Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

Maszkot hordunk. Már több, mint egy éve, de a koronavírus fertőzés vége még messze van. A betegség nem csak azért jelent gondot, mert még bőven lesznek új fertőzöttek, hanem sokan vannak közöttünk, akik annak ellenére, hogy szervezetük legyőzte a vírust, még korántsem egészségesek.

A koronavírus fertőzés rendszerint 4 hét alatt lezajlik, ezután a vírus a szervezetből már csak nagyon ritkán mutatható ki. Azonban a betegek jó része a fertőzés első tüneteinek kialakulása után még 4-12 hétig számol be elhúzódó betegségről, amit szubakut vagy folyamatos COVID-19-nek nevezünk. Az ezután is panaszos betegek esetében krónikus vagy poszt-COVID-19 szindrómáról beszélünk.

Az akut fázis után a szubakut és krónikus szakasz előfordulása nem ritka, a betegek legalább 1/3 részét, de sokan ennél nagyobb akár 2/3 -3/4 részben is vannak panaszok. Vannak gyakorta érintett szervek, mint a tüdő és a légutak, vannak ritkábban megbetegedők, mint a gyomor- és bélrendszer.

A különböző szervek megbetegedése csak részben írható a vírus okozta közvetlen károsodásra. Az erek sérülése, az immunrendszer aktiválódása, a felfokozott gyulladás, vérrög képződés, a vérnyomást szabályozó renin-angiotenzin-aldoszteron rendszer kóros működése játszik szerepet az elhúzódó betegségért.

Milyen panaszokkal, megjelenési formákkal kell számolni?

Légutak

Fulladás, csökkent terhelhetőség, oxigén hiány a leggyakoribb tünetek. Az esetek jelentős részében olyan krónikus gyulladás zajlik, amely kötőszövet lerakódással jár, a tüdő étépüléséhez vezet. Ezeknél a betegeknél az állapot felmérése szükséges CT, légzésfunkció és egyéb terheléses tesztekkel. A tüdőfunkció javítható, ebben nem is a gyógyszeres kezelés, hanem a légzőtorna, fizikoterápia, a különböző légzésjavító kezelések segítenek.

Vérképzés

A betegen néhány százalékában vérrögök alakulnak ki, amely venas thrombosishoz vagy tüdőembóliához vezetnek. A véralvadás gátlása sok betegnél indokolt, főleg azoknál, akiknél a vérban mérhető d-dimer szint magas, vagy olyan elsősorban daganatos vagy immunológiai társbetegségük van, amely a vérrög képződést elősegíti.

Szív-érrendszer

A betegek gyakran számolnak be fulladásról, mellkasi panaszokról, szapora szívverésről vagy ritmus zavarról. A panaszok hátterében lehet a szívizomzat megbetegedése szívizomgyulladás, hegesedés formájában, de a vegetatív idegrendszer működésének felborulása is okozhat ilyen problémákat. Ilyen panaszok mellett indokolt a szív MR vizsgálata, gyulladás esetén pedig gyógyszeres kezelés.

Neuropszchiátriai panaszok

Állandóan fennálló fizikai és mentális fáradtság, ködös gondolkodás, izomfájdalom, fejfájás gyakori poszt-COVID-19 tünetcsoport. Szorongás, depresszió, alvászavar és posztraumás stressz megbetegedés akár a betegek 1/3 részében is felléphet. Izomgörcsök, izomfájdalom, érzészavar a végtagokban gyakran jelentkezik. Jelenleg nem áll rendelkezésre semmilyen hatásos kezelés ezekre a panaszokra.

Vese

Akut vesekárososodás gyakran alakul ki a SARS-CoV-2 fertőzésben, de az esetek jelentős részben ez rendeződik. Akiknél csökkent vesefunkció marad vissza, folyamatos ellenőrzést igényelnek.

Hormonális rendszer

A koronavírus fertőzésben nem csak a meglévő cukorbetegség, pajzsmirigy gyulladás és csontvesztés roszabbodását írták le, hanem új betegségek is kialakulnak. Ezért ezeknek az állapotoknak az ellenőrzése javasolt, valamint ilyen jellegű panasz esetén a szénhidrát anyagcsere vagy a pajzsmirigy működés ellenőrzése indokolt.

Gyomor-bélrendszer

A negatív orrgarat teszt után  még 7-10 napig kimutatható a korona vírus a székletből. A vírusfertőzés megváltoztathatja a széklet mikrobiomot, amivel előkészítheti további fertőzések kialakulását. Nem ritkán fertőzés utáni irritabilis bél szindróma vagy diszpepszia marad vissza.

Bőr

A haj hullása gyakori, mintegy 20%-ban van jelen koronavírus fertőzést követően.

Gyermekek multiszisztémás gyulladásos szindrómája

Bizonyított SARS-CoV-2 fertőzés után jelenik meg 21 év alatt, lázzal, magas gyulladásos értékekkel, több szervet érintő elégtelenséggel. A középnagy erek gyulladása miatt a koszorús erek tágulata alakulhat ki, valamint súlyos idegrendszeri tünetek léphetnek fel: fejfájás, aluszékonyság, agyidegek bénulása, görcsök, stroke, izomgyengeség. Ezek az állapotok intézeti ellátást igényelnek.

Betegség megállapítása mindig szakorvosi feladat. Panaszok esetén kérjen időpontot rendelésünkre!

Előjegyzés