Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

A lupus latin szó, farkast jelent. A betegség az arcon megjelenő vöröses foltról kapta a nevét, amely a farkashoz hasonló megjelenést ad. A szisztémás lupus erythematosus (SLE) nem csak a bőrt érinti, hanem krónikus több szervet érintő megbetegedés. A bőr, a mozgásszervek, a vese, az idegrendszer, a szívburok, a mell- és a hashártya, a vérképző szervek gyulladásos betegsége. Kialakulásának oka ismeretlen. Mivel számos autoimmun vonást mutat, a szisztémás autoimmunbetegségek közé tartozik. Az SLE sokszor kevés tünetet, panaszt okozva hoz létre szervi károsodást, lefolyásában fellángolások és nyugalmasabb időszakok váltják egymást. William Osler a nagy utánzónak nevezte, mivel megjelenésében sokszor más betegségekre hasonlító eltérések jelentkeznek.

A lupus genetikailag meghatározott betegség, az érintettek családjában gyakrabban fordul elő vagy hasonló, de más jellegű autoimmun betegség alakul ki. Hormonális hatások befolyásolják kialakulását, elsősorban a fogamzóképes korú nők betegsége, valamint ösztrogén tartalmú gyógyszerek is fellobanthatják.

Az SLE kialakulásában kulcsszerepet játszik az immunkomplexek kialakulása. A sejtmagban található DNS és fehérjék ellen képződnek autoantitestek. Az autoantitest képzés kiváltó oka nem ismert. A programozott sejthalál (apoptosis) károsodása miatt, olyan antigének (maganyag) kerülnek a sejtek felszínére, amelyek kóros immunválaszt váltanak ki. Az antinukleáris antitestek gyakorlatilag minden SLE-ben szenvedő betegnél jelen vannak, a kettős szálú DNS ellenes antitestek a betegek több, mint 90%-ában kimutathatók. Az autoantitestek és a nukleáris antigének immunkomplexeket képeznek, amelyek az erek falában lerakódnak és helyi (vascularis microinflammatio) valamint szisztémás gyulladást okoznak. Ebben a folyamatban jelentős az immunkomplex okozta komplement aktiváció.

A betegség lefolyása változó. Az SLE szinte bármely szervet, szervrendszert érintheti. Rendszerint általános tünetekkel jár, fáradtság, hőemelkedés, láz, fogyás, étvágytalanság kíséri. A fáradékonyság sok esetben végigköveti a betegség egész lefolyását. A láz esetében fontos kizárni a fertőzéses eredetet. Az egészen enyhe, jóindulatú elsősorban a bőrt és a mozgásszerveket megtámadó típustól a sokszervi érintettséggel járó progresszív, elsősorban vese- vagy központi idegrendszeri érintettséget okozó formákig minden változat előfordulhat. A betegség élethosszig tart, de 10-12 év után sokszor látható, hogy a gyulladásos aktivitás alábbhagy, a betegség kiég. Ezért a kezelés is összetett, nagyok sok időt, türelmet igényel főleg a beteg részéről.

A lupus betegség megállapítása mindig szakorvosi feladat. Panaszok esetén kérjen időpontot rendelésünkre!

Előjegyzés

 

 

Copyright: chrupka / 123RF Stock fotó