Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

A Raynaud jelenség a kis erek területén kialakuló keringési zavar. Leggyakrabban hideg hatására alakul ki, de előfordulhat spontán vagy érzelmi stressz hatására is.

A Raynaud jelenség alapját az a normális élettani reakció képezi, hogy hidegben a hőleadás csökkentésére, a bőrerek elsősorban a végtaokban összehúzódnak, hogy a hőleadás csökkenjen és a test hőmérséklete ne változzon. Lefolyása során a kéz vagy a láb ujjainak bőre hűvös tapintatú, először elsápad, ezután lilás színű lesz, végül kipirul. Mindez erős fájdalommal jár együtt. A színváltozás hátterében a vegetatív idegrendszer zavara áll. A kis artériák és vénák összehúzódása (elsápadás), majd az artériák kinyílása (pangás, oxigén hiány), végül mind az artériák és a vénák kinyílása (kipirulás, fokozott keringés) következik be.

Az igazi Raynaud jelenség nem túl gyakori a népességben, viszont nagyon sokszor azonosítják egyéb keringési zavarral. Ha mind a négy végtagot érinti, nem csak télen de nyáron is jelentkezik, három fázisú, akkor nagy a valószínűsége, hogy szisztémás autoimmun betegséget, leggyakrabban sclerodermát jelez (másodlagos vagy secunder Raynaud jelenség), de előfordul lupusban, Sjögren szindrómában, dermatomyositisben, rheumatoid arthritisben, kevert kötőszöveti betegségben vagy az erek falában zajló gyulladásban (vasculitisekben) is. A másodlagos formák hátterében nem csak autoimmun kórkép állhat: pajzsmirigy betegség, vérképzőszervi betegség, gyógyszerek (béta blokkolók, szulfaszalazin, ciklosoprin A), fertőzések (pl. C vírusos májgyulladás, Lyme kór), foglalkozási ártalom (pl. vibráció, hideghatás, vinil klorid expozíció) is okozhatják.

A Raynaud jelenség jelentkezhet önmagában is, autoimmun megbetegedés nélkül is. Ezt primer formának hívjuk, és jóval gyakoribb a secundernél. Leggyakrabban fiatal korban (<30 év) és nőknél jelentkezik.

A Raynaud jelenség fellépésekor számos vizsgálatot kell elvégezni. A vérkép, a süllyedés, a CRP, a vizelet, a májenzimek és a vesefunkció ellenőrzése mellett szükséges immunszerológiai vizsgálat (ANA, ENA, anti-dsDNS, reumafaktor), szérum fehérje elektroforézis, pajzsmirigy funkció (TSH) meghatározás. A kézujjak körömágyainan kapilláris microscopos vizsgálata

A Raynaud szindróma kezelése nem megoldott. Értágító és keringésjavító (kálcium- antagonisták, pentoxifyllin, prosztaglandin készítmények) enyhíthetik a tüneteket. Fontos a hideg elleni védelem, főleg tartós hideg környezetben való tartózkodás, munkavégzés során. A dohányzást fel kell függeszteni, valamint az erek összehúzódását segítő gyógyszereket el kell hagyni.

Előjegyzés

 

 

Fotó copyright: rawpixel / 123RF Stock fotó