Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

Nagyon sok megkeresést kaptam mind betegektől, min egészségügyi dolgozóktól az elmúlt hetekben, hogy az immunbetegségre hivatkozva felmentést kérnek a koronavírus vakcináció alól. Az eddigi szakmai vélemények szerint az autoimmun és gyulladásos betegségek nem képezik sem a koronavírus elleni, sem más kórokozók elleni vakcina beadását. Sőt, a vakcinációt gyakorlatilag minden körülémenyek között szakmai támogatásban részesíti az immunológus társadalom.

Most jelent meg az Amerikai Reumatológus Szakkollégium javaslata, amely a fentieket erősíti meg, illetve több ajánlást pontosít a friss ismereteknek megfelelően. Az eredeti szövegben autoimmun és gyulladásos reumatológiai betegségek kifejezést használják, a bejegyzésben gyulladásos reumatológiai betegségeket használom.

A legfontosabb javaslatok a következők:

A reumatológiai ellátó felelős azért, hogy a reumatológiai beteggel megbeszélje a COVID-19 védoltás szükségességét, felmérje ennek elvégzéséhez az állapotát, és a beteggel közösen döntsön a védőoltás beadásáról.

Az gyulladásos reumatológia betegségben szenvedőknél gyakoribb a kórházi kezelést igénylő COVID-19, amely kimenetele rosszabb az általános népességben tapasztaltakhoz képest.

A mozgásszervi és gyulladásos reumatológiai betegségben szenvedők COVID-19 vakcinációja javasolt a megfelelő életkori korlátok figyelembevételével.

Ez jelenleg a 12 évnél idősebb lakosságot érinti. A gyulladásos reumatológiai betegségben szenvedők előnyt kell, hogy élvezzenek a vakcinációban a társadalom többi tagjához képest.

Az immunmodulációs kezelésben részesülők vakcinára adott válasza kisebb és rövidebb ideig tart, mint az egészséges embereknél tapasztalt. Az ilyen kezelést kapó betegeknél a vakcina beadását az egészségeseknél alkalmazott eljárásnak megfelelően kell elvégezni.

Első oltásnak bármelyik mRNS alapú vakcina javasolt, egyik készítményt sem helyezhető előtérbe a többihez képest.

Az egyes készítmények kombinálása nem ajánlott. A kétdózisú vakcina második adagját kell beadni, ha nem volt súlyos mellékhatás az első alkalommal.

A legtöbb immunmoduláció esetében az adagoláson nem kell változtatni. Azonban van néhány kategória, amikor a kezelést 1-2 hétre fel kell függeszteni.

Ezek a gyógyszerelések az következők: mikofenolát mofetil, oralis calcineurin gátlók, metotrexát, Jak gátlók, abatacept, rituximab, ciklofoszfamid, 20 mg / nap feletti prednizolon (16 mg /nap feletti metilprednizolon). Az ismétlő oltás esetén nem kell a szteroid és a citokin ellenes kezelésen változtani, míg a többi gyógyszert 1-2 hétre fel kell függeszteni. Egy további adag Pfizer-BioNTech COVID-19 vakcina (12 év felett) vagy Moderna COVID-19 vakcinát (18 év felett) adása ajánlott legalább 28 nappal a két dózisú mRNS oltás után azoknak a gyulladásos reumatológiai betegeknek, akik bármilyen immunszuppresszív vagy immunmoduláló terápiát kapnak. Ugyan annak a készítménynek adásáre kell törekedni, habár nem tilos mások készítménnyel az emlékeztető oltást elvégezni. Ideális esetben az oltást a betegség nyugalmi állapotában kell beadni, de a nagyon súlyos eseteket leszámítva (például intenzív osztályos kezelés) bármikor beadható a COVID-19 oltás.

Sem az oltást megelőzően sem utána nem szükséges antitest vizsgálat.

A gyulladásos reumatológiai betegségek fellángolása vagy romlása elvileg előfordul a vakcina beadását követően. Azonban a várható előnyök messze felülmúlják azt a rizikót, amit a COVID-19 megkapása jelent.

Betegség megállapítása mindig szakorvosi feladat. Panaszok esetén kérjen időpontot rendelésünkre!

Előjegyzés