Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

Előre jelzem, hogy ez egy nagyon nehéz bejegyzés lesz, de a várandóssághoz kapcsolódó immunológiai problémák nagyon bonyolultak, és annak ellenére, hogy az ismereteink rohamosan bővülnek, még mindig nagyon keveset tudunk a reprodukció immunológiájáról.

Az antifoszfolipid szindróma artériás és/vagy venás thrombosisokkal, koraszüléssel, vetéléssel és az antifoszfolipid antitestek pozitvitásával járó betegség. A várandóssággal kapcsolatos komplikációkat nemzetközi konszenzus konferencián Sapporoban rögzítették, amely szerint jelentkezhet a betegség lehetnek önállóan is vagy egyéb thrombosissal, embóliával összefüggésben.

Terhességi antifoszfolipid szindrómára akkor kell gondolni, ha

Egy vagy több magyarázat nélküli magzathalál fordul elő a várandósság 10. hete után, és semmi jel nem utal egyéb magzati betegségre.

Egy vagy több koraszülés történik a 34. hét előtt, a magzat morfológiailag ép,eclampsia, súlyos pre-eclampsia

méhlepény elégtelenség jelei láthatók.

Három vagy több mással nem magyarázható 10. hét előtti terhesség megszakadás, úgy, hogy anyai anatómia és hormonális betegségek, apai és/vagy anyai kromoszóma okok kizárhatóak.

Mindezeket az eltéréseket laboratóriumi eltérések kísérik két alkalommal 12 hét intervallummal megismételve:

Lupus anticoaguláns a plazmában

anti-cardiolipin IgG/IgM a plazmában közepes vagy nagy mennyiségben

anti-B2GPI IgG/IgM a szérumban vagy a plazmában nagy mennyiségben

A fenti kritériumoknak azonban a betegek jelentős rész nem felel meg, mivel ezeket a feltételeket elsősorban a klinikai vizsgálatokba történő betegbeválasztás biztosítására dolgozták ki. Ezek a kóros állapotok az antifoszfolipid antitestekkel összefüggő várandóssági megbetegedés (obstetric morbidity associated with APS, OMAPS) elnevezéssel illetjük. Ezek a problémák persze nem mindig antifoszfolipid antitestek jelenlétéből fakadnak, de klinikai jeletőségük igen nagy. Egyrészt számítani kell a kritériumoknak nem megfelelő várandóssági APS lehetőségével, másrészt ezekben az esetekben a jó kimenetel kis molekulasúlyú heparin és alacsony adagú aszpirin adásával biztosítható.

Mikor kell gondolni a nem-kritérium várandóssági antifoszfolipid szindrómára?

Klinikai kritériumok:

Kettő vetélés

Három nem egymás követő vetélés

Késői preeclampsia

Placenta abruptio, késői koraszülés

Kettő vagy több sikertelen in vitro fertilizáció

Laboratóriumi kritériumok:

Alacsony mennyiségű anti-cardiolpin, vagy anti-B2GPI antitest (95-99 percentilis közötti érték)

Intermittáló antifoszfolpid antitest pozitivitás, valamint a klasszikus várnadóssági APS tünetei.

A betegség megállapítása nem egyszerű, ezt lehet látni a fent leírt feltételekből is. Ezért a véleményezés és a kezelés beállítása is feltétlenül szakorvosi feladat, mivel minden lelet és a körülmények ismeretében alapos mérlegelés után lehet dönteni a betegség fenállásáról és a szükséges kezelés beállításáról.

Betegség megállapítása mindig szakorvosi feladat. Panaszok esetén kérjen időpontot rendelésünkre!

Előjegyzés