hüvelyi szárazság ezeknél a betegeknél különösen súlyos lehet, sokszor nagyon nehéz kezelni. Gondot jelent, hogy sokszor a változó korral azonosítják a panaszt, pedig autoimmun betegség áll a háttérben.

50 év felett jelentkezik a polymyalgia rheumatica, amely a vállöv és a medenceöv izomfájdalma, amit magas gyulladásos laborértékek kísérnek.  Sokszor nem gondolnak a betegségre, ezért késik a felismerése, pedig kevés gyógyszerrel, szinte órák alatt lehet enyhíteni a fájdalmon.

A változó kori panaszok és a gyulladásos kórképek elkülönítése nem okoz nagy nehézséget, egyszerű laboratóriumi vizsgálatokkal meg lehet tenni. Szükség esetén pedig tovább lehet bővíteni a diagnosztikus beavatkozásokat.

A gyógyszeres kezelést is megváltoztatja a kor előre haladása és a menopausa. A nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek 60 év felett, főleg nőknél és dohányzóknál gyakrabban okoznak mellékhatásokat.  A szteroidok és az egyéb immunmoduláns szerek alkalmazásánál felső életkori limit nincsen, de az adagot csökkenteni kell szintén a gyakoribb mellékhatások miatt, valamint több figyelmet kell fordítani az ellenőrzésre, laboratóriumi kontroll vizsgálatok gyakrabban szükségesek.

A betegség megállapítása mindig szakorvosi feladat. Panaszok esetén kérjen időpontot rendelésünkre!
Előjegyzés